La mulți ani, Dilema Veche!
Bula papală împotriva sclaviei
Pe 14 ianuarie 1514, Papa Leon al X-lea a emis o bulă papală împotriva sclaviei. Leon al X-lea, născut cu numele de Giovanni di Lorenzo de' Medici, a fost proclamat papă la data de 11 martie 1513 și a fost capul Bisericii Catolice până la moartea sa, pe 1 decembrie 1521.
Predecesorul Papei Leon al X-lea în fruntea Bisericii Catolice a fost Papa Iulius al II-lea, iar succesorul lui a fost Papa Adrian al VI-lea.
Cele mai importante realizări ale Papei Leon al X-lea sunt strâns legate de abolirea Sancțiunii Pragmatice (9 decembrie 1516) și confirmarea înțelegerii dintre Leon și Francisc I, care era destinat să reglementeze relațiile dintre Biserica franceză și Sfântul Scaun, până la Revoluția Franceză.
A fost brevetat telefonul
Tot pe 14 ianuarie, dar în anul 1876, Alexander Graham Bell și Elisha Gray au depus o cerere de brevet la Biroul pentru brevete din New York.
Alexander Graham Bell a depus cererea de brevet primul, la ora locala 12:00, iar Elisha Gray a depus cererea de brevet a doua, la ora 14:00. Pe această diferență s–au bazat cei ce i–au adjudecat lui Bell invenția în procesul ce i–a opus multă vreme pe cei doi inventatori.
Pentru că cererea lui Alexander Graham Bell a fost înregistrată prima, în ordine cronologică, astăzi este cunoscut în toată lumea drept cel care a inventat telefonul.
A apărut primul număr al revistei „Dilema”
Pe 14 ianuarie, în anul 1993, a apărut primul numar al revistei „Dilema”, publicație editată de Fundația Culturală Română și care l-a avut ca editor-fondator pe Andrei Pleșu. Printre fondatori se numără și Tita Chiper, Zigu Ornea, Mircea Vasilescu și Radu Cosașu.
Până la 1 ianuarie 2004, revista a fost editată de Fundația Culturală Română sub numele „Dilema”, iar din 16 ianuarie 2004 a apărut primul număr sub noua denumire, „Dilema Veche”. Deși „Dilema Veche” avea aceeași echipă redacțională, era editată în regim privat, după o demisie generală cauzată de presiunile politice pe care le făcea conducerea Fundației Culturale Române (care între timp devenise Institutul Cultural Român).
În prezent, „Dilema Veche” face parte din trustul Adevărul Holding, apare săptămânal, în fiecare joi, și are acoperire națională.