Școala Primară și Grădinița „Reményik Sándor” din Alungeni, renovate de Asociația BookLand
Artista Luiza Zan a acceptat invitația de a deveni Ambasador BookLand și de a inaugura Școala Primară și Grădinița „Reményik Sándor” din Alungeni, comuna Turia (jud. Covasna), renovată și dotată de Asociația BookLand. Cantareata de jazz, care a decis să lase orașul în urmă pentru a locui într-un sat din județul Covasna, a vizitat școala și grădinița din Alungeni pentru a-i cunoaște pe elevii care urmează cursurile unității de învățământ și pentru a petrece câteva ore alături de comunitatea locală. O comunitate mică, dar unită, care nu depășește 250 de suflete, însă care pune preț pe educația celor mici și care s-a bucurat să primească sprijinul Asociației BookLand.
Inaugurarea a avut loc după ample lucrări de renovare derulate timp de 6 luni, în perioada iulie – decembrie 2023, de Asociația BookLand cu sprijinul autorităților locale și partenerilor din mediul privat. Valoarea totală a investiției a fost de 170.000 EURO, sponsorizările atrase de Asociația BookLand însumând 135.000 EURO, iar contribuția Primăriei din comuna Turia fiind de 35.000 EURO. La aceste sume se adaugă și cca 19.000 EURO în servicii de cazare și masă pentru muncitori, suportată de firma locală Producție Daragus.
„Cum arată școala acum, după renovare? Termoizolată și frumos tencuită, cu ferestre și uși noi, cu un gard în care am păstrat o bucățică din istoria de 100 ani a acestei instituții, cu o curte frumos pavată, dar cu natură în pragul ușii. Preșcolarii și elevii de ciclu primar intră acum pe holuri luminoase cu gresie modernă, în toaleta complet refăcută și în sălile de clasă vesel colorate, care invită la joacă și voie bună. Și nouă ne-ar fi plăcut să învățăm aici! Starea de spirit e alta, dascălii predând cu și mai mult drag copiilor acestei mici comunități unite și implicate. Înainte doar priveliștea văzută de la geamul școlii era superbă, școala fiind amplasată într-un loc de vis, însă acum și școala e superbă!” Mihaela Petrovan – Președinta Asociația BookLand
Transformarea a fost susținută de Primăria Turia, care a achitat 75% din valoarea manoperei și a oferit sprijin logistic, de Rehau (partenerul principal în renovarea școlii și grădiniței), care a achitat diferența de 25% din manoperă, precum și de peste 40 de companii sau asociații care au susținut Asociația BookLand în demersul educațional. Acestea au contribuit cu sponsorizări în bani, produse și servicii, totul pentru ca multe generații de copii să aibă parte de condiții excelente de învățătură în Alungeni.
Prin programul „Renovare școli în mediul rural”, 80 de instituții școlare din satele României au fost reabilitate în perioada 2020 – 2024, în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociația BookLand a reușit această performanță motivând autoritățile și comunitățile locale să se implice și mobilizând sute de companii private să contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Un exemplu de parteneriat public-privat care creează un viitor sustenabil pentru copiii din comunele României, contribuind la schimbarea mentalităților și atitudinii privind importanța educației în comunitățile rurale.
Ce urmează pentru Asociația BookLand? Cel mai amplu și mai ambițios demers de până acum: construirea primului său Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual, care-și va deschide porțile în 2025, în județul Argeș, comuna Vulturești. Va include toate ciclurile de învățământ preuniversitar: primar, gimnazial, liceal și postliceal (profesional) și va asigura inclusiv profesorii care vor preda după o programă modernă, pentru a forma muncitori calificați în producție și servicii, racordați la nevoile pieței. În acest centru pus gratuit la dispoziția a ~300 de elevi din mediul rural și dotat cu toate spațiile și facilitățile necesare – săli de clasă în mijlocul naturii, ateliere de lucru, laboratoare, bibliotecă, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru în aer liber, spații de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină de legume și solar – liceenii vor putea face practică plătită în întreprinderile sociale deschise în Campus, precum și în cadrul companiilor partenere, urmând ca, după finalizarea studiilor, să poată accesa oportunitățile de muncă asigurate de partenerii economici BookLand. Investiția este estimată la peste 5 milioane EURO, iar experiența dobândită în acest proiect va sta la baza unei rețele naționale de centre educaționale profesionale în sistem dual, în mediul rural.