„România este un hub tehnologic la nivelul regiunii” – Alina Luchian, expert în educație
Evenimentul de business în domeniul IT&Digital, din Europa Centrală și de Est, GoTech World, desfășurat la început de noiembrie, a beneficiat de prezența ca speakeri a numeroși experți recunoscuți la nivel global și național, în sectoare ale tehnologiei, internetului, dar și în specializari conexe, cu ar fi HR. Unul dintre aceștia a fost și Alina Luchian, Academic & Education Program Manager, SAS Institute, care a fost speaker pe scena Business Transformation a GoTech World.
Alina Luchian este expert în educație, marketing, vânzări și consultanță IT, cu o experiență de peste 17 ani în domeniu, având și un spirit antreprenorial, dovedit în toate rolurile și funcțiile pe care le-a ocupat până acum.
Este absolventă a Academiei de Studii Economice, și deține un Master INSEAD (2008) în domeniul administrării afacerilor. Ea a absolvit IBM Global Business School în 2005 și IBM Top Gun în 2006. Este antrenor profesionist, având o diplomă obținută de la Barret Values Institute în 2018.
A deținut funcții de conducere de peste 10 ani într-una dintre cele mai mari companii lider din industria de software, servicii și consultanță, IBM.
Din septembrie 2020, Alina Luchian deține poziția de Academic & Education Program Manager pentru România la SAS Institute, o companie recunoscută la nivel internațional ca lider mondial în crearea de software pentru analiză avansată și știința datelor. Alina lucrează activ cu universități din România și Europa de Sud-Est, pentru a extinde amprenta SAS în curriculumul academic, dezvoltând programe postuniversitare de succes, axate pe analiză avansată și știința datelor.
Din postura ei de consultant în educație, Alina Luchian ne-a relatat care sunt oportunitățile de care se pot bucura studenții și tinerii absolvenți care aleg o carieră în domeniul tehnologiilor de ultimă oră, care se ocupă cu analiza de date, AI și despre programele educaționale pe care acești tineri le pot urma pentru a activa în “data science”.
- Care sunt așteptările de la programele implementate de SAS în mediul educațional din România?
Având o forță de muncă talentată, cunoscută pentru cunoștințe tehnice solide în rândul angajaților, România este o piață importantă pentru investiții în domeniul IT. Putem spune că România este un hub tehnologic la nivelul regiunii. Cu toate acestea, piața forței de muncă are mare nevoie de competențe remarcabile în domeniul tehnologiilor de ultimă oră, cum ar fi Cloud, Advanced Analytics, Machine Learning și Inteligența Artificială, combinate cu know-how-ul și cunoștintele de industrie. După ce a ajutat companiile de top din România timp de peste 22 de ani să-și accelereze călătoria de transformare digitală prin adoptarea unor tehnologii inovatoare de IA și analiză, SAS a demarat în 2020 și un proces de investiții active în țară, prin lansarea unui program academic inovator, axat pe știința datelor și inteligența artificială.
În România, urmăm trendul companiei SAS de la nivel global, dezvoltând astfel parteneriate academice cu universități majore din țară, printre care Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Politehnică din București, Academia de Studii Economice, Universitatea Româno-Americană, Universitatea din București, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Ovidius din Constanța și multe altele care se vor finaliza în 2023. Avem un număr estimat de 500-600 studenți anual care învață SAS – platforma de analiză avansată de date – și se perfecționează în meseriile viitorului – inteligență artificială orientată către om, dată scientist, dată visualization, data warehouse architect.
Toate programele noastre academice fac parte din curricula oficială a universităților și sunt aprobate de către ARACIS – Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.
Programele implementate de compania noastră în mediul educațional în România au o abordare holistică, începem pregătirea din mediul universitar, completăm cunoștintele din zona open-source cu soluțiile comerciale SAS, extrem de solicitate pe piața locală. Continuăm apoi parcursul educațional și după absolvire cu programe dedicate de onboarding și de specializare în data science. Lucrăm îndeaproape cu departamentele de resurse umane ale clienților noștri care ne-au investit cu încredere și care ne-au permis să le oferim programe educaționale dedicate de Customer Intelligence, Data Management, Fraudă și Securitate, Machine learning, programare, risk management și în sens larg, data science. De asemenea, oferim suport clienților noștri în zona de programe de internship. Studenți din anii terminali participă la programe de practică oferite de aceștia,în toate domeniile industriei din România. Există un procent semnificativ de absoventi specializați în analiză avansată de date care rămân în cadrul companiilor cu care colaborează în cadrul programelor de practică, iar mulți dintre aceștia ne sunt colegi la SAS.
- Câtă nevoie de specialiști în analiza de date este în prezent în România? Ce deficit de asemenea locuri de muncă este în acest moment în România?
Există o cerere ridicată atât din partea mediului universitar, a studenților și mediului academic, dar mai ales din partea industriei. Meseriile de data scientist, analist de date, sau business analyst ori data engineer, toate prezente în clasificarea europeană a meseriilor, reprezintă în prezent cele mai solicitate roluri în domeniul IT, alături de domeniul Cybersecurity.
După Forumul Economic Mondial din 2022 a fost publicat un raport detaliat despre necesarul de roluri pe piață muncii îl va experimenta în următorii ani. Astfel, aproximativ 11,5 milioane de locuri de muncă în data science vor fi create până în 2026 la nivel global, conform acestui raport. La nivelul anului 2022, în România, nevoia de astfel de poziții a fost de 25.000. În prezent, cererea de specialiști este mult mai mare decât oferta. Decalajul de competențe este una dintre principalele provocări pe piața locală a muncii.
- Care este salariul mediu pentru un junior ca specialist în analiza de date pe piața din România. Dar pentru un senior?
Salariile oferite acestor experți sunt cu 35% mai mari, peste media pachetului salarial din industria de IT. Acest nivel procentual se păstrează atât pentru nivelul de junior cât și pentru cel senior.
- Certificările SAS sunt recunoscute în toată lumea?
Desigur. Certificările SAS sunt certificări de industrie, recunoscute la nivel global.
Angajatorii nu mai doresc doar abilități tehnice specializate, ci doresc ca noii lor angajați să învețe concepte noi. Obținerea certificării în domeniul atât de generos al analizei de date și care este la mare căutare – cum ar fi programarea SAS, machine learning, data science etc – deschide ușile către noi cariere și oportunități. Dovedirea faptului că aceștia au cunoștințe profunde și abilități avansate într-un anumit domeniu îi ajută enorm în dezvoltarea carierei și de asemenea, beneficiile salariale pot crește proporțional cu obținerea acestor credențiale.
De asemenea, studenții și profesorii din cadrul unversitatilor care beneficiază de programe academice SAS beneficiază în cazul certificarilor de reduceri de până la 70%, astfel că obținerea lor nu reprezintă un impediment din punct de vedere financiar. De asemenea, până la 31.12.2022, oferim un discount de 55% pentru toți cei care își doresc să obțină certificări SAS, ceea ce reprezintă o facilitate foarte atractivă!
- În ce universități se implementează programele SAS? Există și alte structuri educaționale cărora vă adresați: licee, ong-uri etc?
Am menționat la începutul discuției noastre câteva universități din România care au în prezent implementate programe academice SAS la nivel de licență, master și programe postuniversitare. De asemenea, am inițiat discuții importante cu liceele cu profil de matematică-informatică dar și cu cele de profil economic, acolo unde materii de studiu precum programarea și statistică sunt predate în cadrul anilor de studiu. Aceste programe sunt identice cu cele predate la universitățile de prestigiu de peste hotare. Dorim să extindem colaborarea cu toți partenerii publici și privați și să contribuim la creșterea importantă a nivelului de cunoștiințe în domeniul digital și ‘’dată literacy’’, domenii în care România este pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene, conform raportului recent publicat de către Comisia Europeană. Va pregătim surprize plăcute în acest sens în 2023!
- Care este numărul de studenți pe care îi instruiti în urmatorii ani în România?
Angajamentul SAS este unul foarte ambițios, dorim să instruim 5.000 de specialiști în știința datelor din România până în 2025. Realizarea acestui deziderat este posibilă prin intermediul programului nostru academic de care vorbeam mai devreme. Astfel, studenții universităților din țară noastră, alături de cadrele didactice, se bucură de beneficiile prestigioasei Specializări ACADEMICE SAS, care include la nivel național peste 20.000 de ore de cursuri de analiză avansată și știința datelor, alături de software și soluții dedicate oferite de compania noastră. Aceasta reprezintă cel mai complex program de profil oferit de o companie de tehnologie. Programul își propune să accelereze transformarea digitală în România și să creeze o forță de muncă competitivă.
Totodată, am introdus și pe plan local inițiativa SAS ‘’Talent Connection’’ prin care facilităm accesul clienților noștri din diferite industrii la mediul academic. Practic, absolvenții programelor academice SAS sunt recrutați pe poziții de interni sau juniori în noile departamente de analiză de date create în cadrul organizațiilor clienților SAS, aceștia din urmă beneficiind de forță de muncă specializată în noile tehnologii.
Contribuim, astfel, la închiderea decalajului atât de cunoscut dintre mediul academic și cel economic.
Vă invit să aflați mai multe informații despre programele academice SAS accesând website-ul dedicat.