Cristina Chiriac: „Învățământul profesional: oportunitate, nu inconvenient”
Semnatarii „Pactului pentru Educație Antreprenorială”, Cristina Chiriac – Președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF și Franck Neel – Președintele Federației Naționale pentru Petrol și Gaze – FPPG sunt invitații deputatului Harard Troch, membru al Parlamentului Austriei, la inițiativa Laurei Hant, Președinte al Asociației Mihai Eminescu, pentru a participa în aceste zile la prezentarea modelului de succes a sistemului de învățământ dual austriac și a posibilităților pe care le poate oferi învățământul profesional în rândul tinerilor.
Întâlnirea de la Parlamentul Austriac cuprinde pe lângă discuțiile punctuale referitoare la învățământul profesional și cel vocațional și o vizită de lucru la două școli vocaționale. Şcolile de meserii austriece oferă peste 200 de domenii de învăţământ orientate către nevoile companiilor şi menţin foarte intens contactul cu industria.
Cristina Chiriac, Președintă CONAF și Ambasador VET, susține că: „În România, tinerii care nu dețin competențele necesare sau nu au studii de formare profesională, se confruntă cu bariere specifice în ceea ce privește accesul pe piața muncii. Cred că este momentul să venim cu o nouă abordare: să înțelegem că învățământul profesional reprezintă o oportunitate uriașă pentru tineri, nu un inconvenient! Că tinerii care învață într-o școală de meserii vor avea șanse reale pe piața muncii prin calificarea pe care o vor obține în urma anilor de practică efectuați. Un echilibru real între cerințele din piața muncii și sistemul educațional, coroborat cu stimularea tinerilor care aleg școala de meserii prin mijloace financiare și fiscale reprezintă cheia reușitei în a schimba mentalități și a implementa în România un sistem de învățământ profesional, vocațional generator de plus valoare pe piața muncii și în economie”.
La rândul său, Președintele FPPG, Franck Neel, a declarat că „Angajatorii joacă un rol esențial în a identifica locuri de muncă durabile pentru tineri și pentru a crea oportunități de formare profesională. O legătură timpurie între tineri și angajatori, prin intermediul învățământului dual, este, de asemenea, importantă. În acest mod, companiile pot conștientiza problemele cu care se confruntă tinerii și pot oferi sprijin angajatorilor pentru a le înțelege și a le aborda”.
35% dintre copiii austrieci care termină opt clase aleg să studieze la o școală profesională și peste 40% aleg învățământul profesionional, urmând diverse cursuri, în special în domeniul turistic, acesta fiind un pilon important de dezvoltare economică a țării. Fiecare elev care urmează cursurile unei școli vocaționale este stimulat financiar cu venituri brute între 450-995 euro lunar, majoritatea făcând practică pe parcursul școlii într-o companie privată. La finalul studiilor, tinerii vor absolvi cursurile școlii de meserii cu o calificare și se vor putea integra rapid în câmpul muncii, accentul fiind pus în principal pe partea practică, 80% din timp fiind alocat activităților practice și doar 20% pentru studiul teoretic.
„Sistemul dual prin care tinerii se profesionalizează la locul de munca și școala de meserii, conferă un grad ridicat de calificare și o oportunitate sporită de integrare a tinerilor pe piața muncii din Austria. Pentru economia noastră, acest tip de educație este un factor foarte important de dezvoltare viitoare a tinerilor. Având o calificare, aceștia pot obține locuri de muncă bine plătite și se pot integra mult mai rapid pe piața muncii”, a declarat Harald Troch.
În Austria, atât în cadrul şcolilor de meserii cât şi în şcolile înalte de formare profesională se aplică sistemul dual de instruire – combinaţia între teorie şi practică. Planurile de învăţământ sau punctele cheie ale instruirii sunt adaptate necesităţilor din economie. Astfel, ucenicii sunt instruiţi în întreprinderi pe diverse meserii sau efectuează aici perioade de practică. Această combinaţie este considerată în întreaga Europă ca fiind exemplară şi reprezintă un factor cheie pentru succesul economiei austriece.