Experiența memorabilă a ceea ce putem fi. De la copii, la oameni mari
În general, o experiență memorabilă este descrisă și prin insight. Prin momentul special de învățare. Prin acea descoperire personală care îi propulsează pe oameni. Îi ajută să progreseze și să vadă ce pot fi.
Mai ales pe copii. Când cei mici sunt încurajați să își exprime liber părerile e un semn bun pentru viitor. Mai ales dacă au la dispoziție ateliere ce le dezvoltă creativitatea.
Festivalul de lectură Narativ a fost zilele acestea locul unde au prins viață cele mai frumoase povești pentru copii. Cei mici și cei mari au fost invitați să (re)descopere dragostea pentru cărți. Prin joacă, muzică, arhitectură și multe activități interactive. Festivalul a fost organizat de Asociația Curtea Veche, cu sprijinul Kaufland, la Colegiul Național “Cantemir Vodă”.
BookTubing, teatru de umbre, actorie, dezbatere, improvizație, bandă desenată, toate au făcut parte din activități. În plus, storytelling in limbile germană, spaniolă și engleza, chiar și o expoziție dedicată Ștrumfilor. Expoziția fiind organizată în parteneriat cu Délégation Wallonie-Bruxelles à Bucarest.
Educația prin anumite tehnici
De exemplu, ce s-a întâmplat în cadrul atelierului „BookTubing? Copiii pasionați de cărți, tehnologie și vlogging au aflat cum se poate face o recenzie de carte pe Youtube. Sau, ce s-a întâmplat în cadrul atelierului „Jurnalistul de poveste”? Cei mici au fost încurajați să exploreze textul alături de regizorul Barna Nemethi. Și să descopere secretele poveștii prin tehnici de investigație menite să le stârnească curiozitatea șii interesul pentru citit. Prin intermediul aventurilor lui Robinson Crusoe, pedagogul i-a învățat pe participanți cum să pună cele mai dificile întrebări. Pentru a afla secretele unei povești.
“Ne dorim să îi provocăm pe copii să se angajeze în lectura oricărei povești scrise. Și să le îmbunătățim relația cu cititul. Oferindu-le o experiență memorabilă. Care să le stârnească interesul și motivația pentru lectura prin joc”, spune Irén Arsene Máté, președintele Asociației Curtea Veche.
Iată că, înainte de a fi năuciţi de lumea atât de…grandioasă a oamenilor mari, copiii au alternative de a se dezvolta. Și, de la Micul Prinț citire, “devii responsabil pentru ceea ce ai cultivat”.