Companiile ar trebui să se preocupe de relaţia dintre angajaţi şi copiii lor
Până să apară copilul, viaţa personală putea fi lăsată mai uşor la uşa biroului. Acum nu mai este aşa de simplu. Timpul pare ca s-a înghesuit. “La sfârşitul zilei de lucru, după toată agitaţia, dificultăţile şi provocările cărora a trebuit să le faci faţă şi, mai ales când colegii tăi care nu sunt încă părinţi se duc să se relaxeze, tu eşti aşteptat acasă ca pâinea caldă. Şi, din nou, nu contează că ai avut o zi grea la muncă; copilul nu te-a văzut toată ziua şi vrea să se joace, să îţi împărtăşească tot felul lucruri, să te provoace, să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a compensa ziua ta de absenţă. Iar toate acestea se întâmplă, de obicei, înainte de a apuca să îţi laşi geanta jos şi să te dezbraci”, spune Miruna Pătraşcu, fondatoarea şcolii de parenting Parentime.
Training pentru părinţi
Pentru jobul de la serviciu primeşti, în majoritatea cazurilor, traininguri care să te înveţe să vinzi mai bine, traininguri care să te ajute să interacţionezi cu oamenii mai bine, traininguri care să îţi îmbunătăţească aptitudinile pe care le ai deja. “În schimb, se presupune că acasă nu ai nevoie de ajutor şi că ştii deja să-ţi optimizezi activităţile de familie astfel încât să poţi petrece cât mai mult timp de calitate cu ai tăi, că ştii cum să refaci legătura cu un bebeluş de 1 an de zile după o întreaga zi de absenţă, că mai ai putere să găseşti resursele să confrunţi învăţătoarea sau diriginta care din nou pune şedinţă la ora 6 şi se miră că nu ajungi niciodată, că ştii cum să mediezi conflictele nesfârşite dintre fraţi şi lista poate continu”, mai spune Miruna Pătraşcu.
Bineînţeles că o parte din ele le ştii deja, că unele îţi ies instinctiv, că pe altele le-ai descoperit cu timpul, că aptitudinile de management învăţate şi exersate la job, chiar ajută câteodată.
Însă, dificultatea provine din altă parte: “copiii au ritmul lor aparte, distinct de cel al adulţilor. Sufletul lor nu se lasă ghidat după criteriile de eficienţă şi eficacitate după care funcţionăm toată ziua. Nu este suficient să le organizezi priorităţile şi le spui ce au de făcut şi să le monitorizezi îndeplinirea obiectivelor pentru că cei mici au nevoie de timp şi au nevoie de răbdare din partea noastra, să ne adaptăm la ei. Le trebuie timp să poată să ne cunoască, timp să se joace cu noi, timp să găsească curajul să ne spună ce a fost greu în ziua lor, timp să se asigure că sunt în centrul atenţiei noastre şi pot face liniştişi toate aceste lucruri. Copiilor nu avem cum să le schimbăm ritmul, el o să se schimbe singur pe măsură ce cresc şi devin adulţi. Până atunci însă, au mare nevoie de răbdarea noastră, pentru a nu creşte cu senzaţia că este ceva greşit în a fi copil”, spune Miruna.
Aici îşi găsesc utilitatea trainingurile şi consultaţiile pentru părinţi. Acestea îi pot sprijini în a dobândi instrumentele şi aptitudinile de care simt că au nevoie pentru a avea o relaţie cu copiii lor mai aproape de ceea ce îşi doresc, cu mai puţine frustrări, mai satisfăcătoare şi profundă.
Companiile, preocupate de părinţi
O parte dintre companii se preocupă deja de angajaţii care urmează să devină mame. Au pus la punct avantaje, programe de reîntoarcere, servicii de suport pentru copil. Ce nu iau însă în considerare departamentele de HR, în majoritatea cazurilor, este cât de mult îngrijorările legate de viaţa de familie pot să reducă performanţa unui angajat. Viaţa de familie are o legătură foarte strânsă cu performanţa la birou şi acele companii care înţeleg această legătură şi au grijă de ea, au angajati mai performaţi (studiile arată acest lucru, în mod constant). Dacă oamenii vin la job relaxaţi, fericiţi şi cu drag de viaţă, vor fi mai productivi. Dacă au avut o seară frumoasă şi liniştită în familie, or să aibă o zi mai productivă la birou.
În prezent, companiile investesc, în majoritatea cazurilor, mult în angajaţi, în bunastarea lor la locul de munca (au programe de team building, de well being, etc). Doar că, din pacate, nevoia de linişte, siguranţă şi fericire de acasă este mai jos pe piramida lui Maslow decât aprecierea şi succesul la locul de muncă.
Training care îmbunătăţeşte viaţa personală şi profesională
Cursul pentru părinţi este un curs de comunicare democratică, care îţi dă aptitudini de comunicare cu copilul şi îţi îmbunătăţesc relaţia considerabil, dar, în acelaşi timp, te lasă să foloseşti aceste aptitudini de comunicare şi relaţionare şi cu colegii de serviciu, te ajută să dai feedback, să rezolvi conflicte şi ajungi astfel să ai o super atmosferă şi la birou.
Trainingul Părinţilor Eficace, de exemplu, este în esenţă un curs de comunicare; se centrează pe relaţia dintre parinte şi copil, dar aptitudinile căpătate pot fi foarte uşor transferate apoi şi în relaţia cu adulţii. Cursul te poartă prin toate elementele unei relaţii bune (ascultarea, confruntarea şi rezolvarea de conflict, valorile) şi îţi dă instrumente pentru a ţi le construi cum îţi doreşti şi cum ţi se potriveşte.
“De 8 ani de zile, de când am adus în România aceste cursuri, părinţii povestesc acelaşi lucru: relaţia cu copii lor se îmbunătăşeşte semnificativ, încă din timpul cursului. Ulterior, o dată internalizate aceste instrumente de comunicare, vei vedea că relaţia ta cu oamenii din jur începe să se modifice în bine, iar următorul loc unde impactul este vizibil, este la serviciu”, mărturiseşte Miruna Pătraşcu.
Practic, cursul care se întinde pe durata a nouă săptămâni reuşeşte să îi facă pe părinţi să se asculte cu adevărat, să-I asculte pe subordonaţi, să le înţeleaă problemele şi să le poată rezolva, să reducă numărul şi intensitatea conflictelor din departamente sau să rezolve conflictele cu câştig de ambele părţi.