Pregătește-ți copilul pentru viitorul său job, indiferent care va fi acela
Nu este vorba despre inteligența artificală sau cu vreo tabelă de codificare, ci despre dragostea pentru învățătură și inteligența emoțională.
A fi părinte este unul dintre cele mai dificile și complexe job-uri. Plin de provocări, frustrări și auto-evaluare constantă. Majoritatea părinților încearcă să își crească copiii sănătoși, fericiți, bine educați și cu o carieră promițătoare. În afară de profesori, părinții au o influență semnificativă asupra copiilor lor. Acțiunile și învățămintele lor joacă un rol important în ceea ce copiii vor face cu viața lor când vor deveni adulți. Pentru a-i inspira și a-i ajuta pe copiii să își dezvolte abilități care sunt esențiale pentru leadership, mai târziu, părinții pot face câteva lucruri.
Care sunt acestea aflăm dintr-un material Fast Company, scris de Harvey Deutschendorf, expert în inteligență emoțională, autor și vorbitor.
Arată-i copilului prin propriul exemplu cum să învețe din greșeli
Copiii tind să facă ceea ce fac, nu ceea ce spun părinții lor. Perfecțiunea este imposibil de atins, dar nici nu este necesar. Este esențial pentru copii să vadă că părinții lor recunosc unde au greșit și doresc sincer să învețe din propriile greșeli. Pentru că părinții sunt un model pentru copii lor, de comportamentul părinților depinde dacă ai lor copii vor deveni lideri sau nu.
Dă-le responsabilități și treburi de făcut
Dați-le voie copiilor să-și asume responsabilități atunci când e cazul și dați-le sarcini pe care le pot îndeplini. Puteți face asta de la vârste fragede, potrivit psihologului Barbara Cox, care spune că îi poți cere copilului să te ajute cu aranjarea mesei, de exemplu. Cox sugerează că, în jurul vârstei de 8-10 ani, copiii își fac singuri valiza, cu supravegherea adulților. Acest lucru le va dezvolta capacitatea de a rezolva probleme, iar provocările și reușitele le vor crește încrederea în sine. De asemenea, când lucrurile nu funcționează după așteptări vor învăța să aibă încredere în propriile puteri.
Jucați jocuri de familie și încurajați activitățile de echipă
Una din cele mai importante abilități de leadership este capacitatea de a lucra cu mai multe tipuri de oameni. Asta se poate învăța prin jocuri de familie și prin tot felul de activități de echipă, cum ar fi: sporturi, formații de muzică, trupe de teatru sau orice tip de grup pentru care copilul are un interes natural. Interacțiunea și dezvoltarea de abilități de relaționare cu oamenii din jur sunt foarte importante pentru copii, indiferent de ce carieră vor să urmeze în viitor. Iar pentru leadership, dezvoltarea acestor competențe este crucială.
Încurajează-i și laudă-i, atunci când merită
Copiii au nevoie de încurajare și de laudă, dar este esențial ca acestea să fie meritate. Lauda fără substanță, cu unicul scop de a crește stima de sine a copilului, va avea consecințe negative mai târziu. Așteptarea aceluiași tip de laudă atunci când vor ieși în lume nu va face decât să îl trezească la realitate și va primi dezamăgiri. Nu mereu este bine ceea ce faci, chiar dacă atunci când erai mic ai fost lăudat pentru același lucru pe care l-ai făcut azi…
Dezvoltă-i inteligența emoțională
Inteligența emoțională este o componentă importantă a leadership-ului. Dacă reușești să îți ajuți copiii să își gestioneze emoțiile într-un mod sănătos, atunci ei au toate șansele ca, odată ajunși la maturitate, să devină lideri iubiți. Cum poți face acest lucru? Ia exemple din lumea lor (desene animate, de exemplu) și întreabă-ți copiii cum cred ei că s-a simțit personajul lor preferat în diverse situații. Încurajează-i să discute cu tine despre sentimentele lor și atunci când sunt fericiți, și atunci când au o zi mai proastă. Ascultându-i, îți vei da seama și ce soluții poți sa aplici pentru problema respectivă sau cum să oferi încurajări.
Învață-i să facă față frustrărilor și eșecurilor
Este ușor să rămâi pozitiv și optimist atunci când lucrurile merg bine. Cu toate acestea, oamenii de succes sunt cei care găsesc o cale de a continua să meargă înainte, în ciuda eșecurilor. În loc să se concentreze asupra faptului că au dat greș, copiii trebuie să fie lăudați pentru eforturile lor și învățați ce să extragă din eșecuri, ce să înțeleagă din ele și să le vadă ca o parte necesară a succesului pe viitor. Greșeala este una dintre cele mai bune forme de învățare. Ei trebuie să înțeleagă și să accepte că eșecul nu le diminuează în niciun fel perspectivele și nu limitează ceea ce sunt capabili să facă. O modalitate foarte bună de a face acest lucru este să le povestești despre oamenii de mare succes care au mers înainte după numeroase eșecuri, ajungând în cele din urmă să facă progrese majore. Câteva exemple ar fi frații Wright, Thomas Edison, J.K. Rowling, Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Albert Einstein, Abraham Lincoln, Jerry Seinfeld și Walt Disney.
Încurajați-i să iubească cititul
Barry Zuckerman, profesor la Școala de Medicină a Universității din Boston, ne spune că oamenii care au citit încă de mici performează mai bine în anumite situații. De exemplu, au un vocabular mai dezvoltat, sunt mai atenți la detalii și se concentrează mai bine. Abilitatea de a învăța lucruri noi, de a stabili obiective și de a le atinge oferă, de asemenea, un impuls incredibil de încredințat copiilor, dacă aceștia vor trece în poziții de conducere în viața adultă. Nu este niciodată prea devreme să implicăm copiii în lectură. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca părinții să înceapă să citească cu voce tare copiilor lor din momentul în care s-au născut.