Femeile sunt mai fericite la serviciu decât acasă
Mediul de acasă, observa sociologa, devine ca unul profesional: copiii şi partenerul de viaţă au aşteptări pe care vor să le îndeplineşti, fac reproşuri, ai muncă de făcut (curăţenie, spălat, etc), totul e stresant şi haotic.
Hochschild a şocat pe toată lumea afirmând că mediul de acasă îi stresează pe oameni mai mult decât cel profesional. Iar acum un nou studiu demonstrează că sociologa avea perfectă dreptate.
În cadrul unui nou studiu recent publicat în „Journal of Science and Medicine”, cercetătorii au examinat nivelele de cortizol – hormonul stresului – unui eşantion de angajaţi în decursul mai multor zile. Datele strânse de ei (în urma prelevării salivei de cinci ori pe zi, a senzorilor purtaţi de cei din eşantion) arată limpede că femeile şi bărbaţii sunt mai puţin stresaţi la muncă decât acasă. Femeile au afirmat că sunt mai fericite la serviciu, în timp ce bărbaţii au susţinut că sunt mai fericiţi acasă. Mai precis, „am descoperit o mare diferenţă între femei şi bărbaţi. Femeile erau mult mai fericite la muncă decât acasă. Bărbaţii erau ceva mai fericiţi acasă decât la serviciu”, spune sociologa şi profesoare de studii de gen de la Penn State Sarah Damaske, una dintre autorii studiului. Rezultatele sunt cu atât mai şocante cu cât majoritatea oamenilor dau vina pe muncă când vine vorba de stres.
Totodată, descoperirile lor coroborează alte cercetări, demonstrând că cei care lucrează sunt mai sănătoşi din punct de vedere mintal şi fizic decât cei care nu lucrează. Mamele care au o slujbă full-time la 20 şi 30 de ani sunt mai sănătoase mintal şi fizic la 45 de ani decât mamele care lucrează cu jumătate de normă, stau acasă şi copiii sau nu au fost angajate.
„La muncă, oamenii au îndatoriri de dus la bun sfârşit. Sunt capabili să se concentreze şi să aibă realizări. Asta se aplică şi la cei cu venituri mari, şi la cei cu venituri mici. Nu fac multi-tasking. Iar cei cu venituri mici au un nivel scăzut de stres la muncă”, afirmă Damaske. Cei cu venituri mari aveau nivelurile de cortizol foarte ridicate la muncă. Şi femeile, şi bărbaţii erau mai fericiţi acasă.
Damaske încearcă să explice stresul de acasă prin multi-tasking: „Acasă se întâmplă mai multe în acelaşi timp. E o adevărată provocare să duci ceva la bun sfârşit.”
Rezultatele acestui studiu sunt cu atât mai bulversante cu cât nivelul ridicat de cortizol e asociat cu diabet, boli cardiovasculare, obezitate şi cancer. Cercetări anterioare au arătat că cortizolul poate fi contagios, răspândindu-se ca un virus în interiorul familiei. Poate chiar altera ADN-ul copiilor.
Înainte să credeţi că părinţii şi, mai ales, mamele sunt workaholici fără inimă, care preferă să stea cu orele la serviciu, luaţi în considerare un alt element-cheie al cercetării: bărbaţii şi femeile erau mult mai puţin stresaţi în weekend – când se aflau acasă – decât în timpul săptămânii.
Ce înseamnă asta? Oamenii nu preferă neapărat să stea la muncă în loc să fie acasă, cu copiii. Dar să încerci să le faci pe ambele în decursul aceleiaşi zile e stresant. Jonglatul cu aceste două demersuri ne omoară.
„Nu cred că statul acasă e stresant. Când eşti acasă duminica, nu lucrezi. Mergi în parc, mai pui rufe la spălat. Ziua are un ritm diferit, mai încet. Combinaţia dintre statul la muncă şi statul acasă, asta face ca mediul de acasă să fie unul stresant în cursul săptămânii”, explică sociologa.
Deşi Damaske spune că rezultatele studiului nu ne confirmă aşteptările, de fapt, ele sunt previzibile. Rolurile desemnate fiecărui gen s-au schimbat, dar faptul că femeile au un loc de muncă nu înseamnă şi că bărbaţii fac şi ei munca de acasă.