Peste 440 de profesori dornici să schimbe sistemul educațional din România, prezenți la Conferința SuperTeach Craiova
Conferința SuperTeach a reunit 440 de profesori în cadrul celei de-a doua ediții de la Craiova, găzduită de această dată la Ramada Plaza și Școala TerraVeda. Evenimentul dedicat cadrelor din învățământ prezintă noi moduri de a preda și de a relaționa cu elevii. În cadrul acestuia, profesorii au ascultat cu interes discursurile celor 9 vorbitori și au luat parte la ateliere practice, unde au putut afla cum pot dezvolta potențialul din fiecare copil folosind mentalitatea deschisă în procesul educațional.
”Pentru a ne asigura că avem o economie puternică în următoarele decenii, este necesar să intervenim chiar de astăzi și să ne asigurăm că formăm tinerele generații, astfel încât să fie pregătite pentru meseriile viitorului. Din perspectiva noastră, a antreprenorilor, transformarea sistemului educațional românesc nu mai suportă amânare. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este important să avem profesorii din România alături – ei reprezintă pilonul central al educației, iar prin schimbarea propriilor mentalități și inițiative, aceștia pot deveni factori ai schimbării la nivelul societății românești”, a spus Felix Tătaru, Președinte FMP Group și co-fondator al proiectului SuperTeach.
SuperTeach este o inițiativă care a pornit de la ideea de a schimba sistemul educațional românesc cu ajutorul cadrelor didactice, propunându-și să descopere și să susțină dezvoltarea potențialului fiecărui copil. Proiectul este menit să inspire profesorii și să le pună la dispoziție instrumentele necesare pentru a dezvolta tineri creativi, empatici și colaborativi. Astfel, în cadrul conferințelor, aceștia descoperă tehnici specifice de comunicare, abordări creative în predare, dar și modalități prin care pot crea dinamici relaționale sănătoase cu elevii, părinții acestora sau cu colegii de catedră.
”Evenimentul de la Craiova a fost o ocazie excelentă în care să descoperim profesori motivați să facă o schimbare, unii dintre ei cu mare potențial de a deveni lideri ai comunității în care activează. Am pornit acest proiect tocmai pentru că ne dorim să susținem profesorii care știu că schimbarea sistemului educațional începe cu ei înșiși și că stă în puterea lor să descopere și să susțină măreția din fiecare copil. ”, a povestit Dragoș Anastasiu, Președinte Eurolines Group și unul dintre co-fondatorii proiectului SuperTeach.
Printre vorbitorii invitați la Conferința SuperTeach s-au numărat Ciprian Stănescu – fondatorul Social Innovations Solutions, Valerie Cioloș Villemin – trainer autorizat al programului de Reducere a Stresului prin Mindfulness, Claudia Cochină – fondatoarea FLY HIGH Craiova, precum și alte personalități care contribuie la îmbunătățirea educației din România.
În cadrul conferinței, au fost abordate tematici precum: cele 15 abilități ale viitorului pe care trebuie să le dezvoltăm la copiii de astăzi, modalitățile prin care rețelele neuronale ne influențează experiențele, modalitățile de gestionare și reducere a stresului, cum putem face evaluări creative și care este legătura dintre stima de sine și motivația de învățare.
În acest moment, proiectul SuperTeach susține profesorii din România prin trei etape:
- Conferințele SuperTeach, destinate profesorilor care își doresc să descopere cum pot schimba felul în care interacţionează cu elevii la clasă;
- Programul de formare Mentalitatea Deschisă în Educație – un curs oferit gratuit, creat de Institutul Arbinger, lider global în schimbarea mentalității și susținut de Institutul Dezvoltării Personale, în urma căruia participanții sunt certificați și primesc acces la platforma internațională de resurse Arbinger. Acest curs poate fi completat ulterior și de Formarea de Formatori, oferindu-le astfel ocazia participanților să devină la rândul lor formatori SuperTeach pentru alți profesori interesați de program;
- Susținerea profesorilor astfel antrenați în a dezvolta, la rândul lor, comunități locale de profesori care să folosească aceste instrumente de relaționare cu copiii.