Lider te naști sau devii?
Spiritul de echipă, fundamental în leadership, se bazează pe mai mulţi factori, cumulativi: cunoaşterea reciprocă a membrilor echipei, felul în care are loc comunicarea între ei şi gradul de încredere între aceştia. Liderul nu spune ce, cum şi, mai ales, până când trebuie făcută o anumită activitate. Acesta ascultă, întreabă şi le oferă celor din jur, în mod natural şi responsabil, prilejul de a pune bazele unui proces decizional eficient, inspirându-i şi ajutându-i în îndeplinirea propriilor obiective.
Dar cum rămâne cu celălalt element de bază al leadershipului, charisma? Liderii sunt persoane carismatice, cu o mare deschidere spre comunicare, înţelegând perfect cadrul şi direcţia în care evoluează organizaţia din care fac parte. Sunt persoane realiste, curajoase, cu viziune, de o moralitate ireproşabilă. De asemenea, sunt sinceri, au simţul umorului, sunt generoşi şi entuziaşti, dau dovadă de căldură umană, lucruri cu care te naşti şi pe care nu le dobândeşti.
Citește și Dragoș Petrescu, CEO City Grill: Fără o cultură a respectului NU ne putem dezvolta
Pentru mine, simbolul curajului, libertăţii şi al ledearshipului îl reprezintă Nelson Mandela. Un exemplu pe care Mandela îl folosea de multe ori era cel al şefului de trib Jongintaba, cel care l-a şi crescut pe fostul preşedinte sudafrican. Când Jongintaba ţinea şedinţe în cortul său, oamenii se adunau într-un cerc şi, doar după ce a vorbit fiecare, începea şi el să vorbească. Rolul său nu era acela de a le spune oamenilor ce să facă, ci de a ajunge la un consens. „Nu intra în dezbatere prea devreme”, obişnuia să spună. Secretul în leadership este de a te lasa şi tu condus. „Este înţelept să convingi oamenii să realizeze lucruri şi să-i faci să creadă că a fost propria lor idee”, mai spunea el.
Aş vrea să subliniez în continuare trei lecţii de leadership ale lui Nelson Mandela, care, după părerea mea, sunt importante:
Viziunea personală trebuie orientată spre binele universal
Mandela şi-a dorit o Africă în care apartheidul să fie abolit, în cele din urmă. Această viziune a fost factorul care l-a condus să facă ceea ce a făcut şi l-a motivat pe perioada încarcerării.
Nu toţi îţi vor împărtăşi viziunea
Înainte că Nelson Mandela să obţină abolirea apartheidului din Africa, s-a confruntat cu o puternică opoziţie din partea unor indivizi şi organizaţii din întreagă lume.
Trebuie să lupţi pentru viziunea ta
Continuând această idee, îmi vine în minte cartea „The Art of Leadership”, apărută în 1935, scrisă de Ordway Tead. În ea sunt identificate câteva trăsături caracteristice liderilor, dintre care cele mai importante sunt:
a) Rezistenţa fizică – leadership-ul presupune un volum mare de muncă, de unde se poate deduce că liderul trebuie să posede o energie ieşită din comun;
b) Determinare – liderul trebuie să aibă idealuri şi să-i determine şi pe alţii să le adopte;
c) Competenţă şi entuziasm – liderul are aceste calităţi deopotrivă, pentru a-i inspira pe cei din jurul său;
d) Generoziate şi căldură umană – liderul nu trebuie temut, ci trebuie să fie admirat că să fie urmat de ceilalţi;
e) Integritate – liderii trebuie să fie demni de încredere.
Liderul nu este altceva decât un element inovator al culturii unei organizaţii, care inspiră şi se implică permanent prin puterea exemplului, căutând noi provocări într-o lume în continuă schimbare şi dezvoltare. De aici se înţelege clar faptul că abilitatea de a lucra cu oamenii şi pentru oameni, de a te concentra asupra echipei şi a dezvoltării celor din jur sunt caracteristici esenţiale.
Citește și Prostia dăunează grav managementului
Ca să îmi închei scurta dizertaţie pe tema leadershipului, aş spune că liderii sunt născuţi, nu făcuţi. Mai ales pentru că, atributele unui lider se regăsesc în toate aspectele vieţii sale, atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională. Leadershipul nu este un rezultat al cunoştinţelor acumulate de-a lungul timpului, ci o consecinţă a felului de a fi, a valorilor personale, a modului de adaptare în cadrul unei echipe sau al unui mediu organizaţional.
Ana Laura Răducanu este Responsabil Calitate, Îmbunătăţirea Proceselor şi Sistemelor Enel Distribuţie Banat, Dobrogea, Muntenia.