Maratoniștii pandemiei
În urmă cu 9 – 10 luni, viața tuturor a fost deviată de la traiectoria normală, știută, planificată, imaginată. Restricțiile de deplasare, distanțarea socială, lockdown-ul, închiderea școlilor și instituțiilor, tot tăvălugul de decizii luate pentru a diminua criza sanitară, a generat în fiecare emoții și trăiri de neanticipat. Peste noapte, toți am fost puși în situația de găsi soluții, de a ne reorganiza viața și job-ul, de a ne reașeza într-un spațiu nou, care avea să devină, într-o contopire greu de gestionat, serviciu și acasă. Ne-am mobilizat și am sperat că va trece.
Dar n-a trecut! Trăim o provocare maraton, dificilă, un efort de cursă lungă. Este, practic, un test interior, de anduranță, cu doi itemi: conviețuire și supraviețuire. Pentru noi, pentru familiile noastre, pentru echipele din care facem parte, pentru companiile în care lucrăm.
Ce e mai important, să ne antrenăm fizic sau mental? Ce anume din mentalitatea sportivilor ne-a putea ajuta să trecem mai bine peste această perioadă dificilă? Cum să ne păstrăm conectați, puternici, angajați în această cursă? Sunt doar câteva dintre întrebările la care am căutat răspunsuri împreună cu invitații noștri din ultima ediție din acest an a Revistei CARIERE. O ediție ce are ca titlu de copertă VUCA Leadership: momentul adevărului, iar ca temă centrală mentalitatea alergătorului de cursă lungă, pentru că, în acest an atipic, mai presus decât orice, a trebuit să învățăm să mergem mai departe. Cu eforturi și sacrificii, cu obstacole și provocări, cu temeri și furtuni emoționale.
Vă oferim, așadar, la sfârșit de 2020, o ediție specială, despre oameni și organizații, care, în ciuda tuturor necunoscutelor de peste an, au rămas împreună, ducând mai departe misiunea companiei. O ediție, de fapt, despre CULTURA REZILIENȚEI.
Iată ce puteți citi în ediția cu numărul 269!
Om bun, deschide-ți poarta! Sub semnătura Redactorului-șef al publicației, Cati Lupașcu, editorialul acestei ediții este un mesaj către fiecare dintre voi, cei care, într-un an atât de greu ați reușit să vă descoperiți incredibila capacitate de a vă reinventa, de a învăța din mers, de a vă adapta noilor rigori, dar, mai ales, ați reușit să vă deschideți, mai larg ca niciodată, porțile către voi și către ceilalți. O idee ce continuă în articolul de la pagina 6, cel care dă și coperta ediției, și în care dr. Antoanela Curici, directorul medical al Synevo, vorbește despre cât de important este ca în momentele critice să pui focusul pe echipă, pentru că, spune ea, ”Oamenii fac mereu diferența, oricât de dificilă ar fi situația”.
Oamenii sunt centrul atenției și în articolul semnat Dorin Bodea, o excelentă radiografie a relațiilor și a valorilor pe care se construiesc ele, cea mai importantă fiind, consideră autorul, încrederea, practic ”vaselina” care asigură funcționarea mecanismelor sociale și ingredientul fără de care n-ar putea exista nicio comunitate umană sau vreo organizație sănătoasă.
Secțiunea CSR îl are de această dată invitat pe Leszek Wacirz, Country Manager Nestlé România. Cu mesajul Acolo unde există voință, există și o cale, Leszek ne-a vorbit despre importanța implicării colective în lupta împotriva COVID – 19, dar și despre provocarea maraton căreia a trebuit să îi facă față în aceste ultime 10 luni, ca lider și ca om.
Povestea Work Life Choices a ediției 269 îl are ca personaj principal pe Răzvan Popa, un inginer român înrolat în urmă cu 3 ani în organizația ”Medici fără frontiere”. Cu titlul Voluntar în cea mai săracă țară din lume, un loc în care nici Binele, nici Răul nu au frontiere, interviul acestei rubrici ne înfățișează o altfel de lume, una în care trebuie să trăiești printre rebeli, înconjurat de o sărăcie lucie și într-o perpetuă luptă pentru apărarea unui drept elementar, dreptul la viață.
Mutăm din nou focusul pe lideri și vă propunem două articole speciale, despre ce se ascunde, de fapt, în spatele mesajului ”să rămânem conectați și funcționali”, în sensul propriu al cuvintelor. Deci, despre provocările din industria telecom, despre eforturile pe care angajații ei le fac zi de zi pentru ca societatea să funcționeze normal, noi să rămânem conectați cu cei dragi și cu tot ce se întâmplă în jur, iar companiile, sistemul de învățământ, sistemul medical și cel administrativ să poată funcționa online, dar și despre multe altele, aflăm de la Ioana Mihăilescu, Director Customer Operations la Vodafone România, și Cătălin Buliga, Director de Tehnologie Vodafone România.
Vorbim apoi despre beneficiile strategiei de employer branding ale companiei CER Cleaning Equipment, filiala de producție a grupului Kärcher, dar și despre ”vaccinul” HR, soluția anti-Covid a celor de la Europharm.
Dăm pagina și vă propunem un Foarte scurt tratat practic de supravieţuire, semnat George T. Şipoş, o analiză semnată Oana Botolan Datki despre HR, pentru prima dată în topul celor mai bine plătite skilluri și o radiografie cu titlul Noua normalitate sau cum va arăta viitorul muncii după COVID, semnată prof. univ. dr. Delia Vîrgă.
Rămânem în zona resurselor umane și vă recomandăm încă un interviu de impact, ce o are ca invitată pe Zuzana Balejová, vicepreședinte Resurse Umane Ursus Breweries, care vorbește de schimbările radicale pe care pandemia le-a adus în organizația ei, dar și despre adaptabilitatea și agilitatea care au început să definească atitudinea și capacitatea de reacție a business-ului.
Cover Story, articolul de fond al revistei, semnat Cati Lupașcu și realizat sub tema umbrelă a ediției, are doi invitați de marcă, pentru care anduranța, efortul, start și finish au conotații suplimentare: psiholog Andreas Hniatiuc, președintele Asociației pentru Psihologia Sportului, și Emilian Croitoru, bancher, ultramaratonist, autorul cărții ”Door to Jungle. Door to Yourself”.
Rămânem în registrul mentalității alergătorilor de cursă lungă și vă recomandăm Testul de anduranță, semnat Madi Rădulescu, o explicație fină, precisă despre ce înseamnă, de fapt, reziliența într-o organizație.
Vorbim apoi despre leadershipul strategic, rubrică ce poartă semnătura Laviniei Rașcă, și remarcăm concluzia acestui ”context teribil, de neînțeles”, Ceea ce nu te omoară, te întărește.
La pagina 65 ne reîntâlnim cu Adrian Stanciu și rubrica sa, Adevăr sau provocare. De această dată, Adrian Stanciu a ales să nu vorbească despre reziliență sau calitățile lui de lider, ci despre unul dintre defecte și cum l-a ajutat acesta în viață. Elogiu lenei, un text de neratat pentru lideri, despre ”munca de a nu face nimic”, una ”foarte grea și care nu se termină niciodată”.
Mai departe, în seria Brain Story, vă propunem două texte care ar trebui să ne pună serios pe gânduri, pentru că ambele sunt despre creierul nostru și despre cum ne poate influența el reacțiile, deciziile ori sănătatea după o perioadă atât de lungă, 10 luni, de permanentă alertă. Astfel, despre conștiință și stres ne vorbește prof. dr. Leon Zăgrean, iar despre neuroplasticitate și reziliență Raluca Radu.
La sfârșitul unui an bântuit de dementori, Să așternem o pătură caldă și pufoasă peste suflet!, ne recomandă Otilia Mantelers, una în care să ne învelim sentimentele și trăirile cu bunătate, liniște, sinceritate și prieteni. Să ne asigurăm o pace interioară, pentru noi, dar, mai ales, pentru copiii noștri. Pentru că, o completează Irina Stoica, în această perioadă de restricții, izolare și gânduri negre, trebuie să acordăm o atenție sporită copiilor, mai ales celor mici. Iar pentru asta, Avem nevoie de magie, avem nevoie de Moș Crăciun!
Și uite așa, am ajuns la încă un final de revistă și, pentru că e ultima ediție dintr-un an atât de greu, am ales să vă spunem ”la bună vedere” printr-o rubrică specială și un articol special. Stargazing poartă semnătura Elenei Ștefan, astrolog și consilier de dezvoltare personală, iar articolul propus de ea, Miracolul de Crăciun, ne semnalează un eveniment astral extrem de important, 21 decembrie – Marea Conjuncție – un fenomen rar, văzut o dată la 800 de ani.
La bună citire!