Eticheta unei ținute business în 2019
În mediul de afaceri te poți baza cu încredere pe stilul clasic sau pe stilul minimalist. Dacă ești o persoană neconvențională și vrei să treci la nivelul următor, poți opta și pentru un stil eclectic, folosind elemente din stiluri diferite. În felul acesta îți pot exprima creativitatea, respectând rigorile codului vestimentar business sau smart casual. Uite ce este de bon ton, ce trebuie să eviți și care sunt elementele prin care îți poți afirma stilul personal.
Culori
Unul dintre avantajele stilului clasic este că nu se demodează niciodată și te ajută să arați bine îmbrăcată atunci când eticheta cere să fii îmbrăcată business. Dacă ești o consumatoare de modă și simți că stilul clasic îți limitează prea mult opțiunile și creativitatea, poți să folosești culorile propuse de Institutul Pantone (institutul care a creat un sistem de combinare a culorilor folosit în lumea întreagă). Paleta este foarte generoasă, de la culori vii și calde: galben, oranj, coral, roșu fiesta, până la nuanțe de roz, verde și albastru, dar și câteva nuanțe neutre. Regula de bază în compunerea unei ținute business este să folosești culorile tari în cantitate moderată.
Imprimeuri
La capitolul imprimeuri, poți miza pe cele mai discrete, care reprezintă arta abstractă, arhitectură, fluturi, flori, buline, dungi și carouri, dar și imprimeurile mixate. Recomandarea este ca aceste printuri să fie folosite pentru piesele de dimensiuni mici, cum ar fi eșarfele scurte de mătase.
Tendințe
În 2019, moda recomandă umerii lați și talia marcată, o influență puternică din anii ’80. Primăvara aceasta sunt populare trenciurile, capele elegante, lungi, bermudele elegante de stofă, purtate împreună cu un sacou clasic. La întâlnirile de afaceri prima impresie contează foarte mult. E bine să știi că transmiți mesaje subtile prin calitatea materialelor pe care le porți. Alege piese vestimentare din material naturale: bumbac, mătase, cașmir, lână. Calitatea nu se demodează niciodată.
Accesorii
Gențile potrivite ținutelor business sunt cele clasice, dar și aici avem de unde alege: sunt recomandate gențile din piele de reptilă, cele din lemn, gențile întărite, cu barete late, gențile geometrice: rotunde, cilindrice, cubice, în forme rigide și gențile retro. Poți purta bijuterii mari, dar pentru întâlnirile de afaceri îți recomand bijuteriile simple (cercei, broșe sau coliere) sau bijuteriile florale sub formă de broșe.
Pantofii cei mai potriviți, frumoși și comozi, sunt escarpenii clasici, pantofii cu varful puțin ascuțit, cu tocurile groase, tăiate oblic, și pantofii cu tocuri cilindrice.
Pantalonii
Ținutele pot varia, desigur, în funcție de situație. Dacă întâlnirea de afaceri la care participi este una formală, eticheta impusă de codul vestimentar este mai importantă decât capriciile modei. Poartă neapărat pantaloni care acoperă gleznele. Dacă gradul de formalitate al întâlnirii este mai redus, poți aborda codul vestimentar smart casual, care este ceva mai lejer și care poate conține mai multe influențe din moda de sezon.
Inspirație la cumpărături!