Gândire pozitivă: cum să-ţi schimbi viitorul
Oamenii trăiesc în interiorul unor cicluri în care credinţele şi rezultatele sunt strâns legate. Convingerile nostre determină felul în care ne simţim în fiecare situaţie, pentru că tocmai ele ne spun ce înseamnă fiecare situaţie. Emoţiile (şi atitudinile) determină cât de bine (sau prost) vom acţiona în orice situaţie. În mod firesc, performanţa este direct conectată la rezultate. Deşi pot exista şi alţi factori în joc, performanţa este singura asupra căreia avem control. În final, performanţa este cea care ne întăreşte credinţele, într-un mod pozitiv sau negativ. Dacă ar fi să rezumăm într-o singură frază, ar trebui să spunem: convingerile determină emoţiile (atitudinile), emoţiile determină performanţele şi performanţele determină rezultatele.
Pentru a evidenţia cât mai bine diferenţa dintre aşteptări şi realitate, Geoffrey James ne dă şi un exemplu foarte interesant:
Să presupunem că avem un agent de vânzări care vrea să construiască o nouă reţea de vânzări. Agentul nostru este convins că „dacă la prima oră a dimineţii va da 10 telefoane şi va primi numai răspunsuri negative, înseamnă că întreaga lui zi va fi proastă şi că nu va face nicio afacere“. În timp ce se aproprie de cele zece apeluri pe care le are deja fixate în minte începe să îşi confirme faptul că „are dreptate“ şi că va avea o zi prostă indiferent ce va face. Începe să se teamă şi să se simtă lipsit de apărare, lucru care i se simte în voce. Începe să se gândească mai mult la ziua lui proastă şi mai puţin la ce spune clientul. Apelul cu numărul 10 reprezintă pragul lui emoţional, iar disperarea care îl va cuprinde după ce va trece de el. Apoi va deveni şi mai ineficient. După câteva ore renunţă să mai dea telefoane, fiind convins că ziua e ratată. Şi în ziua următoare va face la fel. Practic, convingerile îi determină performanţa şi îi programează viitoarea ratare.
Oamenii au multe convingeri pesimiste. De exemplu, mulţi dintre noi spunem că ziua de luni este întotdeauna deprimantă sau că bogatul se îmbogăţeşte şi mai mult şi săracul devine tot mai sărac. Alţii, şi mai pesimişti, spun că viaţa e grea şi oricum trece.
La fel cum credinţele pesimiste ne condiţionează performanţele, tot aşa se întâmplă şi cu credinţele pozitive. Dacă vom gândi mereu că acţionăm cu un scop, că suntem responsabili de rezultatele noastre şi dacă învăţăm din greşeli, situaţia se poate schimba. De pildă, Geoffrey James spune că atunci când suntem refuzaţi am putea să ne reînoim atitudinea modestă şi să ne urmărim şi mai atent scopul. Mai mult decât atât, putem folosi feddback-ul negativ să învăţăm din el, la fel cum învăţăm şi din cel pozitiv.