Programul de burse Tinere Talente, o oportunitate pentru tinerii artiști de a pune bazele unei cariere de succes
Programul Tinere Talente este o șansă pentru ca orice tânăr din România, înzestrat cu talent artistic, să acceadă către performanță și către o carieră în domeniul muzicii clasice și al artelor vizuale, chiar dacă provine dintr-o familie cu venituri mici.
Dezvoltat de Fundația Regală Margareta a României și îmbogățit pe parcursul a 13 ani, programul național Tinere Talente oferă anual burse de studiu, mentorat și promovare pentru tinerii artiști vizuali și muzicieni aflați la început de carieră. Aceștia au oportunitatea de a-și dezvolta potențialul creativ și de a-și exprima talentul, ajutându-i să învingă obstacolele financiare sau chiar propriile limite.
Programul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 – 24 ani, elevi și studenți la liceele și universitățile cu profil vocațional din România. Acest sprijin reprezintă o treaptă esențială în evoluția și afirmarea lor, o oportunitate de cunoaștere și de explorare artistică, dar și posibilitatea de a primi îndrumarea necesară pentru a-și construi o carieră artistică.
Performanțele excepționale și succesul bursierilor de-a lungul timpului nu au constituit un obiectiv în sine, dar sunt un rezultat al sprijinului complex și investiției din timpul proiectului.
Mai multe detalii despre proiect a dezvăluit Gabriela Iordache – coordonator Tinere Talente într-un interviu marca Revista CARIERE:
- Câți tineri au fost susținuți până acum prin acest program și prin ce se concretizează mai exact acest sprijin?
Până în prezent, 380 de burse au fost acordate tinerilor talentați aflați la început de drum. Ei provin din familii cu venituri reduse, iar cu sprijinul mentorilor și a promovării susținute, aceștia au reușit performanțe extraordinare pe plan național și internațional.
De-a lungul celor 11 ani de când coordonez programul, au fost organizate 110 recitaluri și concerte, 77 expoziții și 114 masterclass-uri și mentorate pentru tinerii bursieri.
Am organizat timp de 3 ani un masterclass de canto cu maestrul Vasile Moldoveanu, marele tenor cu cea mai longevivă carieră la Metropolitan Opera, masterclass la care au avut acces și alți tineri artiști, nu doar bursierii Fundației Regale Margareta a României.
Un alt proiect frumos în cadrul programului Tinere Talente a fost înființarea, împreună cu dirijorul Tiberiu Soare, a Orchestrei Fundației Regale Margareta a României, cu participarea a 70 de tineri talentați, selectați la nivel național, tineri care au beneficiat de masterclass-uri de pregătire, stagii de orchestră. Orchestra Fundației a susținut de trei ori Concertul Regal caritabil pe scena Ateneului Român, bucurându-se de aprecierile criticilor muzicali și de aplauzele publicului.
- Cum poate face mai exact diferența intrarea în acest program de sprijin, spre exemplu, față de un parcurs normal prin sistemul de învățământ? La ce au acces tinerii pentru a avea mai multe șanse de reușită în carieră?
Tinerii selectați pentru a face parte din acest program devin bursieri, iar sprijinul financiar le permite să își achiziționeze materiale necesare studiului, accesorii și instrumente muzicale, ustensile și materiale pentru realizarea lucrărilor de artă, să participe la concursuri sau cursuri de specializare, să performeze în cadrul unor manifestări artistice.
În fiecare lună, tinerii artiști iau parte la sesiuni de mentorat organizate de Fundație, sunt în contact cu personalități marcante din domeniul cultural și artistic. Astfel, bursierii ajung să descopere pașii necesari pe drumul spre succes, să afle despre dificultățile ce pot apărea în acest demers și despre oportunitățile cărora trebuie să le acorde atenție.
Evenimentele de promovare pe care le organizăm îi ajută pe tineri să își învingă emoțiile, să se remarce, să își prezinte operele artistice către publicul larg, nu doar în mediul academic și școlar în care ei își desfășoară activitatea.
- Cum se realizează efectiv selecția tinerilor? Cu ce frecvență și care sunt principalele criterii avute în vedere?
Selecția se realizează anual de către un juriu de specialitate care îi selectează pe cei mai buni dintre candidați în baza talentului și a potențialului artistic, iar echipa Fundației realizează evaluarea socială.
Tinerii interesați de dezvoltarea lor profesională și personală aplică online cu un dosar de candidatură, pe baza criteriului de vârstă – 14 – 24 ani, de studii – elevi și studenți la licee și universități de artă și muzică, și a criteriului material, anume să provină din familii cu venituri reduse. Mai multe detalii despre modalitatea de aplicare în vederea obținerii unei burse se găsesc pe site-ul www.tineretalente.org.
- Există o monitorizare continuă a bursierilor? Cei care dovedesc un talent deosebit pot beneficia de un suport suplimentar prin acest program?
Mereu păstrăm legătura și colaborăm cu cei care au fost bursierii programului Tinere Talente. Ca să exemplific, anul acesta trei dintre ei sunt soliști la Concertul Regal caritabil: violoncelistul Andrei Ioniță, soprana Diana Alexe, tenorul George Vîrban.
Tot în acest an, la Dezbaterea publică privind dezvoltarea sectoarelor culturale și creative din România – “Arta în tranziție”, am avut ca invitați, în calitate de speakeri, alături de personalități din lumea culturală, două foste bursiere, care acum au o carieră în domeniul artistic: Georgeta Gherghinoiu – profesor de arte vizuale, artist vizual și Anca Cristescu – consilier în domeniul fiziologiei muzicale, masterand la Viena.
Tinerii artiști pot să beneficieze de bursă timp de 3 ani, dar ei pot să se implice și să participe și ulterior la evenimentele și proiectele organizate de către Fundație: concerte, masterclass-uri, expoziții. Avem și bursieri alumni, tineri care s-au evidențiat prin implicare, rezultate remarcabile, comportament și conduită în plan profesional, dar și personal pe parcursul celor 3 ani și care ulterior devin un model pentru bursieri. Mulți dintre ei aleg să devină și voluntari, să ofere ajutor altor categorii de persoane care au nevoie.
Programul național Tinere Talente a fost premiat ca Cel mai bun proiect de Artă și Cultură din România la Gala Societății Civile, ediția 2022, dar și în edițiile din 2013, 2015 și 2017.
Tot la capitolul rezultate, putem menționa premiile obținute de bursieri la concursuri naționale și internaționale, expozițiile de grup și individuale în care artiștii vizuali își expun lucrările, masterclass-urile și mentoratele organizate de către Fundație în sprijinul tinerilor artiști aflați la început de drum.
- Ne puteți da câteva exemple de foști bursieri ajunși nume importante ale mediului artistic din România?
Tinerii muzicieni susținuți de-a lungul timpului sunt astăzi soliști în orchestre, angajați ai unor instituții culturale de profil, iar artiștii vizuali realizează lucrări și expoziții și își promovează operele într-un mediu de elită.
Amintesc aici pe cei trei protagoniști ai Concertului Regal caritabil de anul acesta: Andrei Ioniță – violoncelist, primul muzician român câștigător al prestigiosului Concurs Ceaikovski, solist pe marile scene culturale ale lumii; Diana Alexe – soprană, cu roluri pe scenele teatrelor de operă din Austria, Germania și România; George Vîrban – tenor, câștigător al unor concursuri naționale și internaționale de prestigiu, solist între 2019-2021 al Operei de Stat din München, în prezent solist la Teatrul de Operetă “Ion Dacian” din București. De asemenea, îi menționez și pe Mihai Ritivoiu – pianist, laureat al Concursului Internațional George Enescu, care susține concerte de cameră și recitaluri în România, Anglia, Franța, Portugalia, Elveția și Italia, Sebastian Androne-Nakanishi – compozitor, primul român desemnat compozitorul anului 2022 în cadrul International Classical Music Awards, cu o carte de vizită impresionantă – peste 100 de creații în sfera simfonică, dar și în zona de muzică de teatru sau de film.
- Cine vă sprijină din punct de vedere al donațiilor/sponsorizărilor?
Suntem sprijiniți de companii și firme care au înțeles cât de importantă este arta și susținerea tinerilor artiști: Kaufland România, Globalworth Foundation, Kultho, Oskar, Dedeman, Sofmedica și multe alte companii.
Sunt alături de noi în proiect, cu un sprijin constant și prețios, și partenerii instituționali – Filarmonica “George Enescu” din București, Muzeul Municipiului București, Universitatea Națională de Arte București, Opera Națională Română, Universitatea Națională de Muzică București, Casa Artelor „Dinu Lipatti”, Elite Art Gallery București.
- Există personalități care susțin voluntar programul Tinere Talente? În ce mod, ne puteți da câteva exemple?
Personalități din lumea culturală și artistică sunt adevărați ambasadori ai programului Tinere Talente, susținând noua generație de artiști. Implicarea lor constă în a oferi consultanță echipei, a deschide oportunități bursierilor, dar și de a fi promotori ai mesajelor publice și ai campaniei inițiate de Fundație – „România are nevoie de artă!”: Alexandra Dariescu, Alexandru Tomescu, Irina Margareta Nistor, Iulia Isaev, Margareta Pâslaru, Marin Cazacu, Oana Pellea, Paula Seling, Remus Azoiței, Teodor Ilincăi, Valentina Băințan, Zoli Toth.
Juriul care selectează anual bursierii este constituit din muzicieni și artiști vizuali valoroși – Tiberiu Soare, dirijorul orchestrei Operei Naționale București, Verona Maier, doctor în muzică, profesor de muzică de cameră, Rafael Butaru, violonist, concertmaistru al Filarmonicii „George Enescu”, Carmen Apetrei, artist vizual, conferențiar universitar doctor și decan al Facultății de Arte Plastice, care, ulterior, devin mentori pentru tinerii artiști.
- De cât timp coordonați acest program și ce satisfacții profesionale și personale v-au adus până acum eforturile depuse?
Coordonez programul de 11 ani, a crescut și am crescut împreună. În 2011, când l-am preluat, prin program erau susținuți doar tineri care studiau în București. De 10 ani, programul se derulează la nivel național, susținând tineri care studiază în toată țara.
Lucrul cu tinerii bursieri, mereu emoționați și dornici să se afirme, colaborarea mea constantă cu unii dintre cei mai valoroși oameni din zona culturală a țării, tot ce am învățat și învăț prin prisma responsabilităților și provocărilor pe care le am, totul mă împlinește. Astfel, munca mea ca și coordonator al acestui program este o mare bucurie când, peste ani, mă reîntâlnesc cu bursierii și le văd reușitele, iar ei își amintesc cu drag despre cum am depășit împreună obstacole, momente delicate în cariera și viața lor personală, cum îndemnurile mele de atunci i-au urmărit și încă îi urmăresc și îi motivează, cum toate activitățile și evenimentele organizate au lăsat urme frumoase în viața lor.
Am fost decorată în 2016 de către Majestatea Sa Margareta cu Medalia Custodele Coroanei române pentru contribuția pe care am avut-o la dezvoltarea programului Tinere Talente, pentru extinderea lui la nivel național și pentru înființarea Orchestrei Fundației Regale Margareta a României, lucru care m-a emoționat și bucurat deopotrivă.
Colaborez cu cei mai valoroși artiști, o parte dintre ei îmi sunt și prieteni, îmi desfășor activitatea în beneficiul artei și al carității, constant am provocări cărora le găsesc soluții creative cu un ecou pozitiv în cariera profesională a multor tineri artiști. Acum, după 11 ani, pot să concluzionez că îmi îndeplinesc zilnic misiunea cu bucurie, dar și cu responsabilitățile mari care decurg din aceasta.