Prof. dr. Adina Romanescu, directorul de liceu care promovează conectarea la societatea inteligentă
Prof. dr. Adina Romanescu este directorul Liceului Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iași. A primit distincţia de „Directorul anului 2021” chiar din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis.
Este Doctor în Filosofie și absolventă a trei masterate. În 2003, a pășit pragul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, dedicându-se excelenței instituției ca director adjunct, timp de 8 ani. Din 2020 este directorul unității de învățământ și realizează proiecte inovatoare alături de echipa de profesori din cancelaria liceului, considerând că „de unul singur te poți motiva să atingi obiective, dar de la alți oameni te inspiri să realizezi visuri”.
Promovează o mentalitate deschisă spre o școală a viitorului conectată la societatea inteligentă, care învață, se transformă și se adaptează contextelor, fără a se deconecta de la valorile autentice.
Elevii clasei a X-a C de la Liceul Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” din Iaşi au, începând din luna octombrie a acestui an, o nouă sală de clasă, care a fost renovată şi dotată de una dintre firmele de IT din municipiu. Totul în cadrul unui proiect lansat de conducerea şcolii, intitulat „Adoptă o clasă pentru Iaşi”.
Poate pentru unii dintre dumneavoastră sună banal. Dar cât de important este pentru viitorul lor, elevii clasei a X-a C știu mai bine.
Dar să și derulăm incredibila poveste a acestei școli, pregătită deja pentru lumea digitalizării.
Școala pentru viitor presupune o schimbare profundă a oamenilor, a culturii și a comunicării
Adina Romanescu, directorul Liceului Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iași, spune că și-au propus să regândească inclusiv sala de clasă, pentru a oferi elevilor un mediu adecvat învățării, în care să le fie stimulată creativitatea și producerea de idei în timpul orelor.
„Construirea unor relații de mentorat dintre angajații din companiile IT și elevii Liceului Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iași are drept scop creșterea interesului elevilor pentru dezvoltarea personală și profesională, simultan cu dezvoltarea inteligentă și sustenabilă a Iașului”, spune prof. dr. Adina Romanescu.
Adina Romanescu a primit distincţia de „Directorul anului 2021” chiar din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis. Este Doctor în Filosofie și absolventă a trei masterate în domeniile „Filosofie și spiritualitate răsăriteană”, „Politici și management în educație”, „Economie și educație antreprenorială”.
Promovează o mentalitate deschisă spre o școală a viitorului conectată la societatea inteligentă, care învață, se transformă și se adaptează contextelor, fără a se deconecta de la valorile autentice. Școala pentru viitor presupune o schimbare profundă a oamenilor, a culturii și a comunicării. Schimbarea presupune tehnologizare și inovare, dar și comunicare despre învățare, implicare în dezvoltarea Iașiului ca oraș Smart și o adevărată citadelă a revoluției intelectuale.
Are convingerea că împreună cu profesorii, elevii, absolvenții, părinții, companiile IT ieșene reușește să ofere, prin Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași, „o Școală a Viitorului, în care fiecare elev și profesor se simte valorizat, are cele mai bune condiții pentru a se dezvolta și a-și potența rezultatele învățării”.
”Suntem interesaţi să formăm oamenii care ne vor fi colegi într-o zi”
Băncile din sala de clasă sunt individuale, pe rotile. Ele pot fi mutate, aşezate în cerc sau pe grupe pentru a lucra în echipă. În 2019, compania a dotat și amfiteatrul liceului cu elemente de realitate augmentată şi virtuală.
Nu numai că sala de clasă a liceului ‘Grigore Moisil’ a fost renovată, dar liceul are și două laboratoare de robotică dotate cu ajutorul foștilor absolvenți, care acum lucrează la companii în domeniu.
Coordonatorul proiectului, Carmen Teodorescu – manager și trainer în cadrul companiei IT, spune că implicarea firmei sale a vizat inclusiv zona universitară: “La Facultatea de Informatică avem un laborator dotat şi renovat complet de firma noastră. La fel şi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Acum e ceva normal să ne implicăm în astfel de proiecte. Acest proiect lansat de Liceul de Informatică ni s-a părut creativ. Practic, rolul proiectului nu e doar să renovăm o sală de clasă. Nu dăm doar cu var. Înseamnă să aducem nişte elemente care ulterior să stimuleze creativitatea elevilor. Asta înseamnă şi schimbarea infrastructurii”, a explicat Carmen Teodorescu.
„Avem o serie de activităţi pe care le vom desfăşura cu elevii în perioada următoare. Fiind o companie de IT suntem interesaţi să formăm oamenii care ne vor fi colegi într-o zi, să îi obişnuim să lucreze într-un loc de muncă modern. În şcoala clasică, nu se pune accentul atât de mult pe proiectele care stimulează creativitatea, lucrul în echipă, comunicarea, managementul conflictelor, toată partea aceasta de soft skills. Ceea ce se face aici, la Liceul de Informatică, este o excepţie”, mai spune Carmen Teodorescu.
Cum și-au ajutat absolvenții liceul
Liceul Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” din Iaşi a fost înfiinţat în 1971 şi a etalat până acum performanţe deosebite la fiecare disciplină de studiu. Valoarea liceului este demonstrată atât de numărul mare de premii obţinute de elevi la concursurile şi olimpiadele şcolare cât şi de rata ridicată a celor ce au continuat studiile la universităţi şi facultăţi de diferite specialităţi din ţară şi străinătate.
Un număr însemnat de absolvenţi ai liceului îşi fac cunoscută prezenţa în țări din America de Nord, Europa de Vest, sau chiar Japonia lucrând la companii de prestigiu ca Microsoft USA, CONTINENTAL, AMAZON.
Liceul este singura astfel de unitate de învăţământ de stat din ţară, care, cu ajutorul foştilor absolvenţi, a reuşit să înfiinţeze aceste laboratoare, venind în sprijinul elevilor şi olimpicilor care doreau să înveţe mai mult decât programa şcolară.
Cu ajutorul profesorilor şi foştilor absolvenţi de liceu, în cele două laboratoare de robotică, elevii de gimnaziu şi liceu învaţă să construiască roboţi, să folosească imprimante 3D şi să printeze 3D. De asemenea, de câţiva ani, elevii de liceu, profesorii de Matematică şi Informatică mentorează și alţi profesori şi elevi din Iaşi sau din localităţile din judeţ pasionaţi la rândul lor de robotică.
Sursa foto: FACEBOOK