Mai bine mai târziu decât acum
„În vremuri pline de turbulențe, de emoții, de creștere rapidă sau de criză, vor fi mai multe decizii de luat decât în mod obișnuit și din ce în ce mai puțin timp pentru a le cântări. Va mai exista și o tentație aproape irezistibilă de a lua aceste hotărâri pe repede înainte. Un lider trebuie să fie calm, încrezător în alegerile lui, vizibil pentru echipa pe care o conduce și pentru clienți și să aibă situația sub control”, subliniază Richard Branson.
Citește și „Liderii sunt distribuitori de speranță”
Totuși, atrage atenția fondatorul Virgin Group, asta nu înseamnă că, sub imboldul momentului, ne vom grăbi și ne vom apuca de tras concluzii înainte să știm toate datele unei probleme: „Am citit recent o poveste despre ultima lecție învățată de omul de afaceri Stephen Covey – caută, mai întâi, să înțelegi și, apoi, să fii înțeles. Spune povestea simpatică a unei fetițe care ține în mână două mere. Mama ei o roagă să-i dea și ei un măr. Fetița se uită la mamă, după care mușcă dintr-un măr și pe urmă din celălalt. Mama este dezamăgită de egoismul micuței. Dar, după aceea, fetița îi dă mamei sale unul dintre merele mușcate și spune: «Mami, ia. Mărul ăsta este mai dulce decât celălalt»”.
Concluzia pe care o trage Richard Branson este că, chiar și atunci când credem că știm toate datele și toate cifrele și când suntem convinși că am întors o problemă pe toate părțile, adevărul despre o astfel de situație poate reprezenta o reală surpriză. Iar acesta este unul dintre lucrurile care fac viața atât de captivantă: atunci când credem că înțelegem ceva, învățăm ceva nou.
Citește și Criteriile după care alegem un lider sunt ordonate greșit
„Acesta este motivul pentru care a întârzia judecarea unei probleme poate fi atât de utilă în business. Au fost multe situații în care am fost tentat să iau o decizie-fulger și am ales să aștept până în momentul în care am fost capabil să văd, cu claritate, întregul tablou. Aceste întârzieri pot însemna ratarea unor oportunități ciudate. Un exemplu care îmi vine în minte este când am stat și m-am gândit prea mult înainte să cumpăr drepturile pentru un nou joc, care se numește Trivial Pursuit. Dar fiecare oportunitate ratată vine la pachet cu multe dezastre evitate”, mai spune Richard Branson.
Antreprenorul britanic subliniază că din ce în ce mai mulți oameni se încred excesiv de mult în statistici și folosesc cifrele ca alternativă la folosirea propriei judecăți. „Cu toate că informațiile și cifrele sunt extrem de utile, nu doar analiza datelor ar trebui să stea la baza fiecărei decizii”, potrivit lui Branson, care îl citează pe David Ogilvy, supranumit și „Părintele publicității”, în ceea ce privește apetența executivilor de a se încrede mai mult în statistici decât în judecata lor: „Ajung să se bazeze prea mult pe cercetare și o folosesc așa cum un bețiv folosește lampa pe post de sprijin, și nu pentru lumina pe care o face”.
Citește și Învață să îți gestionezi emoțiile când negociezi
„O componentă vitală în procesul decizional, care este adesea trecută cu vederea, este contemplarea liniștită. După ce te uiți la toate statisticile, după ce vorbești cu toți experții și analizezi o situație din toate unghiurile, acordă-ți timpul necesar care să-ți ofere o imagine clară. Fă o plimbare, găsește un loc la umbră sau stai, pur și simplu, și gândește-te ce e de făcut. Nu întârzia inutil în luarea unei decizii, dar nici nu te grăbi. Găsește acest echilibru și, cel mai probabil vei face alegerea corectă”, conchide Richard Branson.