Ce limbi străine să-ţi înveţi copilul ca să fie curtat de angajatori
Există o corelaţie pozitivă între numărul de limbi străine cunoscute şi angajabilitatea candidaţilor? Dacă da, ce limbi străine şi câte limbi străine ar fi preferabil să înveţe copilul ca să nu ajungă şomer la maturitate?
"Nu există tocmai o legătură între a şti nu ştiu câte limbi şi a nu ajunge şomer. În primul rând, orice părinte trebuie să îşi canalizeze copilul în acel domeniu în care copilul este cel mai înclinat, întrucât acolo are cele mai multe şanse (n. red. să se împlinească profesional). Sunt copii care chiar nu au înclinaţii pentru limbi străine, dar ar fi nişte ingineri foarte buni, sau medici veterinari etc. Deci întâi să se verifice profesia de bază corespunzătoare talentului nativ al copilului, şi către aceea să fie canalizat! Şi să nu îl îndoape cu o mie de meditaţii la o mie de limbi, şi să nu îl dea părinţii obligatoriu acolo unde li se pare lor că va fi banos sau sigur. Ci acolo unde copilul este cel mai înclinat, din punct de vedere nativ! Acolo va da el cele mai bune rezultate. Engleza oricum se învaţă acum în şcoli, din filme, muzică etc. Desigur, merită un efort pentru cunoaşterea a minimum încă o limbă străină, pe lângă profesia de bază, de pildă. Dar a face din aceasta un ţel în sine, să ştim o mie de limbi, indiferent ce şi cum, în contextul în care cei mai mulţi tineri nu ştiu nici măcar limba maternă, mi se pare snobism exagerat şi, de fapt, inutil. Se face mai mult caz decât trebuie, pe marginea acestui subiect, de altfel", a explicat pentru ECONOMICA.NET headhunter-ul Irina Vasile, country manager al firmei de executive search Antal International, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de executive search.
De la ce nivel ar fi preferabil să cunoască aceste limbi străine?
Dacă nu va face carieră în limbi străine, e suficient să ştie (bine n. red.) engleza şi încă o limbă măcar la nivel conversaţional! De altfel, nici nu este timp, cu excepţia unor copii supradotaţi, să le facă bine pe toate..Dacă este foarte silitor, o mai ştie şi pe a treia la nivel mediu. Dar ce înseamnă "'mediu"? Pentru unii înseamnă binişor, chiar fluent, dar perfectibil, pe când pentru alţii înseamnă mai puţin decât conversaţional, deci mai mult aşa, ca să zicem că am început să "rupem" puţin..Acest nivel nu este de mare ajutor pentru ocuparea unui job, ci este pur cultural, ne-a explicat headhunter-ul Irina Vasile.
Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET