Sandra Ecobescu, Președinte Fundația Calea Victoriei: “Educația non-formală și educația continuă sunt esențiale pentru orice individ care nu dorește să fie manipulat”
De 17 ani, Fundația Calea Victoriei reușește să aducă mai aproape de publicul larg arte, cultură și educație non-formală, devenind un punct de referință pentru cei care doresc să exploreze subiecte diverse, de la istoria Bucureștiului la filosofie sau artele plastice. Sandra Ecobescu, președintele acestei fundații, ne vorbește despre motivația din spatele inițiativei, impactul asupra societății și proiectele emblematice care au redefinit educația culturală în România.
Fundația Calea Victoriei are o istorie de 17 ani de activitate. Care a fost motivația inițială pentru crearea acesteia și cum a evoluat misiunea fundației de-a lungul anilor?
Am pornit cursurile de la Fundația Calea Victoriei având în minte toate lucrurile despre care am fi vrut sa aflăm la școală și care nu sunt predate acolo, sau apar în viteză, ocazional. Istoria noastră, prezentată sintetic și coerent, captivant, istoria religiilor, istoria artelor plastice, literatura universală, filosofia și analiza profundă a unor texte extrem de actuale și vii, artele și științele umaniste în ansamblu. De asemenea, ne-am dorit ca tinerii și publicul de toate vîrstele să aibă acces la personalități culturale, la profesori, lectori cu adevărat bine pregătiți și extrem de pasionați de ceea ce studiază, predau, temele despre care scriu.
Ne-am dorit să aducem mai aproape de publicul larg o elită culturală, fără emfază și pretenții de snobism care să descurajeze, cum se petrecea în alte locuri, la evenimente pentru un public limitat, mai degrabă cu circuit închis.
Misiunea fundației este aceeași, de 17 ani, ceea ce s-a schimbat este faptul că evoluăm, rafinăm, diversificăm mereu temele, abordările, avem mereu lectori noi care intră în echipă mulți tineri sau foarte tineri. De asemenea facem cursuri și evenimente și online sau hibrid, ceea ce în primii ani nu se petrecea.
Fără să ne dăm seama am creat adevărate trenduri, mode culturale la noi în țară, lucru care ne bucură (inițial ne mai și întrista, pentru că se copiau multe din conceptele noastre) și anume conferințele despre istorie și monumente, palate din țară și din capitală (suntem primii care am început să facem cursuri despre București cu doamna academician G. Filitti în anul 2008), tururi prin București. prin cartierele istorice, dar și în împrejurimi (acum sunt multe ONG-uri sau firme de turism care fac asta), evenimente în palate și clădiri de patrimoniu, care să educe publicul în această direcție (acum este o idee mai întâlnită).
De asemenea suntem prima entitate culturală din țară care a organizat Concertul de Anul Nou în primele zile din ianuarie, cu dirijorul Tiberiu Soare, Symphactory Orchestra și invitați soliști extrem de talentați, tineri, al început de drum, sau consacrați de multă vreme.
O altă idee originală, a noastră, este cea a Balului Bucureștiului Interbelic, un eveniment retro unde publicul se îmbracă în stilul anilor 20 și 30, care a fost preluată de mulți alții sub forma unor petreceri tematice, spectacole sau chiar party de Revelion.
Multe din temele noastre de cursuri, denumiri sau idei circulă în capitală și în țară. Fără să realizăm am generat foarte multe idei, și o facem în continuare, idei și direcții care inspiră mulți alți oameni, ceea ce este minunat, pentru că așa putem schimba mentalități, putem păstra educația și cultura în atenția publicului larg, dincolo de avalanșa kitsch-ului și a informațiilor irelevante care se rostogolesc în social media și ne parazitează timpul liber.
Educația non-formală și continuă este un concept esențial pentru fundație. Ce impact considerați că are această formă de educație asupra dezvoltării individuale și a societății în ansamblu?
Educația non-formală și educația continuă sunt esențiale pentru orice individ care nu dorește să fie manipulat de mass-media, de corporații, care nu vrea să stagneze, să îmbătrănească prematur, să se blazeze într-o lume gri, lipsită de perspectivă.
Așadar acest gen de educație este esențială pentru societate, în întregul său. Există numeroase studii și articole semnate de psihologi, antropologi, filosofi, oameni care studiază educația, creativitatea, trendurile din societate care demonstrează ca artele, cultura, științele umaniste ajută individul să înțeleagă mult mai bine alte culturi, evenimente din alte secole, experiențe sau subiecte la care nu are acces direct. Acestea pot dezvolta empatia, gândirea critică, inteligența celui care explorează universul dintr-o carte, o opera muzicală, un text filosofic, precum dialogurile lui Platon, texte esențiale care ne formează și exersează gândirea critică și capacitatea de a-l asculta și înțelege pe celălalt, realizând că nu există un singur adevăr, o singură perspectivă asupre unei chestiuni, o singură rezolvare a unei problem, ci mai multe.
Ați reușit să inspirați peste 90.000 de cursanți prin arte și cultură. Cum se construiește o ofertă de cursuri atât de variată și atractivă pentru un public atât de numeros?
Am construit o ofertă atât de variată pornind de la temele generale pe care le avem în programă, disciplinele sau direcțiile mari sub care pot abordate nenumărate subiecte – actorie, arhitectură, istoria artei, design interior, istoria Bucureștiului, istorie universal, psihologie și dezvoltare personală, filosofie, diplomație, fotografie, antropologie, istoria muzicii, religie și spiritualitate, scriere creative și jurnalism etc. Câteva din aceste teme le-am pus pe hârtie, le-am avut în vedere înainte să începem activitatea, iar în timp, după ce am început activitatea, am diversificat mult subiectele, având în vedere interesul publicului pentru cursurile pe care le facem, nevoia oamenilor de a afla mai multe în domeniile pe care le abordăm, dorința de a face cursuri noi cu profesorii preferați de la fundație.
Proiectul „Palate Deschise pe Calea Victoriei” oferă o perspectivă unică asupra istoriei Bucureștiului. Cum s-a născut această inițiativă și ce impact are asupra participanților?
Noi am început cu doamna acad. G. Filitti să promovăm patrimoniul și istoria capitalei din anul 2008, moment din care apetitul publicului pentru astfel de evenimente, tururi și conferințe despre mari familii boierești, momente cheie din istoria noastră a devenit din ce în ce mai mare. Am început cu ateliere despre istoria capitalei cu cîteva zeci de persoane și am ajuns, în scurt timp, la evenimente cu 100-200 de persoane în spații generoase din capitală, cum ar fi palate și case de patrimoniu, aflate în circuitul turistic sau la care am reușit să avem acces prin parteneriate punctuale și deseori prin eforturi semnificative. Aceste proiect despre palate, monumente de pe Calea Victoriei și din capitală este de fapt un re-make al unei serii similare de acum cca 7-8 ani, de această dată cu o organizare mai serioasă și cu sprijinul unor parteneri valoroși care sunt alături de noi, precum JTI România și Jidvei.
Publicul este extrem de receptiv și fericit că are ocazia să vadă, să beneficieze de tururi, în clădiri de patrimoniu spectaculoase precum Banca Națională, Academia Română, Muzeul Național de Artă – fostul Palat Regal, fosta Banca Marmorosch-Blank, astăzi hotel de lux, Hanul lui Manuc și multe altele. Ne bucurăm că avem public de toate vârstele la asemenea evenimente, multă tineri au început în ultimii ani (poate și datorită Instagramului) să fie curioși să vadă de aproape monumentele, casele din sec. XIX sau prima parte a sec XX, să afle și să împărtășească poveștile locurilor vizitate.
Tururile ghidate prin București, organizate alături de istoricul Anita Sterea, au devenit o tradiție. Cum contribuie aceste tururi la înțelegerea patrimoniului și identității culturale a orașului?
Tururile noastre cu Anita Sterea au apărut ca o continuare a cursurilor despre istoria Bucureștiului cu doamna G. Filitti, cu care am fost în Centrul Vechi într-un prim traseu în vara anului 2008. Apoi, din 2009 am început să facem tururi cu Anita Sterea, atunci tânără absolventă a Facultății de Istorie de la Universitatea din București. Îmi amintesc perfect că toși amicii mei, cei apropiați, nu credeau că se va înscrie cineva la un asemnea tur ghidat, contra unei taxe de participare, să circule cu un ghid printr-un oraș considerat atunci trist, gri și aglomerat. Cu toate acestea, la primul tur Descoperă Calea Victoriei, în continuare un best seller de 15 ani, s-au înscris 20-25 de personae, ceea ce era extraordinar.
Noi ținem mult ca acest tururi să nu fie făcute cu grupuri foarte mari, pentru a păstra o atmosferă plăcută și intimă, în care oamenii pot dialoga, pot pune întrebări. Mulți din cei care au preluat aceasta idee (și multe dintre traseele noastre, care sunt peste 15 trasee diferite, prin oraș) au mers cu multe zeci, chiar sute de oameni prin oraș, oferind un alt fel de experiență, mai apropiată de o mica manifestație culturală haotică, decât de un tur ghidat de la care rămâi cu informații concrete.
Este extrem de important să cunoaștem cât mai multe lucruri despre orașul în care trăim, să vizităm cât mai multe monumente, pentru că acestea ne povestesc despre trecutul nostru, despre momentele cheie din istoria noastră, despre oamenii care au făcut lucruri semnificative în trecut, și care care ne pot inspira astăzi pe fiecare dintre noi. Politicieni, artiști, aristocrați, scriitori, călători străini care s-au îndrăgostit de România și au rămas aici.
Fundația colaborează cu lectori remarcabili, precum Tiberiu Soare, Georgeta Filitti, Augustin Ioan și Radu Umbreș. Care este secretul pentru a atrage și păstra astfel de personalități în echipa fundației?
Secretul cred că este bunul simț și buna credință. Acești oameni extraordinari, personalități remarcabile în domeniile lor, au simțit și au văzut, în decursul timpului, că demersul nostru este unul autentic din punct de vedere cultural, că este un proiect educativ în care investim foarte mult, și care aduce o schimbare semnificativă în societate. Au realizat că din ce în ce mai mulți oameni spun că un curs, un concert, un eveniment marca Fundația Calea Victoriei le-a schimbat viața, le-a schimbat perspectiva asupra lumii, le-a adus prieteni, mentori, le-a adus speranță și multă, multă bucurie.
Cine se aseamănă, se adună, spune un vechi proverb românesc, oamenii inimoși, pasionați de ceea ce fac dacă își unesc forțele, darurile pot face minuni, uneori chiar și cu resurse limitate, dar cu multă imaginative, tenacitate și dăruire. Acesta este secretul nostru, facem ceea ce ne place și facem cu tot sufletul.
Concertul de Anul Nou organizat de fundație este o tradiție specială. Ce aduce această ediție în atenția publicului și cum se conectează cu misiunea fundației de a promova arta și cultura?
Concertul Extraordinar de Anul Nou se află la a XI-a ediție (a trebuit să facem pauză în perioada COVID), iar anul acesta aduce în fața publicului una dintre cele mai frumoase voci feminine recunoscute la nivel international, o adevărată divă, talentata mezzosprana Ruxandra Donose, care locuiește la Viena. Concertele noastre, spre deosebire de ceea ce se petrece de regulă la o asemenea gală, păstrează căldura și atenția pe care noi o acordăm publicul la fiecare eveniment și curs pe care îl facem. Publicul are sentimental că vine la Opera Națională care, preț de o noapte, devine, simbolic, Salonul cultural al fundației, (precum saloanele culturale din secolul al XIX-lea), pentru că noi primim publicul cu gustări, cu un pahar de spumant Jidvei, cu o vorbă bună, cu suprize și momente de socializare cu invitații nostri, muzicienii, sesiune de autografe și momente simpatico, festive.
Este o formă de a populariza muzica clasică, muzica de operă, într-o atmosferă elegantă dar relaxată, destinsă, ca între prieteni, ceea ce face aceste evenimente cu adevărat memorabile și iubite de publicul larg.
Privind retrospectiv, care a fost cel mai mare succes al Fundației Calea Victoriei până în prezent și ce planuri aveți pentru viitor?
Cel mai mare success este rezistența, că mergem mai departe, și faptul că am creat o comunitate de mii de oameni care vin și revin la cursurile nostre, ne recunosc pe stradă, ne trimit mesaje de mulțumire pentru tot ceea ce facem, își aduc copiii la cursurile noastre pentru adolescenți.
În 2007, când am început, nu visam să ajungem o familie atât de mare, cu peste 100 de profesori și colaboratori, invitați, și peste zece mii de cursanți, din oraș, țară și din diaspora.
Într-o lume tot mai digitalizată și grăbită, de ce considerați că științele umaniste și educația prin arte rămân esențiale pentru bunăstarea individuală și socială?
Științele umaniste, educația și cultura sunt cele care au grijă de sufletul nostru, de emoțiile noastre, de felul în care putem comunica mai bine, de felul în care ne putem raporta la lume și la realitate mai armonios, mai cu sens. Tehnologia, digitalizarea sunt instrumente pe care le putem folosi cu mare success pentru a duce mai departe artele, cultura, creativitatea în zona umanistă. De fapt, esența umanității, a ceea ce ne diferențiază de regnul vegetal și animal, se află în aceste discipline umaniste, în filosofie, pictură, muzică, literatură, teatru sau filmele pe care le iubim atât de mult. Toate aceste forme artistice reflectă, precum niște oglinzi miraculoase toate fațetele lumii, toate visele, toate speranțele și toate ideile noastre care ne ajută să ne imaginăm o lume mai bună, o viață cu sens, o societate mai armonioasă.