EXCLUSIV CARIERE : Nu renunța niciodată la visurile tale!
La doar 24 de ani, Adrian Blîndu reuşeşte să se impună la fel de bine în ambele ramuri sportive pe care le practică : Judo și Sambo, ridicând performanţele Clubului Sportiv Atletic Valeriana din Târgovişte, club unde el este legitimat.Pasiunea tânărului pentru sport nu se termină aici,dedicând puţinul timp liber antrenoratului, acesta dorindu-şi foarte mult să reuşească să crească sportivi care să-i calce pe urme și să ducă mai departe gloria acestor ramuri sportive, destul de puţin cunoscute în țara noastră, dar și să contribuie la renumele României peste hotare.
Ana Otvos: Sambo este un sport care nu le spune prea mult românilor. Ce ar trebui să știm despre această ramură sportivă ?
Adrian Blindu: Sambo este o artă marţială din Rusia, dar și un sport de luptă. Cuvântul Sambo este acronimul pentru “SAMooborona Bez Oruzhiya” ceea ce în traducere directa înseamna “autoapărare fără armă”. Sambo ca artă marţială este relativ nouă, a apărut datorită dezvoltării sale în jurul anilor 1920 de armata Sovietică Rusă pentru a îmbunătăţii lupta corp la corp.
Rădăcinile Sambo-ului vin din Judo, stiluri internaționale de wrestling, dar și stiluri tradiţionale de luptă din tările Uniunii Sovietice. Pionierii artei marţiale Sambo au fost Viktor Spiridonov și Vasili Oshchepkov.
Ana Otvos: Când a apărut sambo în România ? Avem sportivi români care s-au impus pe plan internațional în această ramură sportivă ?
Adrian Blindu: Sambo în România există de mai mulţi ani, însă ca Federaţie a fost aprobată abia în noiembrie 2011. Deşi nu avem o istorie a sambou-lui ca Și ruşii, am început să ne impunem la concursuri importante precum Campionate Europene și Mondiale urcând România pe treptele podiumului internaţional.
Sportul, scopul vieții
Ana Otvos: De când practici acest sport? Cum ai ajuns prima dată într-o sală de Sambo ?
Adrian Blindu: Practic Judo de la vârsta de 6 ani, însă cu Sambo m-am familiarizat în clasa a 8-a şi de atunci merg în paralel pe ambele stiluri. Deşi sunt două ramuri diferite dau aceiaşi importanţă ambelor antrenamente acumulând o pregătire generala mult mai complexă. Însă, înainte de o competiţie precum aceasta mă concentrez pe pregătirea specifică (fizică și tehnică) a sambou-lui.
Ana Otvos: Ce voiai să ajungi când erai mic ? Ai știut dintodeauna că drumul tău este acesta ?
Adrian Blindu: Am intrat pe uşile sportului la o vârstă foarte frageda, încă nu avusesem timp să mă găndesc la ceea ce vreau să mă fac, însă sportul a născut în mine o mare dorinţă de afirmare. În cele din urmă el devenind pentru mine un scop al vieţii. Am aspirat treptat de la medalii naţionale, internaţionale la cele europene, mondiale şi nu în ultimul rând la medaliile Jocurilor Olimpice.
Rezultatele din 2011 : campion național, bronz la europene și bronz la Cupa Mondială
Ana Otvos: Ce au spus părinții, rudele, prietenii când au văzut că vrei să faci o carieră în acest sport?
Adrian Blindu: Le sunt foarte recunoscător părinţilor mei pentru că m-au încurajat întodeauna în alegerile pe care le-am făcut şi au fost un sprijin pentru mine, iar de cele mai multe ori au fost şi cea mai bună motivaţie a mea.
Ana Otvos: Ce rezultate ai până acum?
Adrian Blindu: În privinţa aceasta vreau să fiu modest pentru că altfel aş avea mult de enumerat. Voi aminti doar rezultatele din ultimul an: locul 1 la Campionatul Naţional, locul al-3-lea la Campionatul European de la Moskova și recent medaliat cu bronz la Cupa Mondială. Acum mă aflu pe ultima sută de metri în pregătirea pentru Campionatul Mondial care va avea loc luna aceasta între 8-12 la Minsk, în Belarus.
O carieră sportivă nu este pentru oricine
Ana Otvos: Cum ai reusşit să ajungi la succes ? Care a fost drumul tău până acolo?
Adrian Blindu: N u cred că există o rețetă cu ajutorul poţi ajunge să ai succes, însă pe mine m-a ajutat foarte mult continuitatea şi munca depusă în antrenamente, dorinţa de a fi cel mai bun şi faptul căci nu am cedat în faţa greutăţilor. Regimul strict de viaţă este iar un factor necesar din drumul greu spre succesul performanţei. Pentru a reuşi in sport ai nevoie de susţinere morală, dar şi financiară, un antrenor bun care să ştie să te aducă în vârf de formă la fiecare competiţie, un medic şi oameni care să creadă în tine şi în forţele tale. Însă ca și caracter pentru reuşită trebuie să fii o persoană care știe ce vrea de la viaţă plăcându-i ceea ce face, o persoană bine educată, cu bun simţ, încrezătoare şi care niciodată nu renunţă la visele sale.
Ana Otvos: E mai greu în sport sau e comparabil cu orice altă meserie?
Adrian Blindu: Eu cred că fiecare meserie este dificilă in felul ei, dar cu sportul nu se compară nici una. Fiecare om işi alege drumul lui în viaţa în funcţie de ceea ce îşi dorește și de înclinaţiile sale. Nu oricine poate să ajungă un sportiv bun și tocmai de aceea nu cred că o carieră în sport poate este la îndemana oricui.
Ana Otvos: Pe copilul tău l-ai lăsa să urmeze aceași cale?
Adrian Blindu: Îmi doresc foarte mult un copil și dacă Dumnezeu îmi va da un băiţel cu siguranţă mi-ar face mare plăcere să-mi urmeze calea, dar asta nu înseamnă că nu voi ţine cont de părerea şi dorinţele lui. Menţinând ce am spus mai devreme, trebuie să îţi placă ceea ce faci și tocmai de aceea nu am să impun copilului meu să facă sport doar pentru că asta am făcut eu. Am să-l încurajez în alegerile lui pentru a putea ajunge și el la definiția succesului său. În concluzie eu cred că succesul are definiţia proprie fiecărei persoane ce ajunge la el.
Nu acceptă gândul că nu se va întoarce acasă campion!
Ana Otvos: Ce le recomanzi tinerilor ? Un sport de echipă sau unul individual?
Adrian Blindu: Eu recomand un sport individual datorită faptului că în cel de echipă depinzi foarte mult de coechipierii tăi, pe când în sportul individual totul depinde doar de tine. Eu sunt o fire mai independentă, vreau ca totul să depindă de mine sși de aceea prefer sportul individual.
Ana Otvos: Poți trăi din sport?
Adrian Blindu: Pentru mine acest sport nu înseamnă doar o sursă de întreținere, e mult mai mult de atât. Este un job pe care îl fac şi îl trăiesc cu cea mai mare plăcere, însă dacă aş spune că nu câstig din el şi că veniturile nu sunt importante aş minţi. Am și eu o familie și trebuie să o întreţin.
Ana Otvos: Ce vei face la mondiale?
Adrian Blindu: Nu accept sub nicio formă gândul de nu mă întoarce acasă campion, fiincă am muncit foarte mult şi chiar merit această medalie.
Nu are niciun regret !
Ana Otvos: Este importantă participarea la o competiţie sau important este doar dacă câştigi ?
Adrian Blindu: În primul rând contează participarea, iar odată cu ea trebuie să fi capabil să faci orice pentru a câștiga ! Spun asta pentru că m-am gândit de multe ori doar la câstig și nu mă mulţumeam cu participarea, însă am ajuns la concluzia că fără aceasta nu poţi ajunge la rezultate.
Ana Otvos: Ai timp și pentru familie?
Adrian Blindu: Întodeauna am încercat să combin sportul cu familia deoarece ambele sunt foarte importante pentru mine şi mă străduiesc ca orice clipă liberă să o petrec alături de cei dragi.
Ana Otvos: Simți că ești un om împlinit?
Adrian Blindu: Mă consider un om împlinit în momentul de faţă, însă limitele mele nu se termina aici, întodeauna există loc de mai bine şi consider că încă mai am multe de spus şi de făcut. Însă, toate la timpul lor. Am profitat de toate şansele pe care mi le-a dat viaţa până acum și sunt împlinit pentru că nu am niciun regret pentru ceva ce trebuia să fac şi nu am făcut.