Cum poate un părinte să descopere talentul copilului său și să îl ajute să îl cultive
"Părinții doresc foarte mult ca odraslele lor să aibă succes într-o varietate de moduri – și copiii doresc mai mult decât orice să le fie pe plac adulților, de aceea se vor lipi de lucruri, chiar dacă nu le plac" Spune Jennifer Fox, autoarea cărții Your Child's Strengths: Discover Them, Develop Them, Use Them. Acest ciclu de fapt îi împiedică pe copii să își dezvolte talentele și interesele înnăscute, potrivit Fox. Pentru a-și cultiva abilitățile naturale, "părinții trebuie să ia în considerare lucrurile pe care copiii aleg să le facă atunci când nu trebuie să mulțumească pe nimeni".
Ce va face când va fi mare?
Trebuie să lămurim încă de la început că ceea ce îți dorești tu să facă puiul tău când va crește mare e puțin probabil să se realizeze. Ca toți părinții, ai planuri mari pentu copilul tău, dar nu face din ele un țel. Dacă tu n-ai intrat la medicină, nu înseamnă că îți va spăla rușinea copilul peste ani, iar dacă ești un doctor de renume, nu însemană că el îți va moșteni pasiunea. La 2-3 ani e cam devreme să decizi viitorul copilului tău și să îl îndrumi spre o anumită profesie. Până ajung la școală și chiar după vârsta asta copiii își vor schimba preferințele și opțiunile pentru că vor întâlni multe situații și opțiuni, care îi vor vrăji imediat.
Aici, cinci moduri de a descoperi – și de a hrăni – talentele naturale ale copilului tău.
1. Observă atent cum se joacă.
Observă dacă îi place jocul alături de alți copii sau are tendința de a se juca singur? Preferă să fugă de colo colo sau să stea liniștit și să se joace? Ce preferă? Să deseneze pe Ipad sau pe un caiet sau să meargă cu o trotinetă prin casă? E gălăgios sau e tăcut în timp ce e alături de copii?
2. Oferă-i șansa de a alege activități care îi plac
E foarte simplu: dacă tu ca parinte vrei ca fetița sau băiețelul tău să aprecieze muzica, îl înscrii la lecții de pian. Dar, ai grijă, este plăcerea copilului sau a ta? Poate ca îi place mai mult să bată la tobă, să zdrăngăne din chitară sau să cânte la microfon. Nu uita, copilul tău va fi mereu atras de ce îi place lui și nu ție. Dacă după 6 luni de lecții de pian vezi că nu are nicio plăcere să continue, nu îți mai bate capul. Talentul lui nu e acolo.
3. Fii atent la preferințele lui și ia-le în serios
Ca părinte, ai putea crede că a pierde timpul cu jocurile video este o pierdere de timp – dar s-ar putea ca interesul copilului să fie în grafică, animații, în povestirea jocului sau coordonarea propriilor mișcări. În loc să critici aceste calități, ai face bine să le încurajezi. Ai putea avea în casă un viitor grafician sau regizor de excepție.
4. Încurajează-i exprimarea sentimentelor
Dacă fetița sau băiatul tău vine de la școală și începe să deseneze ceva, ar trebui să îi dai curaj și să încurajezi această exprimare a sentimentelor. Sau poate e tentat să cumpună ghicitori? Sau să se joace cu puzzle? Încurajează-ți copilul. Altfel, în momentul în care copilul se simte cenzurat sau oprit să facă acea activitate – îi oprești brutal criza de creativitate.
5. Uită de tine!
Indiferent dacă copilului îi place sau urăște activitatea pe care ai dori tu să o facă, nu îți exprima sentimentele. Aici nu este vorba despre ce vrei tu, ca părinte. Lasă deoprte ambițiile și interesele tale de părinte. Și preconcepțiile. Dacă în final ești dezamăgit de lipsa de interes pentru anume activitate a copilului tău, nu uita că talentul său stă în altă parte și depinde de tine să îl descoperi.