3 tehnici concrete pentru obținerea cooperării
Cu toții ne dorim armonie în familie și copii cooperanți. O persoană poate să își schimbe comportamentul doar dacă dorește, noi nu putem forța schimbarea comportamentului altei persoane. Având această convingere îți va fi mai ușor să înțelegi că ceea ce poți face este să creezi un context favorabil schimbării și cooperării.
În articolul de azi, voi discuta despre trei tehnici concrete pentru obținerea cooperării:
1. Stabilește reguli și limite
Un lucru important fără de care nu poți aștepta cooperarea copilului tău, este să stabilești reguli și limite. În momentul în care nu știm care sunt regulile și limitele nu știm la ce să ne așteptăm. Copiilor le place predictibilitatea, aceasta oferindu-le siguranță.
Copiii au nevoie de limite și de aceea le și împing. Nu trebuie să îți fie frică să fii ferm. Fermitatea și căldura este combinația ideală la care trebuie să ajungem. În momentul în care stabilim reguli este important să știm cum se stabilesc regulile în casă, cine le stabilește, dacă sunt încălcate cine este responsabil pentru acesta, iar dacă există excepții, când și în ce condiții se fac excepțiile.
2. Spune-i copilului ce să facă
Suntem obișnuiți să spunem copiiilor ce să nu facă. Nu pune mâna, nu e voie, nu atinge etc. În spatele NU-ului nu se află nimic. Copilul nu înțelege ce are de făcut. Această comunicare este defectuoasă și nu aduce claritate, copilul devenind confuz. Creierul copilului nu este dezvoltat, fiindu-i foarte greu să îl transforme pe nu în da. O indicație negativă este greu de transformat în una pozitivă.
Gândește-te de fiecare dată ce ai vrea concret să facă copilul și cum să facă. Fii atent și Nu e voie nu te ajută cu absolut nimic. Îți propun să faci o listă cu îndemnurile negative pe care obișnuieșți să le comunici copilului tău și să le transformi în îndemnuri pozitive (de exemplu, Nu striga în Vorbește încet, Nu pleca de lângă mine în Stai lângă mine, Nu trânti ușa în Închide frumos ușa).
Această tehnică îl poate ajuta pe copil și, mai târziu, pe adult să știe ce își dorește și să comunice ușor așteptările lui. Aplicând această tehnică cu copiii noștri îi vom învăța cum să comunice asertiv. Această mică schimbare în modul în care comunici cu copilul tău, te va ajuta să obții mai ușor cooperarea.
Un alt beneficiu al acestei tehnici este faptul că păstrezi NU-ul pentru situații de criză, cum ar fi Nu traversa, semaforul este roșu! Dacă noi folosim rar acest NU și îl păstrăm pentru situații de criză, va avea un impact major când îl folosim, iar copiii vor reacționa la acest NU.
Am putea face o analogie cu tratamentul în caz de boală. Medicul prescrie antibiotic doar în cazuri grave și rar deoarece prescris des, el și-ar pierde eficiența, iar organismul s-ar obișnui cu el și nu ar mai reacționa. Dacă noi îl folosim pe NU des, copilul nostru nu va mai reacționa atunci când îl va auzi într-o situație extremă.
Citește articolul integral pe Revista Psychologies