Interviu pentru un job nou. Ce să faci bine ca să dai ce-i mai bun din tine
Te pregătești pentru un interviu și ai în minte o listă nesfârșită de lucruri la care să te gândești și pe care să le faci? Cum ar fi dacă ar trebui să ai în vedere un singur lucru?
Ce te face să dai ce-i mai bun din tine?
Performăm cel mai bine atunci când ne concentrăm pe ce avem de făcut, nu când ne concentrăm pe noi înșine, pe cum suntem percepuți, dacă impresionăm sau nu, dacă suntem perfecți sau nu. De exemplu, într-o limbă străină vom comunica cel mai bine dacă ne concentrăm pe a ne face înțeleși, nu dacă ne gândim la gramatică, la cât de corect vorbim sau la ce impresie are interlocutorul despre noi.
Așadar, care este scopul muncii tale? Ce îți place din ceea ce vei face și de ce? De ce îți dorești jobul pentru care vei participa la interviu? Prin ce te-ar împlini acea muncă?
Fiecare om are o bucurie specifică, pentru a cărei împlinire este dotat cu abilități înnăscute. Bucuria sa este ceea ce îl face să se ridice din pat dimineața, îi aprinde lumina în ochi și îi dă măsura a ceea ce este adevărat și valoros în viață. Fiecare om este însuflețit și energizat de ceva.
Dacă vei conduce o echipă, poate că te însuflețește să identifici punctele forte ale oamenilor pentru a trezi sinergia echipei și a crea condițiile optime pentru ca fiecare să-și manifeste talentul. Dacă vrei să lucrezi într-un after school, poate te însuflețește dorința de a crea o comunitate iubitoare și un spațiu de siguranță pentru copii, unde aceștia să socializeze și să-și facă temele pentru ca seara să poată petrece momente frumoase cu părinții lor. Dacă vrei un job în IT, poate că ești fascinat de cum funcționează lucrurile și îți place să creezi sisteme care să rezolve probleme noi.
Fă o listă de câteva joburi pe care ți-ar plăcea să le faci și identifică tiparele, vezi ce au ele în comun. Află care este bucuria care te împlinește și vezi cum se regăsește ea în jobul pe care ți-l dorești acum. Apoi vezi cum se leagă bucuria ta și jobul de obiectivele organizației. Vorbește cu persoana care te recrutează având toate acestea în minte.
Citește și: Cum să-ți faci cadou un job nou?
Când îți trăiești bucuria ești în elementul tău
De ce funcționează acest truc? Pentru că atunci când îți trăiești bucuria ești în elementul tău, iar când suntem autentici acem acces la toate resursele noastre. De asemenea, când te gândești la ce ai de făcut și te concentrezi pe rostul muncii tale, în mintea ta se activează tot contextul aferent – iar acesta devine sursă de idei, de soluții, de inspirație, de întrebări, de inovație.
Citește și: Întrebări cu care construiești viitorul carierei tale
Ce este starea de flux?
Omul e fericit când muncește cu drag, nu când nu muncește. Știi care e treaba ta, după cum ți-e drag de ea. Munca ta te eliberează, nu te trudește. Munca e grea numai când nu e munca ta. Fiecare om este dăruit pentru o activitate care îi captează atenția total și îl face să se simtă minunat. Este ceea ce face cu pasiune, cu bucurie, în care se pierde și uită de timp și de loc. Acest moment de maximă intensitate și creativitate este denumit stare de flux. Când oamenii intră în această stare sunt absorbiți total de ceea ce fac și se concentrează în exclusivitate pe momentul prezent. Munca nu necesită efort. Lumea din jur dispare. Tot ce contează este ceea ce fac ei în acel moment. Chirurgii, atleții, artiștii trăiesc frecvent această stare de flux. Gamerii descriu și ei experiențe psihologice similare.
Cum intri în starea de flux?
Există mai mulți factori care facilitează starea de flux. Unul dintre cei mai interesanți este creșterea gradului de dificultate al activității desfășurate. Pentru a intra în această stare de flux, trebuie să ne confruntăm cu provocări care sunt fie exact pe măsura abilităților noastre, fie le depășesc un pic. Dacă ceea ce facem este prea simplu, ne plictisim. Iar dacă ne aflăm în situații care ne depășesc cu mult puterea și talentul, ne simțim copleșiți. În ambele situații impactul asupra implicării noastre este același: ne pierdem interesul. Cel mai mare grad de implicare îl atingem când ne aflăm în plin proces de dezvoltare a abilităților și expertizei noastre.
Cum te face noul job să fii în elementul tău?
Așadar, în noul job, identifică acel punct care depășește abilitățile tale curente exact atât cât trebuie pentru a-ți trezi interesul, entuziasmul și motivația. După ce-l găsești, vorbește despre asta cu cei care te recrutează – exprimă-ți entuziasmul, vorbește despre felul în care noul job te va ajuta să te dezvolți, despre felul în care te motivează și te inspiră, arată-le în ce fel noul job te va face să performezi mai bine.
Robert Henri spune, în The Art Spirit, că pentru a fi fericit este nevoie de inteligență, interes și energie. Trebuie să fii deschis și plin de viață. Trebuie să fii curajos. Pentru a fi fericit, trebuie să fii interesant pentru tine și să ajungi să te exprimi pe tine.
Așadar, ție ce-ți trezește inteligența, interesul și energia? Prin ce te exprimi pe tine cel mai bine?
Citește și: Îți cauți Super-Șeful. Știi ce să-l întrebi ca să-l găsești?