J. K. Rowling și Oprah Winfrey: Cum să nu fii prizonierul succesului
„Să nu fii niciodată prizonier. Nici prizonierul tău, nici prizonierul stilului tău, nici al reputației tale, nici al succesului tău”, spunea Henri Matisse.
J.K. Rowling tocmai pusese punctul final seriei Harry Potter, iar Oprah Winfrey se pregătea să filmeze ultimul episod al Oprah Winfrey Show. S-au întâlnit și au stat de vorbă despre succes și despre cum să nu-i rămâi prizonier.
Întrebată dacă îi este greu să reînceapă să scrie de teamă că următoarea sa carte nu avea să se ridice la nivelul seriei Harry Potter, J. K. Rowling a spus că știe că succesul Harry Potter nu se va repeta și nu-și face griji în legătură cu asta. La rândul său, Oprah s-a declarat împăcată cu finalul show-ului său de televiziune și a spus că este pregătită să treacă la următorul proiect, chiar dacă acesta nu avea să aibă același impact.
Două femei de succes priveau cu încredere în viitor, deși știau că nimic din ce avea să urmeze nu s-ar fi ridicat la nivelul succesului lor anterior.
Așadar:
Nu te bloca într-o experiență de viață. Nu poți prelungi o experiență peste limitele sale firești, nu-i poți cere mai mult decât are de dat, fără să o rarefiezi și fără să te rarefiezi. Nu este funcțional. Respectă-i rolul și sensul în viața ta, lasă-te îmbogățit de ea, acceptă-i toate darurile și dăruiește-te următoarei experiențe. Rămâi în mereu mișcare, schimbă-te, tarnsformă-te, nu trage nicio concluzie absolută.
Rămâi în mișcare. Toate lucrurile au un sfârșit, iar fiecare sfârșit este urmat de un nou început. Este o ordine firească. Stagnarea înseamnă declin și dispariție. Fii prezent și conștient. Schimbul permanent cu viața e dătător de viață – te împrospătează, te menține în actualitate, te stimulează, te inspiră, te crește.
„Unele succese sunt mai mult decât succese. Sunt fenomene. Nu-ți poți petrece viața alergând după un fenomen”, spune Oprah Winfrey. Dacă ai face asta, ai alerga fără oprire și nu ai ajunge nicăieri. Harry Potter și Oprah Winfrey Show au fost fenomene – rezultat al unui cumul de factori sociali, antropologici, psihologici, economici. La aceștia se adaugă cine știe câte alte cauze, care vor rămâne necunoscute. Forțele ce cauzează un fenomen sunt multe și tainice. De taină îi sunt și sensurile.
Fenomenele nu sunt neapărat repetabile în aceeași viață, nu toate măririle se înscriu în același destin. Și nu se repetă neapărat nici în aceeași epocă, pentru că prin unicitate li se împlinește sensul.
Nu-ți condiționa valoarea. Este inerentă și înnăscută. Nu-i fi prizonier nici succesului, nici eșecului.
De altfel, J. K. Rowling spune:
„Eșecul m-a eliberat de tot ce nu era esențial. Am încetat să mai pretind că sunt ce nu sunt și mi-am investit energia în ce era cu adevărat important pentru mine. Eșecul m-a eliberat. Eram la pământ, dar pământul s-a dovedit o fundație foarte bună pentru a-mi reconstrui viața. Este imposibil să nu ai eșecuri. Dacă nu ai eșecuri înseamnă că trăiești atât de atent și de prudent încât e ca și cum nu ai trăi deloc.”
Dacă ai ajuns în vârf, bucură-te, dar nu rămâne prizonier pe munte.
„Diferența dintre geniu și restul oamenilor este că geniul s-a eliberat de propria sa măreție. Măreția este în toate – în fiecare om, în fiecare copil”, spunea pictorul Robert Henri.