Provocările şi trăirile unei mame care se gândeşte să-şi extindă familia cu al doilea copil
A fi mamă este o experienţă complexă şi minunată. Mamele au parte de momente preţioase, la care n-ar renunţa pentru nimic în lume. Totuşi, câteodată, simt că sunt la capătul puterilor.
Deseori viața unei mame poate fi comparată cu o cursă cu obstacole. Şi se pare că, pe măsură ce timpul trece, obstacolele sunt tot mai multe şi tot mai mari. Pentru a le acorda copiilor lor cea mai bună îngrijire, mamele îşi sacrifică timpul liber şi o mare parte din viaţa socială.
Mamele care stau acasă cu copiii, o "specie" pe cale de dispariţie
Un obstacol major care complică viaţa multor mame este acela că, în afară de faptul că se achită de responsabilităţile familiale, trebuie şi să meargă la serviciu pentru a-şi susţine familia din punct de vedere financiar. Multe dintre aceste mame îşi iau un serviciu nu de plăcere, ci de nevoie. Ele ştiu că, dacă ar sta acasă, familia lor, şi în special copiii, ar suferi anumite lipsuri. Salariile lor — deseori mai mici decât cele ale bărbaţilor care prestează o muncă asemănătoare — contează totuşi foarte mult.
În São Paulo (Brazilia), de exemplu, 42% din forţa de muncă o reprezintă femeile. Un ziar brazilian le-a numit pe mamele care stau acasă ca să-şi crească copiii o „specie pe cale de dispariţie“. În zonele rurale ale Africii e ceva obişnuit să vezi o mamă purtând pe cap o legătură de lemne pentru foc, iar în spate un copil.
Povestea unei mame cu doi copii: Elizabeth Segran a cântărit argumentele pro și contra copilului numărul doi pentru FastCompany
Nu a trecut mult timp după nașterea fiicei noastre până a început maratonul întrebărilor de baraj.
Nu am fost pregătită. La început am fost avertizată că oamenii se simt îndreptățiţi să pună întrebarea, foarte personală de altfel, dacă sau când vom avea un copil. Doar ce ieșisem din biserică atunci când am început să aud oaspeții spunându-ne ce frumoși ar fi copiii noștri, dar cine ar fi crezut că se va întâmpla așa de repede?!
Nu cred că ești vreodată pregătit pentru un copil… să nu mai vorbim de doi… Lăsând la o parte că astfel de discuții implică discutarea vieții de cuplu în public, este ca o cutie a Pandorei. Apar întrebări de genul: Ce se întâmplă dacă întâmpinați probleme de infertilitate? Ce se întâmplă dacă … „nu se poate lucra cu materialul clientului”? Astfel de întrebări pot dezechilibra relația și chiar să facă să apară un conflict în căsnicie.
În cele din urmă, am supraviețuit acelei prime runde de interogatoriu și i-am făcut pe toți fericiți prin a o aduce pe lume pe Ella, după primii trei ani de căsnicie. Runda a doua, însă, a devenit mai tulburătoare. „Al doilea copil când va apărea?”
În timp ce se simte uneori că suntem singurii care încearcă să cântărească avantajele și dezavantajele unei familii de trei până la patru membri, este vorba de fapt despre o discuție cu care se confruntă toate familiile. Pentru această poveste, Elizabeth a vorbit cu femeile care solicitau cariere în orașe din întreaga țară. A discutat și a studiat datele despre venirea pe lume a celui de-al doilea copil din punct de vedere al tendințelor demografice, costurilor și sacrificiilor de carieră implicate.
Povestea copilului singur la părinți
Se pare că o parte a motivului pentru care americanii se simt atât de confortabil atunci când sunt întrebați când vor avea un al doilea copil este că familiile cu doi copii sunt considerate cele „normale” în această țară. În 2014, Pew Research a constatat că 35% dintre femeile din anii ‘40 au avut doi copii, ceea ce a fost semnificativ un număr mai mare decât femeile care aveau un singur copil (18%) și cei care aveau trei (20%).
Nu numai că majoritatea familiilor americane au doi copii, dar există și un consens cultural că un singur copil nu este de ajuns. Potrivit lui Gallup, în 2015, 48% dintre americani au afirmat că doi este numărul ideal de copii pentru o familie în comparație cu 3% dintre aceștia care nu au avut același punct de vedere. Părinții ca noi luptă nu numai cu sentimentele noastre, ci și cu presiunea socială că 97% dintre americani cred că a avea doar un copil nu este o idee bună.
Mitul: Copilul singur la părinți este un copil egoist
Aimee Grove, un director la Smitten Communications, nu simte că s-a stabilit la a avea un singur copil: este extrem de fericită că are o familie mică în San Francisco. Cu toate acestea, ea simte că trebuie să găsească mereu scuze pentru motivul pentru care nu are mai mulți copii. Deseori se întoarce la explicația că a avut primul copil la vârsta de 39 de ani, așa că poate îi este greu acum să aibă un altul. "Am aflat că aceste cuvinte doar îmi ies din gură, dar nu cred că sunt adevărate", spune ea. "Cred că este mai acceptabil din punct de vedere social să spui că ai fi vrut să fi avut doi".
Datele arată că sentimentele americanilor cu privire la dimensiunea familiei ideale s-au schimbat semnificativ în ultimele decenii. Înapoi în 1971 a fost prima dată când Gallup a raportat că majoritatea americanilor (38%) au spus că doi copii sunt ideali. Analiștii declară că această schimbare este în concordanță cu disponibilitatea controlului nașterilor, ceea ce a făcut posibilă planificarea familială și, de asemenea, creșterea numărului de femei care intră pe piața muncii. Și dacă mergeți mai departe în 1936, o treime dintre americani au spus că trei copii ar fi fost ideali, în timp ce o treime au fost de accord cu doi.
Beneficiile și costurile copilului cu numărul doi
În cele din urmă, există motive personale profunde pentru care oamenii aleg să aibă un anumit număr de copii, multe care provin din experiențele formative din viața proprie a părinților. Fiecare dintre noi ne raportăm la propria experiență. De exemplu, soțul meu are un frate mai mic și crede că ar fi frumos să-i facem fiicei noastre un frate. El consideră că este deosebit de important atunci când copiii se confruntă cu sarcina de a-și îngriji părinții bolnavi, dar continuă să fie important și după ce au plecat, pentru că înseamnă că încă mai aveți un membru al familiei în apropiere. Bineînțeles, recunoaștem de asemenea că nu toate relațiile fraterne sunt la fel, și nu se știe unde îi duce viața pe fiecare dintre ei.
Am o perspectivă foarte diferită în privința asta pentru că eu sunt singură la părinți. Am avut o copilărie minunată și m-am împotrivit cu vehemență multor stereotipuri – eram rareori singuratici, iar părinții mei aveau grijă să nu mă lase să cred că eram în centrul universului. Pentru familia mea a fost mai ușor și mai accesibil să călătorească, să i-a masa în oraș și să viziteze muzee cu un singur copil, așa că sunt de părere că am făcut mai mult decât colegii mei. Pe de altă parte, fiica mea și cu mine am putea avea personalități diferite: poate dorința de a fi însoțită de un alt copil și nu de mine este mai mare decât a mea.
Cu toate acestea, sentimentele personale sunt doar o parte a puzzle-ului. De asemenea, a trebuit să ținem seama de o serie de alți factori.
Costul este unul mare. Eticheta de preț asociată creșterii unui copil născut în 2015, la fel ca fiica mea, este de 233.610 dolari. (Această cifră se referă doar la perioada de până în 17 ani, deci nu include cheltuielile colegiului.) Având mai mulți copii le permite părinților să cumpere mai puține jucării sau să pună doi copii într-un singur dormitor. Potrivit USDA, este de așteptat să plătiți în jur de 25.108 dolari pe an pentru un copil, în timp ce costurile pentru doi copii se ridică la 39.540 dolari. Dar nu există nicio îndoială că cel de-al doilea copil nu poate avea un impact enorm asupra costurilor de mai sus.
Apoi este problema carierei noastre. Soțul meu și cu mine ne străduim să rămânem productivi în carierele noastre. Cu siguranță, apariția unui copil a schimbat și viața profesională dar încercăm să gestionăm lucrurile eficient. Un părinte poate călători timp în care celălalt rămâne acasă cu copilul. La sfârșit de săptămână, un părinte se poate recupera după o săptămână intensă, celălalt ocupându-se de îngrijirea copiilor cu normă întreagă. Cu doi copii, unele dintre acestea se schimbă. Când copilul dvs. nu este în îngrijirea altor rude sau a altor oameni, dintr-o dată este un părinte la un copil. Potrivit FiveThirtyEight, 65% dintre femei sunt nefericite în anii de după al doilea copil, comparativ cu 40% dintre bărbați, sugerând că al doilea copil îngreunează mai mult situația unei mame decât cea a taților. Acest lucru se poate datora faptului că femeile continuă să facă majoritatea lucrurilor casnice și cele de îngrijire a copiiilor, potrivit cercetărilor sociologice.