Fericirea lecției de ieri, învățată azi (Repost)
Cu cât facem mai multă liniște, în interior, cu atât avem mai multe perspective. “Avem nevoie de igiena gândurilor, a emoțiilor”, după cum spune Martin Seligman.
Martin Seligman. pionier al psihologiei pozitive, nu doar că a dezvoltat o teorie despre fericire, implicit oamenii fericiți. Ci a abordat subiectul prin metodă științifică. Cu ajutorul unor chestionare exhaustive, Seligman a aflat că oamenii cei mai mulțumiți, optimiştii, sunt, de regulă, cei care posedă un set unic. De „trăsături puternice”. Cum ar fi: umanismul, cumpătarea și perseverenţa.
Viziunea lui despre fericire combină virtuţile morale descrise de Confucius, Mencius și Aristotel cu teoriile psihologiei moderne. Teorii despre automotivaţie. Fericirea descrisă de el are trei stadii. Care pot fi atinse de oricare dintre noi: o viață plăcută, o viaţă bună și o viaţă împlinită.
Trei aspecte ale fericirii
Psihologia pozitivă distinge trei aspecte ale fericirii: plăcerea, implicarea și sentimentul de apartenență. Plăcerea poate veni din momentele agreabile petrecute cu ceilalți și din capacitatea de a fi prezenți, aici și acum. Implicarea înseamnă concentrare și dedicare totală într-o activitate, indiferent de natura ei. Apartenenţa este starea aceea în care contribuim, prin ce facem, la un scop moral mai înalt decât unul individual: o cauză a unui grup social, a unei organizații, mișcări, sistem etc. Iar bunătatea este definită, în termenii lui Seligman, ca angajament total, ce presupune renunţarea la orgoliu.
Cu atenție
“Uimitorul nostru creier, dansul emoțiilor în comunicare, cele cinci butoane magice ale emoției și multe altele. Sunt pași către un nou mod de a gândi. Dacă privim cu atenţie relaţiile noastre înţelegem că în ele este nectarul. Care ne ajută să creştem la propriu şi la figurat. Iubirea aduce viaţă şi vindecă boli pe care ştiinţa nu ştie să le vindece astăzi. N-am venit pe lumea asta ca să fim cei mai puternici, căci dacă veneam pentru asta ne transformam în lei. Să deschidem aripile și să avem o viață cu sens!“, spune Anne Pleșuvescu, specialist în coaching, leadership transformațional, și dezvoltare personală.
“Cine cară saci prea grei dintr-un trecut <nerezolvat> și îi ține în prezent, prin plângeri și dezvinovățiri continue sau ură, își va umple și viitorul cu conținutul trecutului său. Avem nevoie să păstrăm în acești saci numai lecțiile învățate și comportamentele șlefuite. Numai pe fundamentul lor putem construi ceva calitătiv. Cu lecția de ieri învățată, cu mica asperitate de ieri, șlefuită azi și cu mintea deschisă”, subliniază și Maria‑Iris Hoeppe, Life&business professional coach.
Prețioase
Nu în ultimul rând vorbim despre scriitorul, eseistul, juristul, jurnalistul și mai apoi duhovnicul Nicolae Steinhardt. Cel care a fost și va rămâne un exemplu de curaj și înțelepciune. Și care a lăsat sfaturi și îndemnuri prețioase. Printre ele numărându-se și câteva legate de cum putem deveni mai buni. Mai înțelepți și mai aproape de Dumnezeu.
Avem nevoie să fim înconjurați de prieteni, de familie și de apropiați. Prietenii adevărați ne arată lumina atunci când suntem înconjurați de întuneric. Ne zâmbesc când toți ne privesc cu ură și ne sunt alături fără vreun interes ascuns. Un prieten adevărat, susține Steinhardt, nu caută beneficii și nici rezultate.
”Biruința nu-i obligatorie; obligatorie e lupta”, spunea Nicolae Steinhardt. Să lupți cu gândul și cu inima deschisă și să nu te gândești la “premiul cel mare”. “Răul poate să-l facă oricine, cât de nevoielnic ar fi. Binele însă e numai pentru sufletele tari şi firile călite”, mai spune Steinhardt. Care, de asemenea, ne îndeamnă să fim și modești. Deoarece ”drumul către iubire se îngustează când ne uităm spre ceilalți de la înălțimea vulturilor aflați în zbor”.