Liber la educație sau educație la liber?
România este pe ultimul loc la alfabetizare financiară din Europa – doar 22% dintre noi avem un minim bagaj de cunoștințe financiare. Felul în care părinții noștri s-au raportat la bani, modul în care i-am auzit vorbind despre ei, îngrijorările pe care ni le-au transmis s-au impregnat în subconștientul nostru și ne-au setat atitudinea față de bani și câștig.
”Părinții sunt cele mai influente modele în viețile copiilor, iar acest fapt este valabil și atunci când vine vorba despre puterea psihologică a banilor asupra lor. Pentru majoritatea dintre noi, anxietatea, frica și neliniștea sunt trăiri puternic împletite cu povestea banilor și ar putea reprezenta adevărate obstacole în calea succesului nostru personal și profesional. Aruncând o privire conștientă asupra poveștii pe care ne-o spunem despre bani și recunoscând credințele limitative referitoare la câți bani „merităm“, ne putem (re)câștiga stimă de sine și încrederea în forțele proprii. Vom deveni astfel modele sănătoase atât pentru copiii noștri, cât și pentru generațiile viitoare” – spune Gáspár György, psiholog, autor și custode de povești de viață, omul care a pornit #RevolutiaRelatonalainRomania, invitat special al evenimentului Liber la educație sau educație la liber? 2018.
Când le vorbim copiilor noștri despre bani ne limităm de obicei la a le spune cât de important este să facă economii. Sau le oferim bani să își cumpere jucăria preferată pe post de „recompensă” pentru 5 minute de liniște. Educația financiară a copiilor nu ține însă doar de bani, ci mai degrabă are legătură cu formarea de convingeri și valori pentru viață.
"Relația copiilor cu banii este echivalentă cu responsabilitatea lor pentru sinele viitor” – este de părere Oana Moraru – consultant educațional și fondatoarea școlii private Helikon, care va vorbi la eveniment despre educația financiară ca mijloc de a dezvolta acasă, în familie, responsabilitatea, concentrarea, planificarea și prioritizarea dar și despre modul în care îi putem ajută pe copiii noștri să fie conștienți de nevoile lor.
Adrian Asoltanie trainer, speaker și antreprenor de aproape 20 de ani, a conceput special pentru copii cursul Micul Dresor de Lei, adaptat pe grupe de vârstă. ”Banii sunt un subiect extrem de interesant pentru copii. Din păcate, am întâlnit deseori convingeri și valori formate deja, susținute de părinți sau rudele apropiate, extrem de nocive pentru copiii de azi și adulții de mâine. E timpul să abordăm direct acest subiect care va influența major destinul copiilor. Înțelegerea corectă a valorii muncii, creativității, răbdării, cumpătării și generozității reprezintă baza unei personalități echilibrate și împlinite. Educația financiară este despre viață, nu despre bani.” – spune Adrian Asoltaniei, speaker la eveniment.
Liber la educație sau educație la liber? 2018 va avea loc pe 19 mai la hotel Pullman.