Școala începe cu statistici dramatice. “România educată”, pe primul loc la abandon școlar. 42% dintre elevi, analfabeți funcțional
Astazi, a sunat clopotelul de inceput de an scolar pentru 2,9 milioane de elevi. In timp ce numaram bobocii, ar trebui sa privim cu ingrijorare si la cifrele reale care definesc “Romania educata”. Cati dintre elevii care au pasit astazi pragul scolilor vor termina studiile? Nu putem stii, dar stim cert ca avem cea mai mare rata a abandonului scolar din Uniunea Europeana, ca printre noi sunt cel putin 135.000 de romani analfabeti si ca scoala romaneasca avea la cea mai recenta analiza 42% dintre elevi analfabeti functional.
Scoala romaneasca: „Intra cine vrea, ramane cine poate”
Suna dur, dar realist. Dincolo de entuziasmul dascalilor, parintilor si milioanelor de elevi, la inceput de an scolar, se afla o realitate la care ne este rusine sa privim, dar pe care o putem schimba doar cu masuri concrete, investitii in scoli, formarea profesorilor si adaptarea programei scolare in acord cu noile generatii si noile cerinte de pe piata muncii.
Pana atunci, Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana dupa rata abandonului scolar. Potrivit datelor Eurostat, in 2022, ponderea tinerilor romani care au parasit devreme sistemul de educatie si formare a fost de 16%, pe cand media Uniunii Europene a fost de 10%.
La nivelul U.E, obiectivul principal este reducerea abandonului scolar la sub 9% pana in 2030. Pentru unele tari poate deveni realitate in urmatorii 7 ani, altele sunt deja foarte aproape de aceasta tinta sau au atins-o, Romania este departe.
Datele oficiale arata ca cele mai scazute ponderi ale abandonului sistemului de invatamant s-au inregistrat in Croatia (2%), Irlanda, Slovenia si Grecia (4%), Polonia si Lituania (5%). De cealalta parte a baricadei, cele mai mari ponderi au fost inregistrate in Romania (16%), Spania (14%), Ungaria (12%).
Optsprezece state au atins deja tinta pentru 2030, printre care Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Franta, Croatia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Tarile de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda si Suedia.
Educatia, incotro? Romania analfabetilor functionali
Citește articolul integral pe RisCo.ro