Internship cu șanse mari de angajare sau burse de studiu
Tinerii care își doresc o carieră în domeniul metalurgic pot participa la un internship oferit de compania ArcelorMittal Galați. Parte din internshipul aflat la a opta ediție este Școala de vară, gândită special pentru studenții tuturor facultăților, în general aflați în ultimii ani de studiu, pentru ca la finalul programului să poată primi o ofertă de job sau de bursă.
Astfel, programul Internship al ArcelorMittal cuprinde:
- sesiuni tematice (organizate pe teme diferite din ariile profesionale);
- vizite (unde studenții se vor familiariza cu fluxul de producție);
- stagii de practică (unde studenții își pot pune în practică cunoștințele tehnice din facultate, alături de un mentor, într-o echipă de specialiști);
- HR Q&A (sesiuni scurte de întrebări și răspunsuri din aria de resurse umane, unde studenții pot afla tips&tricks legate de interviul de angajare și dezvoltare personală și profesională într-o companie).
Cine dorește să se înscrie trebuie să știe că luna aprilie este perioada înscrierilor la Școala de vară, iar în luna mai se organizează interviuri de selecție pentru proiectele companiei. Cei selectați vor urma formalitățile de angajare, iar începând cu 16 iulie vor deveni angajați pentru următoarele două luni și jumătate.
Conceptul Școlii de vară este axat pe dezvoltarea competențelor tehnice ale studenților, prin faptul că ei lucrează pe proiecte tehnice care presupun aplicarea unor metode, tehnici, cunoștințe dobândite în facultate, dar și pe dezvoltarea studenților din punct de vedere comportamental. Fiecare zi de vineri din cele două luni și jumătate cât durează Școala de vară este dedicată dezvoltării personale prin diferite acțiuni: cursuri, ateliere de lucru, team-building-uri, vizionări de filme.
La finalul Școlii de vară, studenții își prezintă proiectele și soluțiile la care au ajuns, într-un cadru festiv, alături de mentori și managementul local. „Important este că în toată această perioadă se leagă prietenii sincere și durabile între studenți, iar pentru noi, „gazdele“ acestor tineri, este o perioadă în care ne încărcăm cu entuziasm, voie bună și sentimentul că am avut o contribuție în dezvoltarea lor“, spune Mihaela Crăciun, HR Director ArcelorMittal Galați.
Școala de vară începe pe 16 iulie și se termină pe 30 septembrie. Proiectele pe care vor fi distribuiți studenții sunt din toate departamentele, fie de producție, fie servicii de sprijin. Anul acesta compania are 48 de proiecte și așteaptă până la 55 de studenți, pentru că pe unele proiecte vor fi alocați doi studenți. La finalul Școlii de vară, ei vor prezenta rezultatele proiectului la care au lucrat alături de specialiști și vor primi diplome de participare. Pentru aproximativ 50% dintre studenți compania va oferi joburi în concordanță cu specializările lor și burse pentru cei din anii finali de studii.
Până acum au participat la internship aproximativ 300 de studenți la Școala de vară și alți peste 1.000 de studenți la celelalte evenimente din program: sesiuni tematice, HR Q&A sau vizite și stagii de practică.
Cei mai mulți candidați sunt, în general, de la Universitatea din Galați, iar pe locul doi sunt studenții facultăților tehnice din Iași. Anul acesta s-au înscris însă și studenți de la Politehnica București. Mai mult, anual vin inclusiv studenți străini din Europa pentru stagii de internship.
Internii capătă o altă atitudine față de muncă și viață
Pe lângă programul de internship, ArcelorMittal a lansat în ultimii doi ani colaborări cu mai multe facultăți prin care studenții și-au realizat proiectele de licență pe teme propuse de companie. Până acum, 25 de studenți au intrat în acest program de colaborare care va fi continuat. Totodată, sunt parteneri ai AIESEC Galați, în colaborare cu care organizează evenimente, sesiuni, workshop-uri dedicate studenților.
În plus, anul trecut au lansat primul „Seminar științific industrial“ organizat și susținut de specialiști din combinat la Facultatea de Automatizări din Galați, pentru studenți și profesori. Concret, acest seminar constă în abordarea, pe parcursul unui an universitar, a mai multor teme de interes pentru studenți și pentru companie, prin studii de caz la sala de curs, combinate cu vizite pe teren și probe ale unor echipamente.
„Avem în intenție ca în acest an să dezvoltăm un al doilea seminar dedicat managementului de proiect, un subiect atât de necesar pentru viitorul profesional al tinerilor studenți, neacoperit încă de curricula universitară“, explică Mihaela Crăciun.
Pe de altă parte, compania continuă programul de Ucenicie pentru structura de muncitori, pe care l-au regândit începând din acest an, pentru intrarea în program oricând de-a lungul anului.
„Implicarea noastră în mediul educațional este o preocupare pe care o avem și pe care o intensificăm an de an. Programul de Intenship a fost desemnat în cadrul PEA (Performance Excellence Awards) din cadrul ArcelorMittal, ca fiind cel mai inovativ proiect de resurse umane. Proiectul Școala de Ucenici, dedicat absolvenților de licee și școli profesionale, a fost desemnat cel mai bun proiect de resurse umane premiat de «Generația Z» în 2017, în cadrul unei ceremonii organizate de HR Club“, mai spune Mihaela Crăciun.
AVANTAJE
Studenții care participă la internship au șansa să lucreze alături de specialiști pe proiecte concrete. Pe perioada celor două luni și jumătate, ei sunt angajații companiei și beneficiază de toate drepturile unui angajat: salariu, bonuri de masă, zile de concediu, asigurare medicală, cazare pentru cei din alte localități și transport gratuit.
Astfel, există două tipuri de avantaje:
- profesional, faptul că timp de două luni și jumătate tinerii vor lucra pe un proiect concret la o companie multinațională. În plus, există și oportunitatea ca unii studenți să primească din partea companiei o ofertă de angajare sau o bursă.
- personal, deoarece prin programele de dezvoltare personală, compania contribuie direct la schimbarea atitudinii tinerilor față de muncă și viață.
Cel mai de preț câștig pentru fiecare dintre absolvenți este „o versiune individuală mai bună“ după cele două luni și jumătate. O experiență care i-a transformat, care i-a făcut să fie mai conștienți de lumea reală, să poată fi capabili să decidă mai bine pentru viitorul lor. Au câștigat „gustul” pentru muncă, dorința de a ști mai multe, intenția de a aplica ceea ce au experimentat, descoperirea de idei noi pentru afaceri viitoare, contactul cu oameni noi și situații inedite care îi ajută să vadă lucrurile altfel, dintr-o perspectivă nouă.
Mihaela Crăciun, HR Director ArcelorMittal Galați
Articol preluat din numărul 257/mai 2019 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.