Femeia care ocupă cea mai înaltă funcţie tehnică în grupul France Telecom
Lucraţi în cadrul Orange din 1997. Ce v-a determinat să vă angajaţi în această companie şi să rămâneţi pentru o perioadă atât de lungă de timp?
Am intrat în echipa Orange pe un post care s-a potrivit perfect, nu numai cu pregătirea mea, ci şi cu personalitatea şi cu dorinţa de evoluţie profesională. În plus, am avut convingerea că voi fi mereu aproape de noutăţile în tehnologie, în modelul de business, precum şi în mediul de lucru. De asemenea, am avut posibilitatea să învăţ şi să evoluez într-un mediu adecvat pregătirii mele profesionale. Deşi lucrez de 15 ani la Orange, sentimentul acesta nu s-a schimbat.
Din anul 2011 ocupaţi funcţia de director tehnic, sunteţi femeia aflată pe cea mai înaltă funcţie tehnică în grupul France Telecom. Care au fost paşii spre acest post?
Cariera mea în Orange a început în poziţia de Network Planning Expert şi pot spune că de la început am fost foarte pasionată şi implicată în proiectele pe care le-am realizat. Nu m-am gândit niciodată la începutul carierei mele la funcţia pe care urma să o ocup câţiva ani mai târziu. Cu fiecare job, ca inginer sau manager, am dezvoltat nu numai proiecte importante, ci şi echipe de experţi sau manageri de top cu care am evoluat împreună.
Înainte de a ocupa funcţia de CTO am trecut prin domenii de responsabilitate multiple şi diferite în cadrul companiei: de la inginer la manager al departamentului de noi tehnologii, apoi am creat şi am preluat responsabilitatea pentru dezvoltarea soluţiilor de date fixe pentru clienţii Business, iar din 2007 am schimbat din nou domeniul, abordând o nouă scală de responsabilitate şi volum, implementarea reţelei mobile.
De ce nu ajung femeile să ocupe astfel de poziţii în mod curent?
Din punctul meu de vedere asistăm deja la creşterea numărului de femei cu responsabilităţi foarte importante în telecom. În plus, nu cred că ocuparea unei asemenea poziţii depinde de acest lucru.
Care sunt cele mai mari proiecte pe care le-aţi coordonat în cadrul orange?
Alături de colegii mei am lansat prima reţea de date mobile EDGE din România şi din Europa, am adus soluţiile de voce şi de date fixe pentru clienţii broadband, am dezvoltat acoperirea broadband de la 56% din populaţie la peste 99% în mai puţin de un an. În plus, am obţinut certificarea reţelei Orange în anul 2012 ca fiind cea mai rapidă reţea de date din România şi, nu în ultimul rând, am lansat serviciile 4G în România.
Cu riscul de a repeta, simt că echipa mea este cea mai mare realizare şi cred cu tărie că oamenii sunt cei care dezvoltă şi schimbă business-ul şi consider că principiul „nimeni nu este de neînlocuit” nu este unul care mă reprezintă.
Câţi oameni aveţi în subordine acum? Care sunt provocările unei echipe mari?
În prezent conduc o echipă de peste 400 de angajaţi care se află atât în Bucureşti, cât şi în ţară. Împărtăşim un set de valori comune şi avem o abordare consistentă şi aliniată de business, comunicare şi management, iar acest lucru face ca echipa să funcţioneze optim în orice situaţie. Chiar şi aşa, simt uneori nevoia de a avea mai mult timp pentru interacţiunile directe, în special cu colegii din ţară.
Aţi absolvit facultatea de electronică şi telecomunicaţii din cadrul UPB. De ce această facultate aleasă în general de băieţi?
M-am îndreptat către această facultate din două motive. În primul rând, am urmat recomandarea tatălui meu, care, pentru mine, reprezintă şi a reprezentat un exemplu, atât în plan profesional, cât şi personal. Nu în ultimul rând, nivelul de cunoştinţe dobândit la Liceul de Matematică şi Fizică Nr. 4 din Bucureşti (Măgurele) mi-a permis să mă îndrept către facultatea care oferea, la momentul respectiv, deschidere maximă către cele mai noi şi mai interesante domenii de tehnologie.
Care sunt cele mai mari provocări pentru un manager femeie?
Femeile întâlnesc aceleaşi provocări pe care le-ar întâlni şi un manager bărbat: rezultate, business, leadership şi, nu în ultimul rând, familie.
Cum împăcaţi viaţa privată cu cea profesională?
Fac parte dintre aceia care cred cu tărie în valorile familiei şi cred că succesul pe care îl ai în business este strâns legat de viaţa de familie şi de susţinerea acesteia. Concret, ajung aproape în fiecare seară să o ajut pe fiica mea Alexia la pregătirea temelor pentru acasă.
Cât din viaţa personală credeţi că sacrifică o femeie de carieră?
Cred că sacrificiul despre care vorbim este specific responsabilităţilor şi beneficiilor profesionale şi materiale. În plus, consider că este un sacrificiu la fel de mare, atât pentru femeile, cât şi pentru bărbaţii care pun accent pe cariera profesională.
Câte ore munciţi pe zi?
Un om în poziţia mea este în permanenţă conectat cu ceea ce se întâmplă, deci nu există niciodată un număr fix de ore pe care le petrec muncind şi nici nu m-am gândit să le număr.
Aveţi vreun motto în viaţă?
Da, motto-ul meu este: „tratează oamenii aşa cum îţi doreşti să fii şi tu tratat”.
Ce amintire puternică aveţi din perioada în care vizitaţi familia Naum la Comana?
Îmi amintesc cu drag camera de lucru a marelui poet, dragostea lui pentru locul acela şi pentru localitatea Comana în general, precum şi spuma de fragi sălbatici (culeşi din curte) pregătită de doamna Ligia Naum, soţia domniei sale.
Mădălina Suceveanu a absolvit în 1994 Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. A început cariera în domeniul Telecomunicaţiilor lucrând pentru Centrul Naţional de Studii şi Cercetări pentru Comunicaţii.
În noiembrie 1997, s-a alăturat companiei Dialog în poziţia de Expert Planificare reţea. Acum ocupă funcţia de Chief Technology Officer.
Articol preluat din Revista Cariere de martie. Pentru detalii legate de abonare, click aici