Mai multe generații, mai bune informații
Schimbarea este la ordinea zilei, în fiecare zi. Iar transformarea la care ne supune este o sursă de provocări și de oportunități. Soluții sunt. Două dintre ele sunt învățarea continuă și forța de muncă multigenerațională.
Învățarea continuă nu mai este doar un instrument de dezvoltare profesională și de împlinire personală, ci devine și un instrument de supraviețuire. Ritmul de schimbare și de evoluție este atât de mare încât involuția și dispariția prin stagnare devin o realitate. Pe de altă parte, prin învățare devenim nu numai mai informați și mai versați, ci și mai buni pentru că, înțelegând mai mult, devenim și mai înțelegători. Curiozitatea are multe beneficii – atât în viață, cât și în business.
Forța de muncă multigenerațională generează o dinamică complexă: valorile, perspectivele și aptitudinile diferite stârnesc tensiuni, dar asigură și complementaritatea și forța pe care numai diversitatea le poate genera.
Dar generațiile diferite pot învăța continuu, împreună și una de la alta – atât prin schimb de informații, cât și prin schimb de experiență.
ZIUA ÎN CARE VĂ SPUN CE AM MAI ÎNVĂȚAT
Organizează o zi (pe săptămână, pe lună) în care fiecare om din echipa ta să le vorbească celorlalți despre ceva ce a învățat sau a aflat și i se pare util sau interesant. Schimbul de informații și de experiență aferent va dezvolta cunoștințele și va apropia generațiile.
Beneficiile sunt diverse și interesante.
Oamenii se vor cunoaște mai bine.Vor înțelege mai bine ce aport aduce (sau poate aduce) fiecare dintre ei în echipă. Se vor înțelege mai bine, se vor prețui mai mult. Vor scăpa de stereotipuri, se vor apropia și se vor respecta mai mult. Își vor înțelege scopurile personale, le vor putea alinia cu cele ale organizației și vor fi mai motivați să lucreze împreună pentru îndeplinirea lor.
Fiecare va înțelege mai bine rolul său profesional și și-l va asuma cu mai mare răspundere. Implicarea activă în procesul de învățare, dinamica împărtășirii, interacțiunea cu colegii îi va clarifica fiecăruia viziunea de ansamblu și îl va responsabiliza.
Va crește încrederea în sine și în ceilalți, ceea ce va face ca oameni să fie mai deschiși, mai transparenți, mai capabili de colaborare – care înseamnă nu numai bună înțelegere, ci capacitatea de a se stimula reciproc pentru ca fiecare să dea ce-i mai bun din sine.
Toate acestea conduc la transfer de cunoștințe, la o mai bună colaborare în echipă, la satisfacție la locul de muncă, dezvoltarea competențelor, creșterea abilităților de leadership, îndeplinirea scopurilor comune, o mai bună și mai ușoară planificare a succesiunii în cadrul organizației, etc.
DESCOPERĂ COMORILE DIN ECHIPA TA
Așa cum comoara cea mai de preț a unei națiuni sunt învățații ei, o comoară de preț a organizației sunt introvertiții ei. Introvertiții sunt incubatoare de idei și surse de echilibru. Oamenii tăcuți, liniștiți și care își văd de treaba lor ar putea fi comori pe care nu le-ai descoperit încă. Găsește-le. Sunt oamenii veșnic curioși și care învață continuu, care sunt pasionați de ce fac și sunt doritori să se dezvolte și să te dezvolte. Organizează activități, programe, sesiuni de instruire, de interacțiune sau de prezentare de informație și transformă-i în surse de inspirație și de pasiune în organizație.
Unde-s mai multe generații, puterea crește și învățarea sporește.
Foto: Marcello Casal Jr., Agência Brasil – Wikipedia Commons