Cinci motive pentru care mamele sunt leaderi excepționali
Înainte de a scrie de ce mamele sunt leaderi de excepție, aș vrea să explic pe scurt despre energia masculină și feminină.
Și femeile, și bărbații au din ambele și le folosim alternativ, în funcție de context. Uneori, intrăm prea mult în una, alteori mai mult în cealaltă.
A face este un verb masculin. A fi este un verb feminin. Masculinului îi place direcția, scopul, deciziile, provocările, logica, stabilitatea. Tot ce e clar și asertiv. Energia masculină protejează, este eficientă și structurată. Hormonul masculin este testosteronul, pe care corpul nostru îl produce și la femei, și la bărbați în timp ce sunt angajați în activități masculine.
Energia feminină este emoțională, deschisă, intuitivă, statică, curgătoare. Este despre a crea, a se lăsa (surrender), a fi vulnerabilă, jucăușă, magnetică. Este liberă.
Noi, femeile, ne folosim energia masculină în primul rând la serviciu – planificarea întâlnirilor, conceperea strategiilor, învățarea de noi abilități. Felul în care executăm lucrurile poate fi feminin și ne ajută să ne amintim ca, în timpul unei negocieri, de exemplu, să nu stăm în energia masculină în totalitate. Ci să ne folosim mintea și feminitatea concomitent.
Și acum ajung fix în locul în care am vrut la începutul acestui articol. Să explic de ce mamele sunt leaderi de excepție.
Majoritatea dintre noi nu ne-am gândit că maternitatea presupune angajarea a enorm de multă energie masculină. Pentru că, ce face o mamă, pe lângă iubirea pe care o nutrește față de puiul său? Îl îngrijește, îl protejează, planifică activitățile, îl spală, îl duce în tot felul de locuri. Mama este foarte dinamică, își activează mintea și toate resursele pe care le are. Așadar, mamele posedă fix acele caracteristici de care un leader bun cu viziune are nevoie, calități pe care vreau să le expun în continuare.
- Empatia
O scurtă definiție a empatiei, înainte de toate – este acea abilitate a ființei umane de a se pune în locul altei persoane și de a vedea situații, contexte din perspectiva acesteia. Este o abilitate pe care o exersăm conștient și voluntar. Empatia este o atitudine pe care orice mamă o dezvoltă zi de zi, chiar dacă înainte de a fi devenit mamă nu o avea.
Fiindcă a fi mamă presupune a învăța umilința, a-și activa acel instinct de a se conecta cu o ființa care are altă capacitate de a gândi față de ea însăși. Iar această capacitate instinctuală o face o ființă mult mai empatică, Iar empatia, așa cum scria Simon Sinek, unul din cei mai importanți specialiști în leadership ai momentului, este despre a-ți păsa de ființa umană, nu doar de rezultatul pe care îl obține la serviciu. Empatia nu este acel ceva pe care îl oferim clienților și angajaților noștri de la 9 la 5. Este ceva ce datorăm secundă de secundă, minut de minut celor din jurul nostru, dacă vrem să ne numim leaderi.
- Altruismul
Oamenii lucrează cu implicare și dedicare sub conducerea unui leader altruist, deoarece acesta se gândește mai întâi la binele angajaților și al companiei, și abia apoi la succesul personal. Studiile arată că team work se realizează mai bine atunci când există încredere în șef, acces direct la comunicarea cu acesta / aceasta Iar un lider altruist inspiră încredere și siguranță.
Mamele sunt ființele cele mai cunoscute pentru puterea lor de a-și pune nevoile pe locul doi sau chiar mai jos și uneori e nevoie fix de acest lucru și pentru liderul în business.
- Prioritizarea
A prioritiza implică o înaltă funcție a minții umane și presupune a avea o privire de ansamblu asupra unei situații și a selecta acele acțiuni care trebuie realizate, acele locuri unde e nevoie să alocăm resurse emoționale, de timp, de bani, de persoane. A prioritiza este una din aptitudinile cele mai importante ale unui lider. Iar o mamă este expertă în a lua decizii rapide în toiul unor situații criză, în a lua decizii legate de ce e nevoie de făcut acum și ce mai poate aștepta. Care copil are nevoie de atenție în perioada imediat următoare și care nu. Iar o mamă poate gestiona bine și sentimentele de vinovăție, de teamă de eșec, de anxietate care apar ca urmare a luării unei decizii.
- Gestionarea situațiilor de conflict
Nu mai este un secret pentru cei pasionați de leadership (iar pentru mine ca terapeută care ascultă durerea oamenilor care vor să se apropie de șeful lor și nu au acces la el/ea, nici atât), faptul că un lider reprezintă o figură parentală pentru persoanele din echipa sa. Așadar, când oamenii au diverse probleme sau de trecut prin conflicte, au nevoie să meargă la liderul lor și să fie ascultați, înțeleși și validați chiar dacă nu au dreptate, aidoma copiilor care merg la părintele lor căutând să li se împlinească nevoie de acceptare, ascultare și de a fi văzuți. Astfel, și în situațiile de criză ale copiilor, mămicile au dezvoltat această abilitate de a-i asculta pe fiecare, pe rând. Fiindcă mamele știu mai bine ca oricine că atunci când are loc un conflict, nu de soluții e nevoie, ci de ascultare, calm și validare a părților implicate. Iar soluțiile apar ca o consecință firească a înțelegerii fiecărei părți din conflict. Iată cum această calitate dezvoltată de mamă este indispensabilă în activitatea unui lider!
- Flexibilitatea
Nu cred că această calitate are nevoie de explicație, însă știm cât de importantă este ea în leadership. A fi flexibil presupune o abilitate mentală de a vedea și a analiza o situație din mai multe unghiuri, de a renunța la o decizie, la un punct de vedere în favoarea altuia. Iar acest lucru înseamnă a reuși să înțelegi că unii oameni pot avea idei mai bune ca ale tale. Ceea ce e altruist și benefic pentru binele tuturor! Iar mămicile cunosc flexibilitatea de a nu spăla vasele în momentul în care își doresc să aibă curat în casă, fiindcă unul dintre copii are nevoie de atenție și joacă.
În concluzie, mămicile sunt leaderi excepționali. Să nu vă temeți că pleacă acasă cu o oră mai devreme decât cei care nu au copii. Fiindcă în acele 6 sau 8 ore petrecute la birou, time-managementul lor, eficiența și eficacitatea cu care se implică în conducerea afacerilor sunt neprețuite, ele fiind exersate mult acasă, mai mult decât în orice cursuri de soft skills și leadership.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 276
Pentru abonare, click aici