În peisajul cultural românesc: Eminescu în bengali
Grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române din București găzduiește vineri, 22 iunie, de la ora 18.00, lansarea cărţii „Eminescu: Kavita/ Eminescu: Poezii”, ediţie bilingvă, bengali-română, traducerea în bengali fiind realizată de Amita Bhose, profesoară, traducătoare, exegetă a operei eminesciene, cu doctorat în Eminescu. Cartea a apărut cu sprijinul financiar al Ambasadei Indiei la București.
La eveniment participă Excelenţa Sa Thanglura Darlong – Ambasadorul Indiei la București, Partha Ray – Consilier al Ambasadei Indiei la București, Carmen Mușat-Coman – Editura Cununi de Stele (editura la care a apărut volumul). Actriţa Rodica Mandache și studenţii săi vor da glas poeziei eminesciene, iar Iuliana Nălățan va susţine un recital de dans clasic indian.
Portret Amita Bhose
În peisajul cultural românesc, cercetătoarea, scriitoarea, traducătoarea şi profesoara Amita Bhose are un loc aparte. Născută la Calcutta în 1933, într-o familie cu o bogată activitate culturală şi ştiinţifică, a absolvit Facultatea de Chimie, Fizică şi Matematică a Universităţii din Calcutta, în 1953. În 1959, împreună cu soţul său, inginer geolog, vine în România, înscriindu-se la un curs de limbă şi literatură română, pentru doi ani. Se reîntoarce în India unde debutează în presa indiană cu articolul Rabindranath în România. E începutul unui lung şir de articole, în bengali şi engleză, despre cultura şi literatura română, din care face şi traduceri. În 1965 absolvă Facultatea de Bengali-Engleză la Universitatea din Calcutta iar în 1971 se înscrie la doctorat, cu o bursă din partea statului român, la Facultatea de Limbă şi Literatură Română din cadrul Universităţii Bucureşti. Și-a susținut doctoratul în 1975, cu tema „Influența indiană asupra gândirii eminesciene”. Din 1971 până la moartea sa va trăi în România, „ţara pe care a iubit-o poate mai mult decât mulţi dintre români şi a slujit-o cu inteligenţa şi condeiul ei” (Zoe Dumitrescu-Buşulenga, îndrumătoarea științifică a tezei). În India publică traduceri în bengali din poezia română contemporană, din Sadoveanu, Marin Sorescu, iar piese ale lui I.L. Caragiale, Mihail Sebastian văd lumina tiparului și a rampei.
În 1969 apare, în bengali, volumul Eminescu: Kavita (Poezii), prima traducere a lui Eminescu în Asia. În 1972 primește Premiul Uniunii Scriitorilor pentru traducerea lui Eminescu în bengali. Între anii 1972-1991 predă, folosind numai limba română, cursuri practice de sanscrită şi bengali și cursuri teoretice de civilizaţie şi estetică indiană la Universitatea București. Redactează un Curs de bengali (1974), urmat de Dicţionarul bengali-român (1985) şi Manualul de bengali (1988, 2014), toate trei scrise de mână, cu ajutorul studenţilor săi, tipografiile nedeţinând caractere bengaleze. De-a lungul anilor, generaţii de studenţi au cunoscut, graţie dăruirii sale, limba şi literatura lui Tagore, publicând traduceri în revistele literare ale vremii şi susţinând spectacole în sanscrită şi bengali. Manualul de sanscrită, în trei volume, finalizat în anul morții, 1992, a apărut postum, în 2011- 2014. Pe lângă activitatea didactică, Amita Bhose are o bogată activitate de traducător din bengali în română (este singura traducătoare a lui Rabindranath Tagore direct din limba bengali în română): Scrisori rupte (antologie de scrisori) ; Dragostea încurcă, dragostea descurcă (piesă de teatru); Soarele din prima zi (poezii); Amintiri (autobiografie); Inspirația lui Valmiki (dramă cântată); Cântecele dimineții (testament literar – poezii); Proverbe şi cugetări bengaleze, Povestea prinţului Sobur (basme bengaleze), (poezii ale lui Tagore); Radha și Krișna, de Chandidas. A tradus totodată din sanscrită în română: Natyasastra (tratat de artă dramatică), Proverbe și cugetări sanscrite, Căruța de lut, de Śudraka. A stabilit textul Gramaticii sanscrite mici de Fr. Bopp, tradusă de Eminescu şi rămasă în manuscris, însoţindu-l de aparatul critic respectiv. Textul a fost publicat în 1983 în volumul XIV al Operelor lui Eminescu, editate de Editura Academiei. În 1978, Editura Junimea a publicat teza sa de doctorat sub titlul Eminescu şi India, reeditată în 2009 și 2011 de editura Cununi de stele. Până în prezent editura Cununi de stele a publicat șapte cărți care au ca subiect Eminescu: Eminescu și India; Eminescu și limba sanscrită; Dialoguri cu Amita Bhose: Eminescu este magnetul care mă atrage spre România; Maree indiană. Interferențe culturale indo-române; Proza literară a lui Eminescu și gândirea indiană; Cosmologia lui Eminescu; Eminescu și Tagore.
În presa străină şi românească, de-a lungul vieţii, a publicat, în periodice, peste 56 de traduceri din literatura română în bengali şi din bengali în română, peste 90 de articole şi studii despre Eminescu, cultura română și indiană, fiind primul filolog indian care cunoștea limba română și creând o punte de legătură între cele două culturi. A susţinut mai mult de 100 de conferinţe şi emisiuni radiofonice şi a acordat peste 20 de interviuri pe teme culturale.