De ce am ales să promovăm Educația pentru Știință?
Traversăm o perioadă frământată pentru educație. Pe de o parte rezultatele obținute în urma evaluărilor arată o rată îngrijorătoare a analfabetismului funcțional, iar pe de altă parte, noul proiect al legii educației pare că în loc să aducă soluții constructive, mai degrabă naște controverse. Reducerea numărului de ore alocate științelor și introducerea lor în categoria materiilor opționale în anii terminali de liceu este una dintre măsurile care vin în contradicție tocmai cu scopul reformei, și anume acela de centrare a educației pe nevoile mediului de afaceri și a exigențelor pieței muncii.
Despre importanța acordată educației STEM, centrată pe formarea de competenșe în domeniul științelor și a tehnologiei, am discutat cu doamna Anca Celina Grecu, director al Liceului Teoretic ”Dr. Mioara Mincu”, specializat pe științe ale naturii.
Care sunt motivele pentru care un tânăr ar trebui să urmeze științele naturii?
Studierea științelor în general ajută tinerii să obțină abilități analitice, de gândire critică și o înțelegere a lumii naturale, abilități de care vor avea nevoie mai târziu în viață. Știința ajută cu multe dintre ele, cum ar fi comunicarea clară, concentrarea puternică și buna organizare. Studiile arată că, de obicei, elevii devin interesați de STEM atunci când sunt în școala generală. Susținerea acestui interes îi ajută pe copii să își dezvolte încrederea în subiectele științifice. De aceea, am decis să extindem oferta educațională a Liceului Teoretic ”Dr.Mioara Mincu”, începând de anul acesta, și cu nivel gimnazial, pentru a oferi elevilor din clasa a V-a șansa de a studia științele ca opțional, în limba engleză. Acest lucru poate duce la mai multe oportunități pe parcurs.
Iar un elev de clasa a VIII-a care alege să studieze la liceul nostru cu profil real, specializarea științe ale naturii, își oferă șansă să¬-și aleagă propria direcție ȋn ceea ce privește viitoarea cariera. Aceasta, pentru că specializarea Științe ale Naturii vine cu multe oportunități în alegerea viitoarei profesii și a facultății. În general, elevii care urmează un profil Real la liceu au multe uși deschise. Aceștia au avantajul că studiază matematică, informatică, fizică, chimie, biologie, geografie, dar și română, limbi străine, istorie și alte materii umaniste.
Elevii își pot ajusta nivelul de specializare pe măsură ce planurile de carieră se dezvoltă, având posibilitatea să opteze pentru studiul aprofundat al anumitor discipline sau pot accesa opționale care nu sunt științifice, cum ar fi psihologia sau educația antreprenoriala.
Ce oportunități de carieră au cei care aleg să studieze în acest domeniu?
Pentru elevii Liceului Teoretic Dr. Mioara Mincu, a studia la specializarea științe ale naturii reprezintă „drumul drept către Medicină”, dar vine cu multe alte oportunități în alegerea viitoarei profesii și a facultății. Pregătim tinerii pentru o mare varietate de cariere, ei putând ocupa joburi în știință sau industrie, precum și în management, marketing, politică sau vânzări, după absolvirea facultății.
Oportunitățile de continuare a studiilor la finalul liceului în domeniile științelor sunt variate. Pot accesa Facultatea de Biologie, cu specializările: Anatomie, Biologie Animală, Fiziologie Animală și Biofizică, Biochimie și Biologie Moleculară, Ecologie, Genetică, Botanică și Microbiologie; Facultatea de Chimie / Chimie și Inginerie Chimică; Facultatea de Medicină Generală – Medicină militară, Asistență medicală, Balnefiziokinetoterapie şi recuperare, Farmacie, Laborator clinic, Nutriţie şi dietetică; de asemenea, absolvenții pot opta pentru Medicină Dentară, Farmacie, care înglobează alte câteva specializări atractive; Inginerie Medicală, Ingineria și Protecția Mediului în Industrie; Facultatea de Inginerie Tehnologică și Management Industrial – Tehnologia Construcțiilor de Mașini, Sisteme de Producție Digitală, Construcții Aerospațiale.
Alte facultăți relevante pentru profilul Științele Naturii: Facultatea de Ingineria Lemnului, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Facultatea de Construcții, Facultatea de Geologie și Geofizică, Facultatea de Business…și lista poate continua!
Cât de căutați sunt în Romania, dar și peste hotare cei care au astfel de studii?
Lumea este în continuă schimbare, tehnologia evoluează și trebuie să ținem cont de meseriile din viitor. Știința contează pentru că poate conduce către o carieră profitabilă. Există o mare varietate de domenii în care știința este aplicabilă, printre care medicina și informatica.
Meseriile de viitor în domeniul sănătății se concentrează pe îmbunătățirea stării de sănătate și calității vieții prin prevenție, tratament, reabilitare și cercetare. În Romania, statisticile arată că nu sunt suficienți medici pentru numărul de locuitori, iar nevoia de specialiști bine pregătiți, în toate specializările, este mare. Peste hotare nevoia este la fel de ridicată. Situația este aceeași în ceea ce privește nevoia de asistenți medicali.
Profesiile din domeniile precum mediu și sustenabilitate, biotehnologie, inginerie, tehnologie și informatică sunt profesiile viitorului pe o piață a muncii care evoluează continuu, iar absolvenții de liceu cu specializarea științe ale naturii au abilitați și competențe relevante pentru a le accesa.
Ce inclinații trebuie să aibă cei care vor să studieze științele naturii?
Știința înseamnă mult mai mult decât memorarea teoriilor, formulelor și vocabularului. Reprezintă o educație în rezolvarea problemelor și colaborare. Înseamnă să se studieze fizică, chimie, biologie, să se explice legatura dintre fenomene și să se transmită pasiunea pentru ele.
Cei care vor să studieze științele naturii sunt curiosi să afle despre realizările și descoperirile din domeniul stiințelor, sunt atrași de experimentele științifice, au o gândire abstractă.
Îmi spuneați că aveți deja câteva parteneriate cu anumite instituții prin care să-i pregătiți pe tineri pentru anumite posturi, ne puteți exemplifica câteva situații concrete?
Avem parteneriate cu instituții de învățământ superior din cadrul Universității din București- Facultatea de Chimie, Universitatea Politehnica din București- Facultatea de Mecanica și Mecatronică. În fiecare an vizităm cu elevii noștri Universitatea de Medicina și Farmacie Carol Davila, avem întâlniri cu asociații de studenți care ne prezintă oferta educațională a diverselor facultăți, precum și oportunitățile de carieră.
De asemenea, în mod regulat, medici, farmaciști, oameni de afaceri, psihologi, antreprenori sunt invitați să le vorbească elevilor despre alegeri, pasiuni, motivație, ambiție, perseverență și căile prin care pot ajunge să aiba o carieră de succes.
Cât de mare este cererea tinerilor pentru o astfel de direcție de studii?
Alegerea liceului implică multe emoții și o mare responsabilitate, atât pentru elevi, cât și pentru părinți. De asemenea, pe lângă provocarea alegerii celui mai potrivit profil, opțiunea pentru o specializare care să asigure ulterior continuitatea în formarea educațională în cadrul unei facultăți, poate reprezenta un subiect fierbinte.
În ultimii ani se constată o creștere a cererii pentru specializarea știinte ale naturii, dovada fiind suplimentarea numărului de clase la liceele bucureștene. De asemenea, există și oferta liceelor particulare, precum liceul nostru care e singurul liceu din Bucuresti axat doar pe această specializare.
Învățământul particular are șansa de a fi mai agil față de cerințele elevilor și ale părinților. Sunt mai multe avantaje pe care le oferim elevilor noștri. Grupele de studiu sunt mai mici, astfel încât fiecare elev este un interlocutor zilnic, la fiecare materie. Fiecare elev este o persoană unică, cu care discutăm și căreia ne adresăm, care beneficiază de consiliere școlară și vocațională. Comunicarea cu părinții este, de asemenea, personalizată prin lectorate oferite de consilierul vocațional, ore de consultații cu profesorii, ședințe cu părinții. Școala, alături de familie, are misiunea să educe și să formeze caractere sănătoase!