La viață nouă, întrebări noi
Când creezi o situație nouă în viața ta – un nou loc de muncă, o schimbare de carieră, o nouă relație, căsătorie, un copil, un nou proiect – te afli în situația de a răspunde unor întrebări. Pentru a răspunde întrebărilor celorlalți, e important ca mai întâi să știi să-ți răspunzi ție însuți. Așa că e bine să știi să-ți pui întrebări. Nu pentru a avea răspunsuri gata-pregătite, ci pentru a avea exercițiul introspecției. E bine să călătorești pe harta minții și a sufletului tău suficient încât să-ți găsești ușor drumurile – și pe cele vechi, și pe cele noi. Și e bine să ai încredere în geografia ta interioară și în tine, în calitate de călător.
Așadar, ca să găsești răspunsul, caută întrebarea. Și, mai ales, ai grijă să-ți pui întrebări noi – pentru că o întrebare nouă înseamnă o perspectivă nouă. Iată câteva întrebări noi, care îți pot fi de folos în diverse situații de viață.
Care este cea mai frumoasă experiență de viață la care ai fost martor? Care este cel mai frumos lucru pe care l-ai văzut?
Începe prin a-ți pune o întrebare care să-ți dea o stare de bine și să-ți deschidă sufletul și inima. Așa vei vedea mai clar și mai cuprinzător, mai generos și mai netemător.
Care e super-puterea ta, la ce ești bun, la ce excelezi?
Ce activități faci cu efort mic, ce merge ca uns, ce alegi să faci pentru că știi că ești omul cel mai potrivit pentru acea activitate, pentru ce ai fost remarcat și apreciat, de-a lungul timpului?
Ce îți place să faci, ce îți aduce bucurie?
La ce te gândești cu drag și aștepți cu nerăbdare? Ce tip de activitate și care om îți dă energie imediat ce-ți apare în minte sau îți sare în ochi? Dacă ar fi să-ți construiești o săptămână perfectă – la job și/sau în viața personală – fără să existe nicio restricție, ce ar include săptămâna ta?
Ce este cel mai util pentru tine?
Care sunt lucrurile, activitățile, inițiativele, proiectele de care ești cel mai mândru? Din tot ce faci, ce simți că are un rol esențial în viața ta, pentru organizația ta, în familia ta?
Ce simți că îți deschide calea către viitor? Ce te impulsionează? Ce te împinge înainte?
Ce anume, din ce faci sau trăiești acum, îți face prioritățile realizabile sau te apropie de scopul vieții tale? Ce te împlinește, ce te face să te simți pe drumul cel bun? Ce te face să te simți tu însuți?
Ce te face să zâmbești?
Când ai zâmbit ultima dată? De ce zâmbești, cel mai des?
Cum te raportezi la ceilalți?
Care sunt tipurile de parteneriate în care funcționezi cel mai bine? Îți place să lucrezi mai aproape sau mai departe de oameni? Preferi să lucrezi în echipă sau să fii singurul decident și executant? Ce tip de relații stabilești cu oamenii, care este dinamica voastră? Ce face ca o relație să fie importantă și să aibă semnificație pentru tine?
Ce ai învățat, de-a lungul timpului, despre tine – ceva care se dovedește a fi mereu la fel de valoros, ceva la care te întorci și continuă să te inspire?
Este important să fim receptivi la schimbare și să știm să evoluăm. Dar la fel de important este și să fim conștienți de ceea ce este esențial în noi înșine, de ceea ce ne este sursă de putere – pentru a ști să prețuim acea resursă, pentru a o valorifica, pentru a ști să facem uz de ea și, mai ales, pentru a avea încredere în noi și în reziliența și în forța noastră. E important să știm să ne fim, noi înșine, sursă de inspirație. Resursele interioare sunt întotdeauna valabile, adevărate și nesecate.
Care sunt provocările tale preferate?
Care este modul tău preferat de a ieși din zona ta de confort? Ce-ți aduce bucurie, chiar dacă nu e foarte comod? Ce nu te deranjează, deși te solicită? În ce îți place să-ți investești rezervele de energie, bani, timp, emoție, odihnă, generozitate, bunătate?
Ce crezi că ai de învățat, prin viața ta?
Care este „lecția” care, deși pare să se repete, te învață mereu ceva nou? Ce simți că te crește și te îmbogățește, de fiecare dată când ți se întâmplă – chiar și atunci când e greu și nu tocmai plăcut? Care sunt experiențele sau dificultățile la care nu ai renunța nici dacă ai putea? Care sunt experiențele pe care ți-ai dori să le tot retrăiești, știind că le-ai retrăi fără să obosești?
Care este cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla?
Pentru a răspunde acestei întrebări urmează-ți bucuria, nu rațiunea; ascultă-ți dorințele, nu temerile; pleacă urechea la vocea sufletului tău, nu la vocile celorlalți. Dacă vei începe prin a lua în considerare binele vei ajunge mai departe și vei avea mai multă energie, motivație și inspirație pentru a gestiona restricțiile și obstacolele. Vei fi mai însuflețit și mai puternic.
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care te pot conduce pe căile sufletului tău. Cu puțin noroc, te vor ajuta să găsești nu numai răspunsuri, ci și alte întrebări – specifice ție, potrivite pentru tine și pe care nu mai tu le poți formula. Conștiința de sine este un act de iubire, nu de autocritică. A fi conștient de tine însuți înseamnă a te privi pentru a te înțelege – iar pentru asta ai nevoie să te privești cu curiozitate, cu bucurie, cu generozitate, cu bunătate, cu drag.
Ar fi interesant să scrii gândurile care îți trec prin minte atunci când îți cauți și când îți găsești întrebările și răspunsurile. Vei putea vizualiza informația și multe lucruri îți vor deveni mai clare. Caută cuvintele și emoțiile care se repetă, pe care le folosești și pe care le preferi, iar și iar. Vei găsi firul roșu pe care ai nevoie să-l împletești în viața ta. Și vei vedea ce spune despre tine – dacă te reprezintă, dacă îți este de folos, dacă îți face bine.
Așadar, caută întrebările care pot fi busolă pentru harta identității tale. Și nu uita că, adeseori, întrebările revelatoare nu sunt cele de (re)cunoaștere, ci sunt cele transformatoare.