Sărăcia, cauză și efect a abandonului școlar
A treia ediție a proiectului național „Pactul pentru Tineri”, inițiat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF)* în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, UNICEF și Banca Mondială, a avut loc în data de 17 noiembrie la Botoșani, într-o sală plină, cu peste 250 de persoane: parteneri, reprezentanți ai instituțiilor publice, profesori, părinți, elevi, antreprenori, asistenți sociali.
Dezbaterea a avut o agendă complexă, pe măsura problemelor examinate. Participanții au examinat cauzele profunde ale fenomenului abandonului școlar, care includ sărăcia, distanța față de școală, lipsa de susținere din partea familiei, dar nu exclud nici rigiditatea birocrației privind finanțarea nevoilor suplimentare ale elevilor vulnerabili. Ei au avansat soluții care ar putea influența pozitiv strategiile de reducere a abandonului școlar.
În esență, participanții la dezbatere au observat că demersul CONAF de a adânci înțelegerea fenomenului, de a conștientiza efectul său devastator asupra societății și economiei românești și de a coagula eforturile autorităților centrale și locale, ale profesioniștilor în educație și ale mediului de afaceri pentru reducerea abandonului școlar are deja rezultate pozitive. „Reducerea abandonului școlar trebuie să devină o prioritate a societății românești, care nu mai poate ignora un fenomen perceput de mulți ca fiind marginal”, consideră Cristina Chiriac, Președinta CONAF.
Ideile expuse în dezbaterile „Pactului pentru Tineri” vor fi sintetizate și prezentate publicului. CONAF a lansat, în premieră, la Botoșani, site-ul „Pactul pentru Tineri” (www.pactulpentrutineri.ro), care va conține toate soluțiile identificate. „Publicul trebuie să înțeleagă însă și dimensiunea dramatică a fenomenului și prezentăm, tot în premieră, un spot publicitar care va deveni viral”, a declarat Cristina Chiriac. „Afirmăm, deseori, că bogăția României este capitalul uman. „Pactul pentru Tineri” nu este doar despre maternitate juvenilă sau doar despre copiii care abandonează școala, este despre viitorul României, viitor de care ar trebui să ne pese tuturor”.
Prefectul județului Botoșani, domnul Sorin Cornilă, propune o soluție adecvată secolului XXI – crearea unei platforme digitale care să conțină o bază de date, pentru a se putea articula, aplica și urmări strategiile de reducere a abandonului școlar.
„Abandonul școlar este o vulnerabilitate a securității naționale, există proiecte importante lansate de Guvern pentru a rezolva problema, dar se simte nevoia unei coerențe sporite a aplicării acestora”, a spus Doina Fedorovici, Președinta Consiliului Județean Botoșani. Ea a vorbit și de nevoia de a abandona rigiditatea legislativă care poate inhiba finanțarea de către administrația locală a unor cheltuieli în scopul reducerii abandonului școlar. „Soluțiile pentru reducerea abandonului școlar în toată România sunt la îndemâna tuturor. De foarte multe ori, presiunea se pune pe umărul nostru, al autorităților județene și locale, fără a avea acel suport de 100% de la nivel central”.
Doina Fedorovici a avansat și soluția implicării asistenților comunitari în eforturile de reducere a abandonului școlar.
„Sărăcia influențează decisiv abandonul școlar, dar, paradoxal, este și un rezultat direct al lipsei de educație”, a declarat Marian Daragiu, Subsecretar de Stat în Ministerul Educației.
„Datele statistice ne arată o corelare puternică între fenomenul excluziunii sociale, între sărăcia extremă și tot ce înseamnă performanță școlară, menținere în sistemul de învățământ, abandon școlar, părăsire timpurie a școlii, accesul pe piața muncii. Toate acestea se corelează cu sărăcia și ne afectează pe toți, pe fiecare dintre noi. Aceleași date statistice vorbesc despre un procent absolut șocant. Peste 70% dintre copiii care se regăsesc în aceste condiții socio-economice vulnerabile părăsesc școala înainte de a finaliza învățământul minim obligatoriu”, a spus domnul Marian Daragiu.
El a amintit diversitatea programelor care pot avea un impact direct și indirect asupra fenomenului abandonului școlar, dar a recomadat răbdare, deoarece „investițiile în educație se văd pe termen lung”.
Radiografia fenomenului ascunde capcane statistice, deoarece la nivel național avem o rată mare de părăsire timpurie a școlii, influențată decisiv de situația din mediul rural și de sărăcie, avertizează Luminița Costache, Specialist în Educație la UNICEF România: „Este nevoie de o abordare integrată ca să reducem abandonul școlar. Trebuie să ne uităm nu numai la rata abandonului școlar, ci și la cea de părăsire timpurile a școlii, la tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani care nu au terminat învățământul obligatoriu. Au terminat 8 clase sau mai puțin de atât. Și trebuie să ne mai uităm și cum este dispusă această rată la nivelul diverselor comunități. România are, în momentul de față, o rată de părăsire timpurie a școli de 15,3%, conform Eurostat, dar dacă ne uităm că în urbanul mare avem o rata de 4,8%, care este chiar sub media Uniunii Europene, o să vedem că în urbanul mic avem o rată de 15,3%, iar în rural avem o rată de 23%”.
Valeriu Iftime, Președinte al Camerei de Comerț Botoșani, a adâncit însă explorarea cauzelor fenomenului și a avertizat asupra complexității acestora, inclusiv a percepției valorilor societății. „Dacă respectăm educația, vom avea succes. La Camera de Comerț, am făcut un studiu să vedem care sunt orientările copiilor. Întrebările au fost cine îi ajuta în carieră, ce vor să facă, dacă vor să rămână în România. 5% vor muncitori. Noi am deznobilat munca, am aruncat-o în derizoriu”, a avertizat acesta.
Modelele de succes pot stimula interesul copiilor pentru educație, chiar dacă aceștia vin din familii aflate în pragul sărăciei și al exluziunii sociale, n-au acces la mijloace de transport sau sunt agresați și intimidați la școală, deoarece aceste exemple descriu importanța educației, consideră Ștefan Urziceanu, Head of Corporate Social Responsibility, Carrefour România. „La nivel individual, putem contribui la un viitor mai bun prin acțiuni simple, cum ar fi transmiterea acestor exemple de succes pe care noi le întâlnim zi de zi, în comunitățile vulnerabile, în rândul tinerilor din tânăra generație, dar și în rândul familiilor acestora. Doar așa vor putea înțelge ca prin educație orice este posibil. Nu putem să discutăm despre evoluția unei societăți, despre dezvoltarea durabilă a unei societăți fără educație. La fel cum nu mai putem discuta despre afaceri de succes pe termen lung, fără a pune sustenabilitatea socială la baza strategiilor de business”.
„Reducerea abandonului școlar trebuie să devină o prioritate a societății românești, iar „Pactul pentru Tineri” reprezintă o coagulare de forțe la nivel național”, a adăugat Cristina Chiriac.
La finalul panelului de discuții și înaintea începerii atelierelor situaționale, cei prezenți la eveniment au avut parte și de un seminar dedicat bullying-ului și mediului școlar violent, ce pot fi cauze ale abandonului școlar, susținut de doamna Nadia Tătaru, Președinta Asociației Părinților Isteți. S-a discutat deschis despre ce este cu adevărat bullying-ul și ce pot face elevii, profesorii, părinții dar și fiecare dintre noi pentru a avea un mediu școlar propice unei dezvoltări armonioase.
„Dacă în dezbaterile anterioare am decriptat fenomenul din perspectivă socială și economică, la Botoșani, dezbaterea a pus pe agendă și dimensiunea etică a abandonului școlar. Trebuie să reevaluăm, la nivel societății, atitudinea față de educație, față de muncă. Eforturile de prevenire a abandonului școlar necesită o concentrare strategică pentru a identifica problemele, a selecta soluțiile adecvate și a le implementa în condițiile unor standarde și responsabilități bine conturate”, a conchis Cristina Chiriac.
Evenimentul a fost moderat de jurnalista Laura HULUBEI.
„Pactul pentru Tineri” reprezintă un proiect național inițiat de CONAF și susținut de OMV Petrom în calitate de sponsor principal.
Photo by Aaron Burden on Unsplash