Cum și de ce să ieși din zona de confort profesional
În viață – atât cea personală, cât și cea profesională – ai nevoie uneori de momente în care să ieși din zona de confort pentru a evolua. Desigur, confortul este plăcut, însă nu este un mediu bun pentru creștere.
Pentru viața personală nu suntem în măsură să te sfătuim, însă, pentru cea profesională, îți recomandăm ca, atunci când îți dorești sau simți nevoia de a acumula noi informații și competențe să urmezi unul sau mai multe cursuri. Îți recomandăm să te orientezi cu precădere către cursuri ANC, adică autorizate de Ministerul Muncii și de Ministerul Educației conform standardelor ocupaționale elaborate de Autoritatea Națională pentru Calificări ANC, au recunoaștere europeană și îți vor da posibilitatea să faci un pas palpabil înainte în carieră, fără a mai vorbi că vei obține o serie de competențe care te vor însoți toată viața profesională.
Oricare ar fi domeniul în care activezi, iată care sunt pașii care te vor ajuta să îți dai seama când ai nevoie de un impuls de a începe ceva nou sau de a acumula informații suplimentare.
Cinci pași pentru a ieși din zona de confort profesional
Oricât de mult ți-ar plăcea ceea ce faci, trebuie să fii conștient că mereu apar lucruri/ tehnologii/ informații noi pe care să le aplici la job și tocmai de aceea este bine să fii mereu la curent cu aceste schimbări. Sau poate chiar îți dorești să faci o reconversie profesională spre un domeniu pe care l-ai descoperit recent. Oricare ar fi situația în care te afli, iată care sunt cei cinci pași care te vor ajuta să evoluezi și să ieși din zona de confort.
1. Identifică ceea ce te pasionează
Cel mai important pas al schimbării este acela de a identifica ceea ce te pasionează și ce ai dori sa aprofundezi sau să înveți nou.
Norocul nostru este că nu mai trăim într-o lume în care începeam să lucrăm încă de pe băncile facultății și rămânem la același loc de muncă până la pensie. Mobilitatea este acum mult mai mare și nu doar că putem schimba locul de muncă în același domeniu, ci avem posibilitatea de a face un schimb în carieră la orice vârstă datorită cursurilor – online și offline – care sunt acum mult mai la îndemână.
Dacă, de-a lungul carierei, ai avut tangențe cu un domeniu care ți-a surâs mai mult decât cel în care activezi, este momentul să faci un pas spre acesta.
2. Informează-te
Oricare ar fi momentul în care îți dorești să faci o schimbare profesională sau să evoluezi în carieră, ai grijă să te informezi ca la carte despre oportunitățile pe care aceasta ți le va aduce.
Un sentiment de îndoială va exista mereu înainte de o schimbare însă, cu cât faci mai mult research pentru direcția pe care urmează să o iei, cu atât acesta se va diminua mai mult și totul se va clarifica.
Informația este acum mult mai ușor accesibilă decât acum zece ani și, mai mult decât atât, există website-uri și rețele de social media care te pot ajuta să iei mai ușor o decizie.
3. Găsește evenimente de profil
Indiferent ce profesie te interesează, există, cu siguranță, profesioniști cu mai multă sau mai puțină experiență, care se adună la un loc – online sau offline – pentru a-și împărtăși cunoștințele, evoluția și temerile deopotrivă.
Acolo poți face și networking în același timp și să afli de la firul ierbii informațiile de care ai nevoie.
4. Începe un curs în domeniu
Cel de-al patrulea pas după ce ai trecut de partea de informare este să începi să faci un curs în domeniu, care să te ajute să îți consolidezi cunoștințele și a cărui absolvire să îți certifice pregătirea în domeniu.
Nu te lăsa descumpănit dacă găsești firme din alte orașe decât cel în care te afli care oferă anumite cursuri, deoarece majoritatea acestora sunt acum online tocmai pentru a avea cât mai multe persoane acces la ele.
Oferta este mare, așa că e improbabil să nu găsești ceva care să se plieze nevoilor tale.
5. Începe să pui în practică ce ai învățat
Fie că este un curs de perfecționare sau unul de reconversie profesională, încă din timpul acestuia poți începe să pui în practică cunoștințele acumulate.
Poți să faci asta atât la locul de muncă, cât și găsindu-ți proiecte cu care consideri că te potrivești.
Aceștia sunt cei cinci pași prin care te sfătuim să treci pentru a ieși din zona de confort din viața profesională și să evoluezi. Mai ales pentru că nu ne referim doar la reconversia profesională, poți să îi aplici ori de câte ori simți că te-ai plafonat și ai nevoie să îți reîmprospătezi cunoștințele.
Credit foto: unsplash.com