Ce efect au reţelele sociale asupra copiilor
Reţelele sociale sunt o manifestare a lumii moderne, iar mulţi părinţi sunt speriaţi atunci când copilul lor îşi petrece majoritatea timpului în acest mediu. Poate şi pentru că nu-l înţeleg sau nu-şi înţeleg copiii. Când s-a inventat televizorul, lumea întreagă anunţa „moartea radioului”. Lucru care nu s-a adeverit. Părinţilor le este greu să se adapteze lumii copiiilor. Însă dacă vorbim de riscuri, putem da vina pe excese. Oare ce dăunează mai mult, folosirea în exces a reţelelor sociale sau evitarea în exces a acestora?
Părinţii pot controla mediul virtual
Din fericire, reţelele sociale au nişte reguli de folosire pentru a putea fi în siguranţă. Adică putem să setăm plarforma astfel încât să nu ne lăsăm pozaţi, filmaţi sau tag-uiţi în nicio situaţie dacă acestea ar ajunge în mâinile altor oameni. Trebuie doar să avem grijă ca cei mici să le ştie şi să le înţeleagă pentru a le putea respecta pentru binele lor.
„Dar altfel riscurile sunt aceleaşi şi pentru adulţi. Interacţiunii prin reţelele sociale îi lipsesc profunzimea interacţiunii umane. De aceea este şi aşa de atractivă. Dacă nu ai chef de “un prieten”, îl ignori. Nu trebuie să interacţionezi şi să-ţi fie teamă că nu o să ai subiecte de conversaţie. Poţi edita ce spui, poţi răspunde înapoi când îţi este potrivit, poţi să dispari şi nimeni nu se întreabă de ce. Cunoscând aceste lucruri, poţi să îţi dai seama că nu este interacţiune reală şi poţi să-i limitezi timpul dedicat in viata ta sau a familiei tale”, a explicat pentru Revista CARIERE Miruna Pătraşcu, fondatorul Parentime.
Când nu existau reţelele sociale aveam alte modalităţi de a rezolva ce rezolva reţelele sociale acum în familie. Acum ne ducem acasă şi, fie că suntem adulţi sau copii, când nu avem chef de interacţiune cu familia noastră intrăm pe Facebook. Înainte, ascultam muzică la căşti, în timp ce părinţii noştri se ocupau de treburi administrative sau reparau maşina în faţa casei. Rolul era acelaşi, mecanismele erau altele.
Părinţii sunt anxioşi în faţa lucrurilor nefamiliare şi necunoscute, cum sunt reţelele sociale. “Este normal să ne dorim să-i protejăm şi să ne sperie că nu avem cum. Ca atunci când îi trimitem prima oară la grădiniţă sau la şcoală, ca atunci când pornesc singuri la facultate într-un alt oraş sau când i-am lăsat pentru prima dată să stea la o petrecere până dimineaţă. Părinţii şi-au dorit probabil dintotdeauna să îşi protejeze copiii, la fel cum au înţeles că nu au cum şi nu asta ar trebui să facă. Anxietatea este de înţeles, însă, când se transformă în control, nu mai este”, crede Miruna Pătraşcu.
Reconectarea copiilor la viaţa reală
Pentru un copil cu creierul în formare, petrecerea majorităţii timpului liber în mediul virtual faţă de viaţa reală este realmente dăunatoare. Ei au nevoie de ajutor parental pentru a-şi păstra echilibrul. “Atunci când sunt mici, copiii nu învaţă nimic din interacţiunea cu calculatorul sau televizorul.
Copiii au nevoie de interacţiune emoţională şi programele de educare fie pe televizor, fie pe calculator nu îşi indeplinesc rolul, indiferent de promisiuni. Pe măsură ce cresc, copiii acodă tot mai multă atenţie calculatorului şi televizorului. Ajutorul din partea noastră poate veni în alegerea programelor/jocurilor cu care interacţionează şi a duratei pe care o petrec acolo”, spune fondatoarea şcolii de parenting.
În opinia psihologului Dan Ivănescu, tinerii conectați non stop la social media vor valorifica și vor aprecia mai mult părerile unor oameni pe care nu îi cunosc și mai puțin în funcție de ce spun cei apropiați, cei care, indiferent de situația în care se află, sunt acolo lângă ei, cei care îi sprijină când au nevoie, îi ceartă când greșesc, îi țin în brațe când suferă și îi imping să mearga mai departe și să treacă peste toate greutățile. “Tinerii trebuie reconectați la valorile familiale și la ceea ce înseamnă nucleul familial, care stă la baza oricărui om. Metoda trebuie aplicată într-un mod cât mai calm, cu foarte multă răbdare și nu trebuie să excludem brusc realitatea virtuală la care sunt conectați majoritatea tinerilor.
Dacă i-am deconecta brusc, ar fi ca atunci când am deconecta un computer de la sursa de alimentare, iar toată memoria, toate reperele, vor fi prejudiciate. Trebuie doar să le arătăm și să le explicăm că tehnologia și internetul sunt utile, dar fără oameni în jurul nostru, nu putem trăi. Modul mai sănătos de a ne petrece Sărbătorile este alături de cei dragi, în sânul familiei, și nu într-o lume contrafacută”, explică psihologul Dan Ivănescu, președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții.