La job după concediul de maternitate
Deși în România femeile pot opta să stea doi ani acasă după naștere în concediu de creștere a copilului, Cristina a ales să revină la job când Andrei avea 7 luni. A preferat această variantă deoarece știe că dacă ar fi stat mai mult acasă ar fi riscat să fie mutată pe altă tură sau chiar și-ar fi putut pierde jobul. Își amintește că i-a fost greu la început, deoarece încă alăpta și era nevoită să îi lase copilului hrana necesară înainte de a pleca. Financiar însă, s-a descurcat, deoarece a angajat o bonă pe care a plătit-o din banii primiți de la stat – stimulentul de 500 de lei pe care îl primesc mamele care revin la job înainte de încheierea concediului de creștere a copilului.
Nu la fel de norocoasă a fost Laura. De când a rămas însărcinată, Laura a înțeles de la superiorii ei că mai mult de 5 luni departe de job o poate costa avansarea la care visa de câțiva ani. Părinții soțului locuiau în aceeași localitate, prin urmare, Laura s-a gândit că nu va fi nicio problemă pentru bunica Ericăi să aibă grijă de fetiță câteva ore pe zi. „Nu a trecut nicio lună și am fost nevoiți să căutăm o bonă. Am schimbat câteva bone în decurs de două luni. Am pus camere de supraveghere prin casă după prima experiență neplăcută‟, își amintește Laura, care și acum se simte vinovată că a plecat atât de repede de lângă fetiță.
Câteva sfaturi utile ca să îţi faci întoacerea la job mai uşoară după concediul de maternitate
Pentru unele femei sfârșitul concediului de maternitate este un moment trist. Un ochi aruncat în calendar la ziua oficială care confirmă întoarcerea la locul de muncă poate fi suficient pentru a determina un potop de lacrimi. Cum îți vei părăsi copilul? Cum vei gestiona totul? Oboseala și stresul de la locul de muncă își vor pune amprenta pe relația cu copilul? Sunt însă și mame care așteaptă cu nerăbdare să petreacă timp și în compania adulților, nu exclusiv cu un copil mic.
Deși sfaturile pentru femeile care se întorc la job după naștere nu sunt simple, există câteva lucruri practice pe care femeile spun că le-au făcut pentru a gestiona mai ușor tranziția de la rolul de mamă la cel de angajată.
• Cumpără-ți niște haine noi, care te fac să te simți bine. Oricare ar fi bugetul tău, investind în câteva piese noi care se potrivesc cu corpul tău post-sarcina te va ajuta să ai mai multă încredere în tine. (este același motiv pentru care elevii au nevoie de un nou creion și o gumă de șters parfumată)
• Stabilește o întâlnire la cafea cu șeful și colegii tăi cu o săptămână sau două înainte de a reveni la job. Este o bună ocazie să răspunzi la toate întrebările personale pe care nu vrei să le discuți la job, dar și un mod de a-l lăsa pe micuțul tău pentru câteva ore în grija altcuiva. E o probă pentru toată lumea.
• A fi o mamă care lucrează nu înseamnă că ești o mamă rea. Atâta vreme cât copilul se simte iubit, este în siguranță, totul va fi bine. Trebuie să te concentrezi pe lucrurile pe care le puteți controla. Fă-ți timp pentru a alege cea mai bună opțiune de îngrijire a copilului tău – este important să te simți fericită cu alegerea pe care ai făcut-o.
• Află dacă locul tău de muncă are un mentor oficial pentru cei care revin la job după o perioadă mai lungă de timp. În cazul în care nu există nimic oficial, apelați la cineva pe care cunoașteți și în care aveți încredere pentru a vă ajuta la început. Ei vor fi în măsură să vă dea câteva sfaturi în primele săptămâni după revenire.
• Cine spune că trebuie să începi jobul într-o zi de luni? Începând de la mijlocul săptămânii te vei putea simți mai puțin descurajată.
• Chiar și câteva luni în afara locului de muncă te pot face să crezi că toate abilitățile și experiența te-au abandonat. Dar aceste temeri sunt nefondate. Foarte multe femei revin anual la job și toate descoperă că sunt în continuare la fel de competente ca înainte de a lăsa jobul pentru a-ți crește copilul.
Descoperă-ți noile aptitudini. Statul acasă cu copilul nu are nicio legătură cu a sta, ci dezvoltă abilitățile femeilor, care devin mai creative în rezolvarea problemelor, au o capacitate crescută de a rezolva mai multe sarcini deodată, sunt mult mai pricepute în ceea ce privește managementul timpului. Aceste abilități nu sunt cu adevărat înțelese sau recunoscute la locul de muncă, astfel încât să obții respectul și credibilitatea pe care le meriți, cum ar fi dacă ai scrie că în această perioadă ai absolvit un MBA. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să revii la locul de muncă cu capul sus.
• Arată-ți noile aptitudini. Este foarte important să ne gândim din perspectiva angajatorului atunci când analizezi modul în care să demonstrezi că abilitățile dezvoltate ca mamă sunt direct aplicabile la locul de muncă. De exemplu, ai putea spune că s-au îmbunătățit modul în care îi înțelegi pe clienți pentru că ai fost un utilizator mai activ al serviciilor publice.
• Cunoaște-ți drepturile. O mulțime de angajatori nu știu ce pot și ce nu pot face atunci când vine vorba de angajatele care sunt gravide sau se află în concediu de maternitate. Unele femei își printează de multe ori câteva foi cu informațiile necesare în caz de dificultăți la locul de muncă (perioada legală a concediului, pauzele de alăptare etc.) și îl iau cu ele atunci când vorbesc cu angajatorul lor. În acest fel, toată lumea este pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește aspecte legale.
Și, nu în ultimul rând, amintește-ți că nu ești singură. Este important să ții cont de faptul că mai mult de 80% dintre angajați – bărbați și femei sunt părinți. De aceea este important să decizi rațional cu privire la momentul potrivit pentru a reveni la job. Cel mai bine este să nu aștepți acel moment perfect, mitic, pentru a te întoarce la locul de muncă. Așa cum nu se poate spune că există timpul potrivit pentru a avea un copil, în același fel nu există timpul potrivit pentru a merge înapoi la muncă.