Cum să educi copilul azi pentru a se descurca financiar mâine
În ţarile occidentale, inclusiv SUA, educaţia financiară are o tradiţie cu mult mai îndelungată decât România, unde această practică este de abia la început. În primăvară, s-a lansat primul manual de educaţie financiară prin intermediul programului „De la joc la Educaţie Financiară”. Aproape 23.000 de preşcolari din şapte judeţe vor primi gratuit manuale şi software despre educaţia financiară.
Acest tip de educaţie trebuie să se facă de la vârste fragede, când aceştia încep să ceară o jucărie sau o bomboană. Cei mici trebuie familiarizaţi cu banii, cu valoarea acestora pentru a fi cheltuiţi cu responsabilitate şi pentru a conştientiza ce se poate face cu ei.
Şi elevii de gimnaziu au parte de educaţie financiară în România. În luna mai, elevii de gimnaziu din 19 localităţi din ţară vor dobândi noțiuni și abilități elementare de educație financiară, necesare apoi adultului, prin programul „Schimbăm vieți” (LifeChanger). În acest caz, peste 100 de profesori şi 50 de voluntari Metropolitan Life vor fi implicaţi în program şi îi vor susține pe elevi în activităţi practice precum: gestionarea veniturilor personale, elaborarea bugetelor, gestionarea situaţiilor de risc sau prioritizarea cheltuielilor, dar și exersarea abilităţilor de comunicare, perseverenţa şi gândirea creativă.
Familia, principala sursă de educaţie financiară
Principala sursă de educaţie financiară a tinerilor români rămâne familia, circa 95%, în timp ce şcoala deţine un procent de 9%, iar băncile, doar 5%, potrivit studiuluu Erste, realizat de IMAS International.
Plecând de la acest fapt, copiii calcă pe urmele părinţilor lor pe care îi văd ca pe nişte modele, inclusiv atunci când îşi administrează banii.
Kimberly Foss, fondatoarea Empyrion Wealth Management, spune pentru businessinsider.com că "valorile noastre, înţelegerea şi comportamentul nostru financiar sunt dezvoltate şi sunt învăţate încă de când suntem mici, prin urmare, cu cât începem mai devreme educaţia financiară cu atât mai bine."
Iată câteva lecţii pe care le poţi aplica copilui tău. Cu cât abordarea este mai interactivă şi mai distractivă, cu atât cei mici vor absorbi informaţiile pe care i le transmiţi. Evident, nu putem garanta că-i vom transforma în milionari, dar se vor familiariza cu niste concepte de mici pe care le vor aplica când vor creşte mari.
Conceptul de a câştiga
Cu cât plasezi mai repede acest concept, cu atât copiii vor învăţa de unde provin banii, asta însemnaă că vor avea nevoie de un loc de muncă etic pentru a câştiga bani.
Introdu conceptul – bani de buzunar şi oferă-le activităţi specifice în jurul casei care să le ofere ocazia să câştige nişte bani în fiecare săptămână, să spunem.
O altă opţiune este să-i încurajezi pe copii să participe la un târg unde se vând produse hand-made, cu un stand de limonadă care să-i pună în situaţia de a obţine bani.
Ce înseamnă să economiseşti, să împarţi şi să cheltuieşti
Pe măsură ce copilul tău înţelege conceptul de a câştiga bani, învaţă-l cele trei lucruri pe care le poţi face cu banii: economiseşte, împarte şi cheltuieşte.
Odată ce copiii tăi au câştigat banii la târg sau au finalizat activităţile administrative de acasă, explicaţi-le că, în afară de a fi capabil să cheltuiască banii, mai întâi trebuie să economisească şi să şi împartă.
Deschide un cont de economii pentru copilul tău şi lunar depune banii câştigaţi de copil. Explică-i ce presupune un cont de economii şi cum poate depune şi scoate bani.
Ajută-i să găsească o cauză umanitară care e în interesul lor şi alege o zi pe lună pentru a-şi dona o parte din suma câştigată.
Principiul investiţiei
Bazele acestui principiu constau în a le arăta copiilor ce presupune o investiţie în loc de a le povesti, dar trebuie s-o faci când mai interesant şi distractiv posibil.
Deschide un cont de investiţii pentru copiii tăi şi foloseşte banii pe care îi obţin pentru a achiziţiona acţiuni. Dacă vor avea propriile conturi, ei pot vedea uşor cum fluctuează şi care este valoarea acţiunilor. Vor fi foarte entuziasmaţi, mai ales atunci când vor alege companiile preferate precum Disney sau Nike.
Este o ocazie bună de a le arăta aplicaţii potrivite ca Google Finance Traker sau SigFig destinate conturilor de investiţii, astfel îi introduceţi şi în lumea tehnologiei.
Trebuie să fim conştienţi că fiecare copil învaţă în ritmul său propriu, dar educaţia financiară poate începe şi de la 3 ani.