Google lansează chatbotul AI Gemini pentru copiii sub 13 ani. Experții avertizează: „O mișcare riscantă”

Google a anunțat recent că va permite copiilor sub 13 ani să folosească chatbotul său bazat pe inteligență artificială, Gemini. Noua funcționalitate va fi disponibilă pentru început în Statele Unite și Canada. Urmează mai târziu în cursul acestui an ca lansarea să ajungă și în Australia.
Decizia vine la pachet cu numeroase semne de întrebare și riscuri. Deși Google promite o serie de măsuri de protecție, părinții vor avea tot mai mult de luptat pentru a-i proteja pe cei mici în fața tehnologiilor emergente, chiar și în afara rețelelor sociale.
Ce presupune această funcționalitate?
Chatbotul Gemini va fi accesibil doar prin conturile Google Family Link. Aceasta este o platformă care permite părinților să gestioneze aplicațiile și conținutul accesat de copii. Pentru un astfel de cont, părinții trebuie să introducă date personale, inclusiv numele și data nașterii copilului. Aceste detalii pot ridica probleme de confidențialitate pentru unele familii.
Google susține că datele copiilor nu vor fi folosite pentru antrenarea sistemului de inteligență artificială. Totuși, accesul la Gemini va fi activat implicit. Asta înseamnă că părinții trebuie să intre manual în setări pentru dezactivarea funcției, dacă doresc.
Copiii vor putea interacționa cu chatbotul prin comenzi text. De asemenea vor putea genera imagini cu ajutorul AI-ului, într-un mod similar cu ceea ce pot face utilizatorii adulți.
De ce este riscant?
Introducerea unor tehnologii avansate precum acest tip de AI în viața copiilor vine cu potențiale pericole. Deși utile pentru învățare sau exprimare creativă, astfel de instrumente pot transmite, neintenționat, informații incorecte, conținut inadecvat sau pot influența gândirea și comportamentul copiilor.
Un alt aspect îngrijorător este modul în care părinții trebuie să țină pasul cu aceste evoluții rapide. Chiar dacă reușesc să țină copiii departe de rețelele sociale, apar noi platforme și funcții care pot pătrunde în viața digitală a celor mici. Astfel părinții sunt obligați să joace un joc permanent de „vânătoare de probleme”.
CITEȘTE ȘI: Cum pot liderii să colaboreze cu AI pentru decizii mai bune
Karen Mansfield, psiholog la Universitatea Oxford, avertizează în lucrarea sa „From social media to artificial intelligence: improving research on digital harms in youth” că interacțiunea cu un AI care imită comportamentul uman poate afecta sănătatea mintală a copiilor mai mult decât rețelele sociale. Psihologul subliniază că perceperea AI-ului ca o entitate umană poate crea confuzie și dependență emoțională la vârste fragede.
Raportul FINAL AI and Our Kids realizat de Universitatea Stanford în 2025 indică faptul că 15% dintre programele de tip chatbot AI destinate copiilor oferă informații incorecte sau parțiale. Asta poate duce la confuzie și dezinformare în rândul utilizatorilor tineri.
Ce ar trebui făcut?
Pentru o adevărată protecție a copiilor în mediul digital, specialiștii propun introducerea urgentă a unui „cod de responsabilitate digitală” pentru companiile mari din tehnologie, precum Google. Acesta ar impune reguli mai clare în ceea ce privește utilizarea datelor, siguranța copiilor și controlul parental.
Deocamdată, părinții rămân principalii responsabili în ceea ce privește accesul copiilor lor la astfel de instrumente. Este esențial ca ei să fie bine informați și implicați în supravegherea activităților online ale celor mici.
Foto: ID 309545333 © Waingro | Dreamstime.com