Singuri suntem o picătură. Împreună suntem un ocean
Am fost întotdeauna pasionată de a înțelege relațiile interpersonale. Pe de o parte, datorită faptului că sunt femeie și, asemenea majorității femeilor, am primit mesajul de la cei din jur că noi suntem cele care trebuie să avem grijă de relație, să o facem să meargă. De cealaltă parte, datorită faptului că, intuitiv, am știut că relațiile sunt cele care ne ajută să supraviețuim. Mai apoi am văzut cum neuroștiința ne-a arătat că arhitectura creierului uman este construită pentru a fi în comuniune cu o altă persoană. Și că sistemul limbic, centrul nostru socioemoțional, funcționează bine și ține toți centrii creierului în echilibru, atunci când primește conectare de la o altă persoană.
Relațiile solide dintre oameni sunt asociate cu o sănătate mai bună și cu o viață mai lungă. Aceasta este concluzia vibrantă a majorității studiilor asupra relațiilor interumane. Unul dintre studiile care m-au fascinat și care au în vizor toate relațiile oamenilor (de prietenie, fraternă, de cuplu, cu părinții, colegii de serviciu) este cel efectuat de Brooke Feeney și Nancy Collins. Cei doi psihologi afirmă că oamenii pot avea o viață înfloritoare în două feluri: 1) dacă trec cu succes prin greutățile vieții și 2) dacă își urmează propriile idealuri și oportunități de creștere personală. Aș vrea să mă opresc puțin asupra acestor două feluri de a avea o viață bună datorită celor dragi și apoi îmi doresc să povestesc despre cum putem avea acele relații binefăcătoare în viața noastră.
CUM FACEM FAȚĂ CU SUCCES ADVERSITĂȚILOR VIEȚII PRIN PUTEREA RELAȚIILOR?
Cei apropiați ne pot sprijini în multe feluri să trecem peste factorii de stres care apar în viața noastră, cum ar fi pierderea locului de muncă, separarea de partener, boala etc. Acești oameni apropiați ne protejează de efectele dăunătoare ale evenimentelor negative oferindu-ne confort emoțional, reasigurarea că suntem persoane bune, acceptare și sprijin. În plus, relațiile solide ne fac mai puternici și ne pregătesc pentru viitoarele greutăți. Cei dragi ne cunosc punctele forte și ne fac conștienți de ele în momentele grele. Este ca și cum am reconstrui o casă care a fost dărâmată după furtună. Cu ajutorul celor dragi, nu numai că o ridicăm, dar o și facem mai solidă, pentru a rezista următoarei furtuni. Spre exemplu, eu îmi pot sprijini prietena care are dificultăți în căsnicie din cauza lipsei încrederii în sine, ajutând-o să vadă acele calități ale ei și încurajând-o să fie mai asertivă cu soțul ei. Această încredere în sine și asertivitate trezite la viață o vor ajuta și în alte relații ale sale.
Relațiile noastre apropiate ne pot ajuta și să ne revenim dintr-o perioadă dificilă, într-un mod constructiv. Astfel, ele ne pot reaminti să ne folosim acele calități și aptitudini puternice pentru a găsi o nouă relație după o despărțire sau pentru a face o schimbare în cariera profesională.
CUM NE AJUTĂ RELAȚIILE SĂ AVEM O VIAȚĂ ÎNFLORITOARE ȘI DE SUCCES?
Relațiile nu ne ajută doar atunci când ne e greu. Ele ne sprijină și atunci când avem succes, încurajându-ne să ne dezvoltăm și să folosim fiecare ocazie de creștere personală. Cei dragi ne pot da un imbold să vedem ocaziile bune pentru noi. Acest lucru se petrece, spre exemplu, atunci când ei ne încurajează să ne concentrăm pe aspectele pozitive ale oportunităților pe care le întâlnim sau ne ajută să vedem acele ocazii bune pentru noi pe care le-am ratat. Partenerii relațiilor noastre ne pot pregăti pentru a face față provocărilor mai bine, prin acele momente în care ne ascultă cum construim planuri pentru a ne atinge dorințele personale sau în care ei culeg informații pentru noi, așa încât noi să ne urmăm visul. De exemplu, un soț poate căuta programe postuniversitare pentru soția sa care dorește să se reorienteze în carieră.
Cei dragi ne pot ajuta să nu neglijăm alte priorități ale vieții, cum ar fi timpul de calitate petrecut lângă copiii noștri sau grija față de sănătate. De asemenea, prietenii ne sunt alături mai ales atunci când se bucură de fiecare reușită a noastră.
DE CE ESTE SPRIJINUL CELOR DRAGI ATÂT DE EFICIENT?
Cum anume ne ajută relațiile noastre apropiate să înflorim? Feeney și Collins sugerează că sunt opt feluri în care relația cu cei apropiați ne ajută să creștem și să fim fericiți. Astfel, relația ne îmbunătățește:
l starea emoțională;
l reziliența și gradul de acceptare a ființei noastre;
l felul în care interpretăm situațiile sau evenimentele, așa încât să le vedem mai ușor de gestionat;
l motivația de a depăși situațiile dificile prin care trecem;
l adaptabilitatea răspunsurilor noastre la situații specifice, cum ar fi abilitatea de a învăța din propria experiență;
l toate relațiile, în ceea ce privește apropierea, încrederea și sentimentul de a fi iubit;
l funcționarea noastră fiziologică, cum ar fi imunitatea mai bună;
l comportamentele noastre de a avea o viață sănătoasă, cum ar fi obiceiurile de a mânca sănătos, de a avea grijă de sine și de nevoile personale.
APTITUDINI DE CARE AVEM NEVOIE PENTRU A AVEA RELAȚII BUNE ȘI VINDECĂTOARE
Pasiunea mea pentru relațiile interumane și studiul acestora m-au învățat aptitudinile necesare și lucrurile cele mai importante pe care e bine să le facem sau nu într-o relație. Calitatea de bază pe care e bine să o avem într-o relație este aceea de a asculta. Fără judecată, cu blândețe și acceptare, fără critică, cu cât mai puține sfaturi, ele putând fi oferite atunci când celălalt le cere. Apoi am observat că ajută mult timpul petrecut împreună, care nu trebuie neapărat să fie lung, dacă nu este relație de cuplu, ci trebuie să aibă o continuitate, pentru a nu se întrerupe conectarea dintre cele două persoane. Timpul petrecut împreună este bine să fie de două feluri: pe de o parte pentru sprijin reciproc, ascultare, depășire a momentelor dificile și sprijin atunci când totul merge bine. Și pentru distracție, de cealaltă parte. Pentru că, în fond, relațiile umane se hrănesc și din puterea pe care cei doi și-o oferă în momentele grele, dar și din bucuria pe care o trăiesc atunci când se simt bine, fără a avea niciun plan.
Lucrul pe care l-am mai observat este acela că o relație devine și mai solidă atunci când cei doi știu să își ceară scuze unul altuia și când fac eforturi să repare greșelile făcute. Nu este suficient să ne cerem scuze într-o relație, pasul doi în procesul de reparare este acela de a asculta suferința pe care am provocat-o celuilalt, fără a ne apăra. Ceea ce este tare greu de făcut, deoarece primul impuls atunci când facem ceva greșit este de a ne explica și de a ne apăra. Aici este nevoie să ne cultivăm abilitatea de a asculta și de a recunoaște durerea pe care am provocat-o.
Ca o concluzie, relațiile noastre cu cei dragi ne ajută să avem o viață mai bună și să trăim mai mult. Iar pentru a păstra acele relații, avem nevoie să învățăm să nu criticăm, să ascultăm, să gândim strategii care să urmărească binele celuilalt, al nostru și al relației și, în final, să reparăm când greșim față de celălalt.
(acest material a apărut în numărul 233 al revistei CARIERE, aferent lunii decembrie)
Otilia Mantelers, expert în parenting, Pareting by Connection Instructor, trainer de Playful Parenting şi specialist în joaca terapeutică cu copiii de la 0 la 10 ani. De asemenea, Otilia este curator de conferinţe internaţionale de parenting şi de cuplu.
(credit foto: Bogdan Dinca)