Greșeli pe care le fac părinții când vine vorba de alimentația copilului
Există câteva lucruri pe care orice părinte trebuie să le ştie, atunci când îşi hrăneşte copilul, pentru ca această activitate să nu mai fie o adevărată corvoadă. Unde greşeşti?
Greşeala 1: Îl forţezi să mănânce. Nu trebuie să crezi că este o idee bună să îl forţezi pe cel mic să mănânce, potrivit site-ului cookinglight.com. Această tactică va fi contestată de copil, care ar putea să ajungă să deteste nu doar mâncarea respectivă, cât şi momentul mesei.
Cum rezolvi: Încearcă să nu faci mare caz din faptul că cel mic refuză mâncarea. Cu cât acest lucru va fi perceput cât mai natural, fără să se prezinte ca o problemă, cu atât copilul va fi mai receptiv. Aşteaptă puţin şi încearcă din nou, cu o atitudine pozitivă.
Greşeala 2: Îi faci toate poftele. Unii părinţi cad în această capcană, satisfăcând orice poftă a copilului. Dar gestul de a găti la comandă transmite un mesaj negativ. Cum rezolvi: Stabileşte feluri de mâncare care să conţină cel puţin un ingredient care îi place copilului, apoi implică-l şi pe el în procesul de preparare. Dacă îi place foarte mult brânza, de exemplu, dar urăşte legumele, distraţi-vă împreună preparând un fel de mâncare cu broccoli şi brânză.
Greşeala 3: Insişti să mănânce tot din farfurie. Părinţii le dau de obicei porţii mai mari copiilor decât ar avea nevoie aceştia sau le servesc mici gustări sau sucuri înainte de masă. Cum rezolvi: Rezumă-te să pui în farfurie câteva linguri de mâncare, în funcţie de vârsta copilului. De exemplu, un copil de doi ani, va primi două linguri de morcovi, două de orez şi carne. Încurajează-l să mănânce până se satură, în loc să îl obligi să termine toată mâncarea din farfurie.
Greşeala 4: Să ignori preferinţele culinare ale celui mic. Copiii au mai multe papile gustative decât adulţii. Ceva ce ţie, ca adult, ar putea să nu ţi se pară foarte sărat sau picant, poate avea un gust diferit, pentru un copil. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu alimentele amărui precum spanacul şi broccoli. Cum rezolvi: Nu ignora momentul în care copilul îţi spune că nu îi place un anumit preparat şi renunţă la condimente şi arome adăugate atunci când găteşti pentru el.
Greşeala 5: Renunţi prea repede. Nu trebuie să te gândeşti că dacă micuţul respinge la început o anumită mâncare, o va face mereu. Dă-i timp, cel puţin 20 de minute, şi există şanse mari să o accepte.
Cum rezolvi: Pune-i des pe masă acea mâncare şi permite-i copilului chiar şi să se joace cu ea. Cu timpul, o va accepta.
Greşeala 6: Îi dai gustări nepotrivite. Gustările dintre mese trebuie să conţină vitamine şi substanţe nutritive, care să ajute în procesul de creştere şi dezvoltare. Renunţă la a-i da copilului prăjituri, bomboane, prea des, pentru că se va obişnui să mănânce alimente bogate în calorii şi în grăsimi.
Cum rezolvi: Gândeşte anumite gustări echilibrate care să includă fructe, legume, proteine, cereale integrale sau produse lactate.
Greşeala 7: Să foloseşti mâncarea pe post de recompensă. Unii părinţi au obiceiul de a-şi recompensa copiii cu dulciuri. Dar acest obicei îl va face dependent pe cel mic de produse dulci şi îi va da copilului impresia că produsele respective sunt „mai bune", faţă de celelalte.
Cum rezolvi: Recompensează-ţi copilul cu altfel de lucruri: o plimbare prin parc, o baie cu spumă sau cu mai mult timp de joacă, nu cu dulciuri.