„Acum nu mă văd făcând altceva, voi continua să mă implic în educație”
Compasiunea, umanitatea, empatia – sunt calități pe care le deținem, indiferent de domeniul în care activăm, sunt cele care ne determină să acționăm într-o direcție strategică conform a ceea ce simțim că ne dă sens, ne împlinește.
Deși economist într-o corporație, cu studiile unei facultăți cu profil economic, Andreea a aplicat la programul Teach for Romania, iar în momentul de față este alumnă. Se întâmpla în 2017, când a ales, așa cum zice ea, să „dau ceva înapoi fiindcă și eu am primit foarte mult de la profesorii mei”.
„Țin minte și acum că atunci când am semnat contractul cu Teach for Romania a fost una dintre cele mai fericite zile din viața mea!”
Andreea Irimia a fost profesoară pentru elevii din Gălbinași, Călărași, o comunitate unde a crescut mult, a educat, a învățat ea foarte mult despre cine este, despre ce poate face, despre limite. Povestește cu drag despre copii, însă știe că marea diferență se face acolo, pe teren, din cauza lipsei de oportunități: „copiii au abilități uimitoare și e posibil ca asta să se piardă din cauza sărăciei și din cauza lipsei de oportunități. E trist când vezi asta, fiindcă realizezi că oportunitatea nu e distribuită pentru toți copiii în mod egal”.
Timp de 3 ani, Andreea a făcut naveta București – Călărași. Aproape 700 de zile și prea multe ore de navetă.
Când facem ceea ce ne face plăcere și ne implicăm, mulți cădem în greșeala de a uita de noi. Oferim cât putem din noi, din timpul nostru, din ceea ce suntem noi, până ne dăm seama că ne epuizăm fizic, mental, emoțional. Andreea ajunsese acolo, în acel punct în care a simțit că are nevoie de o schimbare, însă doar geografică. Avea să aleagă, în continuare, să se implice în educație, fiindcă „a fost cea mai faină și complexă experiență de până acum, profesională și de învățare, o experiență care lucrează cu tine ca om, unde ești pus sub lupă constant. Copiii sunt ca niște oglinzi, am descoperit lucruri noi despre mine în fiecare zi alături de ei. Acum nu mă mai văd făcând altceva, voi continua să mă implic în educație”.
Alături de UiPath Foundation, Andreea face parte din programul Future Acceleration Program, un program destinat copiilor din medii vulnerabile, program ce oferă sprijin financiar, servicii medicale, resurse pentru școală, meditații, o privire 360 de grade asupra mediului în care crește și se dezvoltă copilul. Practic, Andreea păstrează în continuare contactul cu domeniul educației. Și nu și-ar dori altceva. Așa cum spune și ea, „schimbările au loc atunci când se întâmplă pe termen lung și devin sustenabile. Atunci putem vedea rezultate. Ce faci tu acum, contribuie puțin la creșterea cuiva. Ești piesa din puzzle-ul lor”.
Andreea Irimia este persoana ce exprimă mult curaj, asumare, credința că va fi mai bine pentru cei ce ne urmează. Alături de ea cresc împreună mulți copii care vor fi liderii de mâine. Cei care, la rândul lor, vor fi modele de urmat. Rezultatul nostru, al tuturor care alegem să ne implicăm.
„Talent is everywhere, opportunity is not” (Talentul îl întâlnim oriunde, oportunitatea nu).
Cei doi ani de predare alături de Teach for Romania sunt, pentru noi, doar începutul unei cariere de lider în educație. În 2022, comunitatea de alumni Teach for România va fi formată din 220 de absolvenți ai programului. Peste jumătate dintre ei au ales să rămână la catedră în școli publice din România, alții au hotărât să aducă o contribuție în sistemul de învățământ din alte roluri. Teach for Romania lucrează cu oameni care au motivația și abilitatea de a fi lideri în educație, de la catedră, din poziția de director de școală, din instituțiile publice care gestionează sistemul de învățământ, din poziția de inovator social sau de comunicator și formator de opinii. Ne propunem să creștem o comunitate de lideri care au experiența practică de a preda în cele mai provocatoare comunități din România și care vor avea luciditatea și doza de realism necesare pentru a contribui la transformarea educației în favoarea elevului. Dăm forță și încredere celor cu experiență în sistem și aducem oameni noi, valoroși, în educație.