Evaluarea și orientarea în carieră, asigurarea că iei cea mai corectă decizie privind viitorul tău profesional
Piața muncii va traversa, pe termen scurt și mediu, o perioadă de transformări adânci și dificil de anticipat. Liceenii și studenții se confruntă deja cu provocări nemaiîntâlnite, ce fac alegerea carierei și mai dificilă. De aceea, orientarea profesională este astăzi un pas esențial pentru tinerii aflați în pragul intrării pe piața muncii, dar și pentru elevii cu vârste de peste 16 ani, care acum își analizează opțiunile de viitor. În acest context, evaluarea și orientarea în carieră sunt extrem de utile tuturor celor interesați să își cunoască potențialul, să avanseze sau să se reorienteze în carieră.
Pentru a-i ajuta să-și descopere aptitudinile, abilitățile native, sau dobândite în anii de școală, domeniile de interes, preferințele pentru o anumită profesie, dar și capacitatea de a se adapta acelei profesii și de a face performanță, specialiștii folosesc o serie de instrumente menite a le ușura alegerea și, ulterior, parcursul profesional.
Harrison Assessments, platforma internațională de evaluare și orientare în carieră, accesibilă online, gratuit
Un astfel de instrument este Harrison Assessments, o platformă internațională de evaluare și orientare în carieră, cu circa 3 milioane de utilizatori, din mari corporații precum MasterCard sau Honeywell. În România, de peste 10 ani, platforma este folosită de consultanții Ascendis, în companii din domenii precum IT, banking, farma, producție.
„Acest instrument psihometric și-a demonstrat eficacitatea în sute de proiecte și peste 5.000 de evaluări individuale. Avantajul platformei Harrison Assessments este că rezultatele nu sunt transpuse în tipologii, nu etichetează și nu generalizează, ci oferă o hartă detaliată pentru înțelegerea felului unic de a fi al fiecărei persoane. Este un instrument real de lucru, ce poate fi folosit pentru dezvoltarea carierei”, explică Elena Munteanu, psiholog și coordonatorul diviziei Ascendis Assessments.
În această perioadă dificilă, în care pandemia a bulversat complet piața muncii, setul de instrumente profesionale de evaluare și orientare profesională Harrison Assessments este accesibil online, fără niciun cost, până la finalul acestui an.
Pașii sunt extrem de simpli, întregul proces durând între 20 și 40 de minute. Este vorba despre completarea unui chestionar care măsoară tendințele comportamentale, preferințele, interesele, motivațiile – adică factori interni care ne influențează satisfacția profesională. Imediat după completare, utilizatorii vor putea accesa rapoartele personale, care conțin informații detaliate despre nivelul de compatibilitate cu o listă de 700 de cariere la nivel global și despre factorii interni ce determină alegerile profesionale.
Platforma oferă, de asemenea, gratuit, o serie de clipuri video explicative despre cum se folosesc și interpretează corect informațiile din rapoarte, pentru a-i ajuta pe utilizatori să ia cele mai bune decizii pentru viitorul lor profesional.
Un tânăr care își descoperă adevăratele puncte tari, interesele și compatibilitățile poate lua cele mai bune decizii de carieră prin valorificarea atuurilor pe care le are, dar și prin antrenarea și dezvoltarea acelor calități care pot crește șansele de succes.
Chestionarul este disponibil AICI.
„Mai ales în mediul volatil de azi, puține lucruri sunt previzibile, așadar definirea propriilor puncte forte și cunoașterea opțiunilor conturează un punct bun de plecare. În condițiile digitalizării accelerate și a lucrului de acasă, e important ca tinerii din România să-și vadă potențialul pe o piață deschisă a muncii (în platformă sunt 700 de joburi la nivel global). Cel mai probabil, în viitorul foarte apropiat candidații, tineri din diferite țări, vor concura pentru posturi de oriunde din lume. Credem că acest instrument îi e util fiecărui tânăr, mai ales în contextul actual”, completează Carmen Ciuraru, director executiv al Asociației Ascendis.
Planul personalizat de carieră, o măsură în plus de siguranță
Suplimentar acestor instrumente, tinerii care doresc să apeleze la îndrumarea unui specialist pot accesa opțional și contra cost, în funcție de interese, sesiuni de consiliere sau coaching. Acestea clarifică pentru tineri factorii interni care determină alegerea carierei (puncte forte, factori motivaționali, interese) și îi conectează cu factorii externi (trasee educaționale, joburi, așteptări financiare). Rezultatul este un profil profesional complet, ce poate fi utilizat pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la carieră. Ulterior, se poate realiza un plan de acțiune concret pentru cariera aleasă.
„Acest set complet de informații îi ajută pe tineri să ia o decizie importantă pentru viitorul lor și le oferă direcții clare de acțiune pentru a ajunge acolo unde și-au propus. Consilierul ancorează aceste date în contextul actual al pieței muncii, pentru a sprijini luarea unor decizii corecte cu privire la carieră. De aceste alegeri ale tinerilor și ale familiilor acestora depind efortul, timpul și banii investiți pentru formarea sau specializarea într-o anumită direcție. În ultimă instanță, tot ele determină șansele de a avea o carieră în care să te simți împlinit pe termen lung”, a concluzionat Carmen Ciuraru.
Sesiunile individuale pot fi accesate din secțiunea „Connect with Coach”, de la finalul chestionarului, sau pot fi solicitate prin intermediul emailului, la adresa [email protected].