Evenimente, expoziții, muzică: Sfârșit de săptămână în București
Vineri, 12 ianuarie, Muzeul Național de Artăal României (MNAR) organizeazăun tur ghidat al expoziției "Atelier de front. Artiști români în Marele Război", în compania curatorului Alina Petrescu, de la ora 17.00.
Potrivit site-ului MNAR, expoziția aduce în prim plan pagini emoționante din epopeea Marelui Război, unul dintre cele mai sângeroase conflicte armate din istoria omenirii. Printre artiștii combatanți sau mobilizați special de Marele Cartier General, retras la Iași, se numărăpictorii Nicolae Tonitza, Ion Theodorescu-Sion, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu, și sculptorii Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Cornel Medrea.
Participarea se va face în limita locurilor disponibile, iar prezentarea dureazăaproximativ o oră. Expoziția relateazăîn imagini rolul Familiei Regale Ferdinand și Maria atât în actele decizionale, cât și în acțiuni privind, pe de o parte, participarea armatăa României în Primul Război Mondial, iar pe de altăparte, realizarea idealului național al Unirii, cu recunoașterea din partea marilor puteri europene, informeazăun comunicat al Muzeul Național Cotroceni.
Vor fi prezentate fotografii rare, aflate în patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni, înfăţişând Familia Regală în perioada tratativelor de pace, reîntoarcerea la Bucureşti în decembrie 1918, precum şi încoronarea de la Alba Iulia,Expoziţia este deschisă publicului în perioada 14 ianuarie – 13 februarie 2018.
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită vineri, 12 ianuarie 2018, ora 18:00, la conferinţa intitulată „De la straiele de de samurai, la frac. Patru secole de călătorie în Japonia”, susținută de d-na lector univ. dr. Alexandra Marina Gheorghe din cadrul Secției de Limba și Literatura Japoneză a Universității din București.
Prelegerea va prezenta o comparație a modului de a-l percepe pe „celălalt” din însemnări ale unor călătorilor occidentali (Kaempfer, Hearn sau Loti) în lumea japoneză, precum și din impresiile experiențelor trăite de către japonezi în Statele Unite ale Americii sau Europa (Fukuzawa, Kunitake, Ōgai și Sōseki). Accesul la eveniment este gratuit şi se face în limita locurilor disponibile, doar pe baza înscrierii pe site-ul muzeului, la pagina evenimentului.
Dacă doriți să ascultați muzică de excepție, sunteți așteptați la Sala Radio, vineri, 12 ianuarie, orele 19.00 la concertul Rogoletto – Gheorghe Petean – Orchestra Națională Radio.
Sâmbătă, 13 ianuarie, începând cu ora 9.00 AM Centrul Cultural "Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia" vă invită la expoziția Condensări a artistei Florica Prevenda, la Palatul Mogoșoaia.
Expoziția este deschisă în perioada 25 noiembrie 2017 – 31 ianuarie 2018; program de vizitare, de marți până duminică între orele 9,00 – 17,00.
Yard Sale, la Centru, în Pasajul Victoria, în zilele de 13 și 14 Ianuarie (10:30-18:00).Proiectul ce are ca scop statornicirea noțiunii de “REUSE, RECYCLE!” printre consumatorii din România, prin organizarea de evenimente lunare. 2 zile pentru cumpărat cu buget redus haine, accesorii, încălțăminte, decorațiuni și alte minuni din garderobele puse la vânzare.
La Opera Națională, începând cu orele 18.30 se cântă La Traviata – de Giuseppe Verdi / Libretul Francesco Maria Piave după romanul şi drama „Dama cu camelii” de Alexandre Dumas-fiul / Dirijor: Marcello Mottadelli / Regia şi mişcarea scenică: Paul Curran / Scenografia: Gary McCann/ Maestru de cor: Daniel Jinga
Una dintre cele mai cântate opere din lume – așa cum era încă de pe vremea lui Verdi, când mai toate instituțiile muzicale o aveau în repertoriu – „La Traviata” a fost compusă la puțin timp după ce Verdi a văzut la Paris, între 1851 și 1853, piesa de teatru adaptată după romanul lui Alexandre Dumas-fiul, „Dama cu camelii”. Povestea reală a curtezanei Marie Duplessis – care a iubit până la sacrificiu și a murit la doar 23 de ani bolnavă de tuberculoză – l-a impresionat așadar nu doar pe scriitorul francez, care i-a dat viață curtezanei în romanul său, ci și pe Verdi, care a însuflețit-o în „La Traviata”.Violetta Valéry: Maria Francesca Mazzara – invitată.
Pentru relaxarea de duminică Compania Hopa Trop vă așteaptă duminica aceasta, 14 ianuarie, de la ora 11.00, la atelierul muzical "La șezătoare cu fluiere și povești", un atelier care a luat naștere acum ceva anișori, bucurându-se de numeroase aprecieri din partea copiilor dar și a părinților care i-au trecut pragul.
Pentru a termina weekend-ul vesel, mergeți la "O zic din viața mea". Spectacolul de comedie original creat de Toni Grecu și actorii Serviciului Român de Comedie, este bazat pe situații, personaje și intâmplări inspirate din realitate, de care oamenii râd fără rezerve, fără limite și fără pauză.Actorii suntToni Grecu, Cătălina Grama Jojo, Cătălin Neamțu, Cosmin Natanticu, Claudiu Maier.
Nu ne rămâne altceva decât să vă dorim un weekend plăcut!