Factori și decizii? Criteriile conform cărora alegeți grădinița potrivită pentru copilul vostru
Vă oferim, mai jos, câteva criterii de selectare a grădinţei.
1. Instituția trebuie să fie acreditată (în cazul instituțiilor mai vechi de 5 ani) sau autorizată de către ARACIP. În ziua în care s-a deschis, gradinița trebuie să aibă autorizație de funcționare ARACIP. Dacă are această autorizație, înseamnă că le are și pe celelalte (DSV, DSP, PSI, ITM). Practic, autorizația de funcționare ne arată că în instituție se fac lucrurile corect din punct de vedere educațional și administrativ. Atenție la situațiile în care constatăm tardiv (de obicei la școală) că nu s-a lucrat corect cu copiii. Situația aceasta nu mai poate fi reparată. Acreditarea se obține după un ciclu de învățământ, printr-un control temeinic (acte educaționale și administrative, satisfacție clienți, satisfacție angajați). Obțin acreditarea instituțiile serioase care își fac bine treabă. Pentru părinte sau copil, o instituție autorizată este la fel de în regulă ca una acreditată.
2. Cadrele didactice au studii de specialitate și stăpânesc metodologia lucrului cu copiii. Întîlnim adesea educatoare cu har și experiența, dar fără liceu pedagogic. Părinții ar trebui să poată consulta o copie cu CV și acte de studii la cerere ale cadrelor didactice care lucrează la grădiniță.
3. Spațiu curat. Pe copii nu îi interesează mii de metri pătrați de spațiu. Dar spațiul trebuie să fie adecvat activității și foarte curat. Evident, spațiul exterior pentru joacă este important, mai ales în cazul alegerii unui program prelungit.
4. Este de apreciat grădinița unde se gătește în interior. Este mai potrivit ca bucătăria grădiniței să fie permanent sub control, lucru care nu prea se poate întâmpla în sistem catering.
5. Program educațional să include programa națională în primul rând, completată de alte activități stabilite în orar. Atenție! Dacă planul familiei este înscrierea la școala românească, nu se potrivește programa britanică pentru grădiniță. Este total diferit modul de lucru și defazat ca nivel de informație. Același lucru este valabil și pentru situația inversă.
6. Programa românească de studiu include trei evaluări anuale ale copilului. Părintele trebuie să afle cum este pregătit preșcolarul, raportându-ne la un copil mediu de vârsta respectiva.
7. Recomandări și opinii
Includeţi în listă grădiniţele pe care vi le-au recomandat persoane în care aveţi încredere (prieteni, vecini, rude) şi care sunt mulţumite de serviciile prestate. Urmăriţi, dacă aveţi ocazia, şi copilul lor, analizaţi modul cum se dezvoltă acesta. Dacă constatările sunt pozitive, includeţi grădiniţa respectivă în lista celor pe care doriţi să le vizitaţi, pentru a vă hotărî cu decizia finală, în baza impresiilor personale.
8. Condiţiile oferite
În baza acestui criteriu părinţii vor include în lista posibilelor alegeri grădiniţele pe care le-au vizitat sau cele care le-au plăcut în descrierile de pe internett sau de pe forumuri. Spaţiu modernizat şi securizat de joacă, săli de lucru, sală de mese, ateliere, dotare, dormitoare – toate acestea sunt analizate şi evaluate.
9.Personalul grădiniţei
E bine să fim foarte atenţi la profesionalismul personalului. Analizați modul în care se relaţionează cu copiii, cât de implicaţi sunt educatorii, cât de apreciativi, cum se raportează la situaţiile dificile, cum ajută copiii să se adapteze şi să se integreze, cât de creativ şi blânzi sunt.
10.E aproape de casă
Alegerea grădiniţei se poate face în functie de locaţia ei: cât de aproape este de locuinţa copilului sau de a bunicilor, rudelor, bonei (după caz). De obicei, acest criteriu câștigă în cazul părinţilor care au o disponibilitate scăzută ca timp, iar de ducerea și aducerea copilului de la grădiniţă se ocupă bunicii sau alte persoane apropiate.
11.Costurile
De obicei, familiile cu venituri medii şi mari vor alege o grădiniţă care implică cheltuieli mai mari, pe criteriul raportului preţ – calitate. Părinţii sunt dispuşi să cheltuiască mai mult pentru a beneficia de cât mai multe: condiţii optime de spaţiu, abordare educațională diferită, personal calificat, asistenţă medicală şi psihologică, ore de engleză, înot sau teatru.
12.Programul
Parintii pot opta pentru alegerea unui program scurt, mediu sau prelungit. În condiţiile actuale ale multor cupluri, când ambii parteneri lucrează cu normă deplină, timpul alocat copilului nu poate fi valorificat decât seara. Din acest considerent, programul grădinţei este un factor decisiv pentru mulţi părinţi.
Desigur, există multe alte criterii de alegere, însă cele de mai sus sunt esențiale pentru a lua o decizie informată în legătură cu grădinița la care îl vei înscrie pe copilul tău. Care sunt criteriile tale în alegerea grădiniței?
Sursa: parenting.com