Intuiția face diferența dintre măiestrie și meserie
Intuiția este o sabie cu două tăișuri, pentru că uneori luăm drept intuiție ceea ce este, de fapt, propriul nostru subiectivism, ne spune Stephanie Vozza, într-un material publicat pe site-ul FastCompany.
Instinctul este adesea o sursă bună de informație, e bine să-l asculți. Informațiile pe care le primim astfel provin din subconștient, iar când creierul unește mai multe puncte imaginea capătă sens, iar noi înțelegem mai bine situația, spune Jonah Sachs, autor al Unsafe Thinking: How To Be Nimble and Bold When You Need It the Most.
„Instinctul este, adesea, o sursă de înțelepciune superioară”, spune el. „Într-o partidă de șah, de exemplu, dacă ai în spate o experiență de zeci de ani, intuiția ta de maestru este incredibil de ascuțită. Vei recunoaște tiparele, chiar dacă nu le vei putea articula, și vei putea câștiga ușor jocul, dacă adversaul tău este un novice și trebuie să analizeze tabla. Intuiția face diferența dintre măiestrie și meserie.”
OMULUI ÎI PLACE CEEA CE RECUNOAȘTE
Pe de altă parte, intuiția este o sabie cu două tăișuri, pentru că uneori luăm drept intuiție ceea ce este, de fapt, propriul nostru subiectivism. În cartea Thinking Fast and Slow, Daniel Kahneman explorează ideea că prejudecățile nu pot fi deosebite de intuiție, spune Sachs.
„Noi credem că știm, dar această cunoaștere este, de fapt, REcunoașterea anumitor tipare” și funcționează cam așa: „Omul acesta arată ca mine sau vorbește ca mine, așa că ar trebui ca ideile lui să fie bune”, spune el. „Uneori sursele sună bine pentru că îți sunt familiare. Trebuie să îți dai seama dacă nu cumva e vorba de subiectivism care e pe cale să treacă drept intuiție.”
Una dintre cele mai obișnuite forme de subiectivism este subiectivismul dat de asemănare, care înseamnă cătindem să-i favorizăm pe cei care ni se aseamănă, adeseori în detrimentul celorlalți. La serviciu, această tendință poate face ca, fără să-și dea seama, managerii bărbați să acorde mai multă atenție altor bărbați sau oamenii religioși să-i favorizeze pe cei care de aceeași religie cu ei. Chiar dacă tu, ca manager, crești că ești orb la astfel de trăsături, totuși cei care sunt „de-ai lor” trebuie să se străduiască mai mult pentru a-ți câștiga atenția, altfel performanțele lor vor părea insuficiente în ochii tăi.
CUM SĂ DISTINGEM SUBIECTIVISMUL DE INTUIȚIE
Intuiția este geniul nostru interior și este prima care ne câștigă atenția, dar asta nu înseamnă că trebuie să o urmăm orbește întotdeauna. „Testeaz-o și valideaz-o, ca pe orice altă idee”, spune Sachs. Întreabă-te de unde vine intuiția. „Situația asta seamănă cu ceva ce am mai văzut până acum? „Dacă da, ar putea fi un semn că nu e intuiție, ci subiectivism”, ne îndeamnă Sachs.
În cele din urmă, încercați să înțelegeți până unde a fost educată intuiția. „Contextul ar trebui să ofere feedback suficient”, spune Sachs. „Șahul este un exemplu foarte bun, pentru că îți oferă feedback rapid cu privire la deciziile tale și poți învăța să ai încredere în intuiția ta. Când e vorba de domenii de activitate complexe, a căror cunoaștere impune colectarea de informații în decursul unei perioade îndelungate de timp și corelarea acestora cu o mulțime de factori, pune-ți la îndoială intuiția. Ar trebui să fii mai suspicios față de intuiția ta în acest caz, pentru că mai sunt multe lucrurile pe care trebuie să le ai în vedere”.
PUNE-ȚI INTUIȚIA SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII
Pentru a-ți îmbunătăți intuiția, îndreaptă-ți atenția către idei ce par contraintuitive, sugerează Sachs. De exemplu, dacă petreci timp cu oameni diferiți de tine, care privesc lucrurile dintr-o altă perspectivă sau care analizează alte date decât cele pe care le analizezi tu, concluziile care vor fievidnete și intuitive pentur tine vor fi contraintuitive pentru ei, și invers. Ceea ce nu înseamnă că intuițiile voastre sunt incorecte, ci că sunt doar intuiții din alt unghi.”
Expunerea continuă la același tip de informații, ne va (re)confirma mereu aceeași intuiție”, spune Sachs. „Expune-te la medii diferite”, sugerează el. „Așa vei observa când intuiția ta nu este corectă. Cu cât mai multe și mai diferite sunt lucrurile cu care intri în contact, cu atât mai ascuțită va deveni intuiția ta.”