În ce ţări e bine să vă naşteţi copiii în anul 2013
În anul 1988 s-a realizat un top 50 al ţărilor în care născuţii aveau, teoretic, mai multe şanse în viaţă tocmai pentru că se născuseră în acel an şi într-un anumit loc. Statele Unite ale Americii ieşeau atunci pe locul întâi. Lucrurile stau diferit acum, pentru că un clasament alcătuit de Economist Intelligence Unit (EIU), o soră a companiei The Economist, a repetat clasamentul pentru anul 2013, dar a crescut numărul statelor participante la 80.
EIU a măsurat mai mulţi indicatori de satisfacţie a vieţii, luând în calcul sănătatea, securitatea şi prosperitatea până în 2030, atunci când născuţii anului 2013 vor fi adulţi. Contează mult bogăţia ţării respective, dar la fel de mult contează lucruri precum rata criminalităţii, încrederea în instituţiile publice şi sănătatea familiei. EIU a luat în calcul 11 indici, ca de exemplu geografia, demografia şi mai mulţi factori sociali şi culturali. Desigur, sunt şi factori care depind de politicile de stat şi economia mondială. Pentru că este o previziune care se face în timp, cei mai mulţi factori sunt în continuă mişcare, ca de exemplu venitul pe cap de locuitor.
În ciuda crizei economice, vremurile n-au fost niciodată mai bune. Veniturile încă nu au atins apogeul, iar speranţa de viaţă este în creştere. Încet dar sigur, regimurile democratice câştigă teren, aşa cum s-a întâmplat în nordul Africii şi în Orientul Mijlociu. Criza însă are şi un impact nefast asupra calităţii vieţii şi demografiei, deoarece şomajul şi insecuritatea locului de muncă au erodat viaţa de familie şi viaţa comunităţii.
Născuţii din 2013 cu cele mai multe şanse în viaţă sunt cei din Elveţia. Pe locul doi sunt norocoşii care se vor naşte în Australia, după care clasamentul coboară spre Norvegia, Suedia şi Danemarca. Singapore şi Hong Kong sunt singurele state asiatice care întră în top 10, iar Statele Unite ale Americii cad pe locul 16. Este interesant că economiile mici domină acest top şi, cu toate că cele mai multe state sunt din Europa, numai Olanda, care se află pe locul opt, este singura ţară din Uniunea Europeană care prinde top 10. După cum se vede, statele nordice strălucesc, în ciuda vremii nefavorabile de acolo, iar Grecia şi Portugalia se află pe locurile 34 şi, respectiv, 30. Cele mai mari economii din Europa, Germania, Franţa şi Marea Britanie se regăsesc pe locurile 16, 26 şi 27. România se clasează pe locul 56, sub Ungaria (46), dar peste Bulgaria (61) şi Ucraina (78), care este ultima ţară europeană din acest clasament. La fel de interesant este că statele care fac parte din celebrul acronim BRIC, adică Brazilia (37), Rusia (72), India (66) şi China (49) sunt toate în partea a doua a clasamentului.
Rămâne să trăim şi să vedem dacă lucrurile vor fi aşa cum le văd cei de la EIU.