Lilly Drumeva: „Omul trebuie să-și găsească nișa. Și să se ocupe cu ceea ce iubește și îi face bine”
E cântăreață și compozitoare, jurnalistă, organizatoare de evenimente. Este fondatoarea şi forţa motrice a primei trupe de muzică country din Bulgaria – „Lilly of the West”. Ea este cea care a susținut momentul artistic al Galei Revistei CARIERE 2018, marcând simbolic momentul în care România preia președinția UE de la Bulgaria.
Lilly Drumeva O’Reilly are un nume cu o sonoritate exotică, ce duce cu gândul la un drum ce traversează o superbă alee cu crini. Trupa „Lilly of the West” are o activitate neîntreruptă de peste 20 de ani. Împreună cu această trupă, singură sau în alte formule, Lilly are deja 10 albume lansate în Bulgaria și nu numai, la care a contribuit atât compozițional (muzică & text), cât și interpretativ: voce, chitară, mandolină, vioară. În toţi aceşti ani dedicați muzicii, Lilly s-a dovedit a fi nu doar unul dintre principalii promotori ai muzicii bluegrass şi country pe teritoriul Bulgariei, ci și un îndrumător muzical pentru tinerele talente pasionate de aceste două stiluri de muzică, ea neezitând să ofere lecții celor interesați.
„SPER CA ÎN SCURT TIMP SĂ POT VORBI ÎN LIMBA ROMÂNĂ”
„În această lună mă aflu într-un scurt turneu în România, unde voi interpreta în București și Brașov. De asemenea, voi participa la emisiuni de radio și televiziune. Sunt pentru a cincea oară în România, prima dată fiind când am fost invitată – de către Dan Vana, prieten și organizator de evenimente – la Festivalul Internațional de muzică folk și poezie de la Calafat, în 2016. Apoi am întâlnit-o pe Dana Cristescu, pe care o consider unul dintre cei mai buni manageri de muzică din România. În aprilie 2018, am vizitat Bucureștiul și am avut un concert solo, la care au participat și artiști români, precum Maria Gheorghiu, Ovidiu Niculescu și mulți alții. Mă simt foarte bine în România. Am prieteni. Și e întotdeauna plăcut când vin”, își începe povestea Lilly Drumeva. Recunoaște că a prins drag de muzica folk românească grație Narcisei Suciu. „Am fost impresionată de cum interpretează piesa Câmpuri aurii – compoziția ei proprie. Narcisa are o voce foarte curată. Am ascultat întregul album. Desigur, îmi plac și alți artiști români. Spre exemplu, Maria Gheorghiu are o voce unică, similară celei a lui Joan Baez. Am deja în repertoriul meu trei melodii în limba română. La început mi-a fost greu să învăț. Am făcut-o fonetic. Dar curând am înțeles limba română. Lucrez cu un profesor și sper ca în scurt timp să și pot vorbi în limba română”.
„PENTRU MINE, CEL MAI STRĂLUCIT INSTRUMENT ESTE VOCEA UMANĂ”
Lilly povestește mai departe: „Pentru mine, cel mai strălucit instrument este vocea umană. Admir cântăreții cu voci frumoase, care își revarsă sufletul în timp ce cântă”. Cântă la chitară, mandolină și vioară. Dacă ar avea încă o viață, Lilly ar învăța să cânte și la alte instrumente. Nu în ultimul rând, Lilly e și manager, și organizator al unui festival. „Cu «Lilly of the West» am organizat numeroase turnee în Europa și America. Mai mulți ani la rând am organizat Festivalul de muzică country la Sofia. Am organizat și festivalul Sofia Singer Songwriter, care are loc la sfârșitul lunii septembrie, la Palatul Național al Culturii din Sofia. Festivalul are un caracter competitiv și avem un juriu format din trei membri. În 2019, președinta juriului va fi Dana Cristescu”.
O rog să ne povestească și despre conferințele ei motivaționale, cum de se întretaie drumul ei muzical cu ele. „Acum patru ani, în cursul turneelor trupei, am întâlnit un finanțator din California. Timp de mai mulți ani a lucrat în Silicon Valley, unde a investit alături de oameni ca Bill Gates și Steve Jobs. În prezent este pensionar și filantrop. Cu ajutorul lui am contactat Ambasada americană la Sofia. Ideea lui era aceea de a face în Bulgaria un musical american, cu cowboy și indieni adevărați, care recită poezii, joacă și cântă. Am organizat un astfel de turneu care a inclus 10 orașe bulgare și care s-a bucurat de un mare succes. Au urmat și alte proiecte. De această dată nu în sfera muzicii și a culturii, ci în domeniul antreprenoriatului și al noilor tehnologii. Astfel, câțiva oameni de succes din Silicon Valley au venit în Bulgaria și au participat la diverse conferințe. Scopul principal a fost motivarea antreprenorilor bulgari. Așa că, treptat, am devenit interesată de aceste medii și de mai mulți ani mă ocup și de conferințe motivaționale”. Una dintre recentele preocupări ale artistei o reprezintă derularea de programe pentru implementare tehnologică și reconversie profesională în zonele defavorizate din Bulgaria, cu sprijinul Fundației Google & IBM .
„TATA ROTEA VOLANUL ÎN RITMUL MUZICII COUNTRY ȘI FLUIERA”
De unde această dragoste pentru cântec? Din familie, din copilărie? Cât de melodioasă i-a fost copilăria? „Din păcate, familia mea nu are muzicieni. Mama mea e preocupată de muzică, dar atât. Iubește opera și adesea mergem împreună la spectacole. Tatăl meu e fan al muzicii country. M-a atras această muzică de când eram copil, în anii ’70. Călătoream de la Sofia la mare și în mașina tatălui meu se auzea aceeași și aceeași casetă: Greatest Hits – Kenny Rogers, Willie Nelson, Dolly Parton și Brenda Lee. Tata rotea volanul în ritmul muzicii și fluiera”. Apoi, în calitate de studentă la Viena, a început să se ocupe profesionist de muzica country și bluegrass. Așa a realizat că aceasta e muzica pe care vrea să o interpreteze. A început să cumpere discuri, să studieze stilul și a învățat să cânte la chitară. A creat un duo, apoi a absolvit economia turismului, s-a întors în Bulgaria și a înființat trupa de acum: „S-a întâmplat în 1996”.
În repertoriul ei figurează și piese proprii sau culese de ea de pe diferite meridiane. Piese pe care le interpretează în franceză, spaniolă, engleză, rusă, germană, finlandeză, sârbă, bulgară și română. „Încă de mică am simțit că am darul de a învăța limbi străine. Părinții mei erau diplomați și ne-am mutat dintr-o țară în alta. Trăiam în Irak, Franța, Germania, Austria, Slovacia, Regatul Unit și Statele Unite. Bunica mea a fost profesoară de limba franceză, iar aceasta a fost prima limbă pe care am început să o învăț. Am absolvit învățământul secundar în Slovacia, unde am studiat la un liceu sovietic. Am fost la un internat pentru copiii trupelor rusești și ai oamenilor de știință care lucrau la centrala nucleară. Așa că am învățat perfect limba rusă. Am absolvit și la Viena, așa că vorbesc și germana. Nu am studiat niciodată limba engleză în mod academic. Am învățat-o din filme, versuri, cântece și am luat lecții private. După absolvire, am început să lucrez într-o companie financiară din SUA și am învățat din corespondența de afaceri. Așa mi-am îmbunătățit limba engleză. De asemenea, soțul meu este irlandez și acasă vorbim limba engleză. Fiindcă limbile slave sunt foarte asemănătoare, înțeleg bine sârba, croata, slovena, slovaca și ceha”. I se pare mai greu cu româna, „pentru că aveți multe cuvinte și expresii proprii. Pentru mine, maghiara este poate cea mai mare provocare a limbilor europene. Am fost de multe ori în Ungaria, dar mi se pare extrem de greu să înțeleg și să comunic cu publicul. Am în repertoriul meu un cântec maghiar pe care l-am studiat foarte mult”.
SĂ TE ÎNTORCI ACASĂ, LA OAMENII CARE TE IUBESC
Lilly consideră că limba română e sonoră și plăcută să o auzi și să o cânți! „În România aveți o scenă muzicală foarte bogată și bine dezvoltată. Din păcate, ceea ce vine în Bulgaria sunt doar disco hit-uri și așa-numitele turbo folk. După ce am vizitat România și am cunoscut mulți muzicieni, am descoperit cât de multe alte genuri aveți. Prima cântăreață pe care am întâlnit-o a fost Maria Gheorghiu. Vocea ei este cu adevărat o bogăție națională. Îmi plac cântecele ei. Sunt foarte adânci și melodice. Preferatul meu este „Aripi de drum”. Apoi am descoperit muzica Narcisei Suciu. Una dintre cele mai frumoase voci pe care le-am auzit vreodată.” Din cântecele bulgare îi plac oamenii. De obicei, își încheie concertele cu piesa „Що ми е мило и драго“/ „Ce mi-e frumos și drag”. „Are o linie melodică foarte frumoasă, memorabilă și ușor de cântat. Textul are, de asemenea, un mesaj frumos – să te întorci acasă, la oamenii care te iubesc!”, spune Lilly.
În anul 2001 și-a descoperit cealaltă pasiune a ei, jurnalismul. Între 2000 și 2003 a locuit în Londra, unde a lucrat ca jurnalist de muzică în secțiunea bulgară a BBC. A fost o școală grozavă pentru ea, a întâlnit mari muzicieni. După ce BBC a închis această secțiune, s-a întors în Bulgaria și a devenit acționar la un radio privat. Șase ani mai târziu a început să facă televiziune, a avut o emisiune de muzică country pe unul dintre canalele private bulgare. După ce postul TV la care lucra a fost vândut, s-a mutat la Radioul național bulgar, „unde lucrez și astăzi. Acolo sunt editor de muzică și am o emisiune de două ore la Radio Sofia”.
De ce a ales acest gen muzical, country? Printre altele, Lilly e și membră a Country Music Association din Nashville – oraș american bine-cunoscut pentru tradiția sa în muzica country. Ca adolescentă, asculta grupuri precum Queen, Foreigner, AC/DC. Dar știa că stilul acesta nu e pentru ea. I-au plăcut și Madonna, Duran Duran, Depeche Mode. Dar nici muzica pop nu a fost pentru ea. Declicul s-a produs când a mers la un concert la Viena, susținut de cântăreața Emmylou Harris. „A fost la începutul anilor 1990. Am văzut pe scenă o femeie frumoasă, blondă, care cânta la o chitară mare Gibson și interpreta balade, însoțită de trupa The Nash Ramblers. Am zis că aceasta e muzica pe care vreau să o interpretez. În muzica country îmi place faptul că versurile care spun povești se află în prim-plan. Totul e real. Nu e nevoie de efecte speciale, computere și așa mai departe. După ce am crescut ca muzician, m-am implicat treptat în organizare și mentorat. Am vrut ca această muzică să devină populară în Bulgaria. Am devenit membră a Asociației Mondiale de Muzică Country, pe care o reprezint în Europa de Est. Timp de mulți ani am participat la conferințe la Nashville și chiar am trăit în SUA, patru luni, cu o bursă Fulbright. Am scris și o carte în care dedic un loc important muzicii country”.
Nu în ultimul rând, după toată această poveste de viață și carieră muzicală, Lilly consideră că este foarte important ca artistul să aibă un mesaj. E important pentru ea să aibă un mesaj în cântecele ei. Ceva care să o facă să împărtășească emoția. „Sunt conștientă de faptul că muzica pe care o interpretez nu este comercială. Și nu este populară în Balcani. Omul trebuie să-și găsească nișa și să se ocupe cu ceea ce iubește și îi face bine. Pentru mine, aceasta este muzica country. Mi-a schimbat viața. În ea mi-am găsit stilul și identitatea”. Lilly respiră adânc, ca după refrenul unui cântec. Simt că și-a încheiat povestea. Dar nu…
„Vă mulțumesc pentru timpul și atenția acordată. Este o mare plăcere să fiu inclusă în ediția din decembrie a revistei!”.
Articol preluat din numărul 253/decembrie 2018-ianuarie 2019 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.