Ivan Patzaichin: “Eu întotdeauna am crezut că istoria mare este formată din istoriile mici”
„Anul acesta a fost un prilej să vorbim mai mult despre istorie. Eu întotdeauna am crezut că istoria mare este formată din istoriile mici, ale fiecăruia dintre noi, legate cu firele care țin laolaltă o echipă. De multe ori m-am întrebat ce-aș fi fost eu fără oamenii din echipele din care am făcut parte? Să faci echipă pentru România e cel mai natural și mai frumos lucru pe care îl putem face într-un an aniversar”…
Aceste cuvinte îi aparțin lui Ivan Patzaichin, reprezentativ “om al sportului” și om al Deltei totodată, care ne-a obișnuit deja cu inițiativele sale deosebite. Când și-a încheiat cariera sportivă, Patzaichin a devenit antrenor. O carieră la fel de prodigioasă, elevii săi cucerind peste 150 de medalii olimpice, mondiale si europene. Dar activitatea lui nu se rezumă doar la sport.
De câțiva ani, Ivan este inițiatorul unei Asociații care organizează diverse activități turistice și sportive, implicându-se profund în promovarea României. În special a Deltei Dunării. Astfel, posesorul Ordinului Olimpic Colanul de Platină – cea mai înaltă distincție sportivă din lume, lansa la începutul acestui an Flotila România Centenar, proiect de promovare a României în orașe europene 2018-2019.
Vor putea fi admirate cele șase ambarcațiuni
La început de septembrie, Patzaichin a condus Flotila România Centenar, la prima participare a României la The Great River Race, celebrul maraton anual al Londrei desfășurat pe Tamisa – axă culturală, economică și turistică a capitalei britanice.
În prezent, după ce au defilat la Londra, ambarcațiunile ce formează Regata Marii Uniri “România Centenar” ajung pe Dâmbovița. Între 21 și 23 septembrie, pe esplanada Bibliotecii Naționale a României din vecinătatea Bulevardului Unirii, vor putea fi admirate cele șase ambarcațiuni – care reprezintă regiunile istorice revenite „acasă”, pe rând, în Anul Marii Uniri: Basarabia, Bucovina, Dobrogea, Transilvania, Moldova, Țara Românească. Bărcile din lemn au fost realizate la Tulcea, în atelierul Geneza, singurul din România care încă mai practică meșteșugului „marangozeriei” (construcția și reparația bărcilor tradiționale), unul dintre reperele centrale ale tradiției Deltei Dunării.
În după amiezele de vineri, sâmbătă și duminică, vâslașii amatori vor avea prilejul să își demonstreze abilitățile de a colabora la un episod de coregrafie navală. Vor fi opt momente în care se va încerca „unirea” bărcilor din Flotila Centenar: vineri, 21 sept. la ora 18:00 și la ora 19:00; sâmbătă la orele 17:00, 18:00 și 19:00 și duminică la orele 17:00, 18:00 și 19:00.
Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 își continuă astfel eforturile inițiate acum 5 ani de a sprijini recuperarea Dâmboviței prin campania Dâmbovița – Smart River de regenerare a spațiului din vecinătatea Bibliotecii Naționale.